Slow Food in een notendop

Slowfood

Slow Food is een beweging die eind jaren tachtig in gastronomisch Italië op gang kwam als tegenreactie voor de fastfoodketens en smaakvervlakking. Maar wat houdt deze levensstijl precies in? Op weg naar Slow Food in zes stappen.

  1. Slow Food wordt vaak samen gevat in drie woorden: lekker, puur en eerlijk. Lekker, want de producten zijn rijk aan smaak. Puur omdat het op een duurzame manier is geproduceerd. En eerlijk omdat boeren een rechtvaardige vergoeding krijgen.
  2. Daarnaast is ambachtelijkheid belangrijk. Vaak zijn streekproducten niet alleen lekker en uniek, je steunt er ook nog de lokale economie mee én het is duurzaam omdat voedsel minder ver hoeft te reizen.
  3. Eten is genieten. Onthaasten staat centraal in de slow-food beweging, niet zozeer vanuit de bourgondische gedachte, maar als verantwoordelijkheid om gastronomisch erfgoed en cultuur te beschermen. Wil je aan de Slow Food? Stop dan met kant-en-klaar, ga voor pure producten, neem de tijd voor je gerecht en eet aan tafel in plaats van voor de tv.
  4. Slow Food is niet per definitie hetzelfde als biologisch. De uitgangspunten zijn in principe gelijk, maar een biologische kant-en-klaar diepvriespizza is bijvoorbeeld niet erg slow.
  5. Probeer jezelf in plaats van consument eens als mede-producent te zien. Op die manier word je betrokken bij de totstandkoming van voedsel en draag je verantwoordelijkheid voor het proces.
  6. Slow Food duur? Onlangs was in het nieuws dat de beweging het juist erg goed doet in tijden van crisis. En het hoeft ook niet duur te zijn. Lokale producten, direct ingekocht bij de boer of van de markt en seizoensgroenten zijn meestal goedkoper dan voorverpakte producten.

Bron afbeelding: happymealy via Flickr.com

author avatar

Op AllThatFood vind je dagelijks een aan eten gerelateerd artikel. Recepten, reviews over producten of restaurants, artikelen over foodlifestyle, maar ook achtergrondartikelen en interviews passeren de revue. Je kunt me ook vinden op Twitter, Facebook, Bloglovin en Instagram. Een berichtje achterlaten bij de comments = <3 Veel plezier met lezen (en koken)!

One Comment

  1. Pingback: Met deze zeven seizoensgroente eet je deze winter bewust én gezond - hetkanWel.nl

Geef een reactie

(*) Verplicht, Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen

Current ye@r *