Scrubcrème en kleimasker van de Erica

Scrub & kleimasker

Een scrub en een mini-masker in één? I heart multifunctioneel. Vandaag een review over een scrubcrème die tegelijkertijd een kleimasker is van kruiderij van eigen bodem: Erica.

Als klein meisje ging ik graag met mijn moeder naar de Erica in mijn geboortestad Gouda. Die winkel was immens. Een wand van in mijn beleving een meter of tien gevuld met van die grote glazen apothekerspotten met kruiden waar ik altijd gebiologeerd naar stond kijken. Alle Ericafilialen steken er nu wat mager tegen af, maar misschien leek die winkel in Gouda ook zo groot omdat ik toen twee koppen kleiner was ;)

Reformgeur
De verpakking is standaard, gewoon een huis-tuin-en-keukentube met een sticker er om heen. Volgens mij heeft Erica haar logo ook nog nooit veranderd ;) Nou ja, wel lekker herkenbaar. Een tube is erg hygiënisch omdat je niet met je vingers in een potje hoeft. Dit product ruikt lekker klei-achtig met een lichte zweem van reformkruiden. De substantie is prima smeerbaar en voelt lekker aan. De korrels zijn best groot, maar ik vind ze niet vervelend of grof aanvoelen. Je brengt deze scrubcrème op je huid aan, laat het even zitten en masseert het dan even in. Ik merk geen verschil aan mijn huid of ik het nu even een paar minuten laat zitten als een soort masker zoals op de verpakking staat beschreven of het gewoon in masseer en eraf spoel. In die zin vind ik dit uiteindelijk meer een scrubproduct dan een masker. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet een kwartier heb laten zitten, maar dat staat dan ook niet op de verpakking.

De ingrediënten: Aqua, Kaolin, Hydrogenated Jojaba Wax, Alcohol, Glycerin, Helianthus Annuus Hybrid Oil, Cetearyl Alcohol, Talcum, Magnesium Aluminium Silicate, Glyceryl Stereate Citrate, Polyglyceryl-3 Stearate, Butyrospermum Parkii Butter, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Calendula Offincials Flower Extract, Rosmarinus Officinalis, Bisabolol, Helianthus Annuus Seed Oil, Rosa Damascena Flower Oil, Zingiber Officinale Root Extract, Glyceryl Caprylate, Sodium Phytate, Phenethyl Alcohol, Parfum, Oryzanol, Tocopherol.

Er zitten veel natuurlijke wassen en oliën in zoals jojoba-olie (alhoewel ik niet snap waarom ze het gehydrogeneerd hebben. Misschien omdat het anders minder goed bindt?), zonnebloemolie, sheaboter, rozemarijn, calendula, rozenolie en gember. Daarnaast zit er magnesium, kaolin en talk in. Koalin is een krachtig klei dat talg goed absorbeert, maar wordt afgeraden om dagelijks te gebruiken omdat het je huid kan uitdrogen (overigens moet je scrubben ook zeker niet dagelijks doen). De magnesium die erin zit is geen pure magnesium maar een aftreksel. Ik snap niet waarom ze voor pure magnesium hebben gekozen? Te duur? Talk is een beetje dubieus. Ik kom het helaas geregeld in biologische beautyproducten tegen, vooral poederachtige producten zoals oogschaduw. Het schijnt al sinds de jaren zestig bekend te zijn dat talk niet bepaald een fijn goedje is, het verstopt je huid en de met asbest vergiftige talksoorten zijn kankerverwekkend. Talk is momenteel wel goed gekeurd door VROM, dus ik ga er vanuit dat de biologische varianten veilig zijn…

Biologisch afbreekbaar
Er zit ook alcohol in, in pure vorm (als vierde ingrediënt) en als Phenethyl Alcohol wat een conserveringsmiddel is. Zachte alcohol hoeft niet slecht te zijn voor je huid, maar welke vorm is gebruikt zien wij als consument niet aan de lijst. Daarnaast zitten er wat emulsifiers, moisturizers en emolienten in met een natuurlijke basis die biologisch afbreekbaar zijn.

Al met al geen slechte scrubcrème. Met nadruk op scrub dus. Ik hou er wel van als er een goed voelbaar korreltje in een scrub zit zonder dat die te grof is en dat is bij deze het geval. Er zitten veel natuurlijke ingrediënten in, alleen toch een beetje jammer van de talk. Daarnaast zou ik als kruiderij de voorkeur geven aan echte magnesium. Hij ruikt een beetje reformachtig, daar moet je van houden. Maar het is dan ook een eigenmerk product van een reformwinkel ;) Hij kost 6,95 voor 75 ml en is te koop bij de winkels of via hun webshop.

 

 

author avatar

Op AllThatFood vind je dagelijks een aan eten gerelateerd artikel. Recepten, reviews over producten of restaurants, artikelen over foodlifestyle, maar ook achtergrondartikelen en interviews passeren de revue. Je kunt me ook vinden op Twitter, Facebook, Bloglovin en Instagram. Een berichtje achterlaten bij de comments = <3 Veel plezier met lezen (en koken)!

3 Comments

 1. Goedemiddag Claudia,

  Onderstaand de onderbouwing voor je vragen.

  Phenethyl Alcohol, natuurlijke rosen alcohol, (biologisch)
  Talcum, natuurlijk talk, neemt slechte vetten van de huid weg (natuurlijk)
  Magnesium Aluminium Silicate, mineraal, werkt als stabilisator in het product, (natuurlijk)

  De receptuur is natuur conform.

  Dank voor de review.

  Wij vinden het erg leuk dat je de producten zo goed bekijkt. Gaarne sturen wij er een aantal toe.

  • Dag medewerker van Erica,

   Ik zag net ook jullie bericht bij de haargel. Echt super dat jullie met producten aan de slag zijn gegaan, bedankt ook voor jullie uitleg.

   Groeten,

   Claudia

 2. Pingback: Review: kruidenshampoo en conditioner - hetkanWel.nl

Geef een reactie

(*) Verplicht, Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen

Current ye@r *