Daar zakt mijn PET van af!

y0s1a - bottle

Dat het plasticinzamelingssysteem een update kan gebruiken ga ik niet ontkennen, maar de vraag is of de beslissing van staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma juist en in drie jaar haalbaar is. Visioenen van bermen vol met plastic flessen spoken door mijn hoofd.

Na een verhit debat in de Tweede Kamer is besloten dat het statiegeld op PET-flessen per 2015 wordt opgeheven. Atsma vindt de twee huidige systemen die naast elkaar bestaan, namelijk de oranje bakken en inzamelingspunten in supermarkten, niet efficiënt genoeg. Nu het statiegeld op de fles gaat mag PET dus binnenkort in de oranje bakken.

Een flinke taak voor gemeenten die plastic gaan inzamelen. Binnen drie jaar moeten er voldoende bakken staan en afvalscheidingsstations opnieuw zijn ingericht. De materialen hiervoor, ophaalwagens en mankracht om deze auto’s (elektrisch?) te besturen moeten worden ingekocht. Dan heb je nog het probleem dat plastic veel volume heeft en dat er hoe dan ook meer materiaal in de bakken terecht komt en dat ze dus eerder vol zitten. Is het zowel financieel als logistiek haalbaar, zeker in drukke gebieden, om de bakken vaker te legen? Wie ruimt weggewaaide zakken plastic op wanneer ze achteloos bij een volle bak worden geplaatst? Een zak met plastic is immers een stuk lichter dan een tas met glas.

Investering
Nu wordt plastic lokaal verzameld, geperst waarna het naar een sorteringsbedrijf in Duitsland gaat om het vervolgens weer terug te brengen zodat het in Nederland verder wordt verwerkt. Er is vooralsnog één compleet plasticverwerkingsbedrijf in Rotterdam. Om meer van dit soort bedrijven te bouwen of installaties aan te passen is een flinke investering nodig. Naar mijn mening overigens geen slechte investering, maar als we in Nederland al een half jaar doen over vijftig meter fietspad vraag ik me af of dit soort grote aanpassingen in een krappe drie jaar haalbaar zijn. Kortom, het lijkt simpel maar net zoals bij de zomerdienstregeling in het OV er is wel ‘even’ een nieuw organisatiemodel nodig.

Ook doet het een beroep op de bereidwilligheid van burgers. Natuurlijk is het een kleine moeite om PET-flessen bij het andere plastic in te leveren en een deel zal dat ongetwijfeld netjes doen. Maar PET-flessen nemen veel ruimte in en wanneer je zak met plastic vol zit oogt de prullenmand thuis erg verleidelijk. Ook ontbreekt de intrinsieke motivatie dat het geld oplevert, dus het moet burgers erg makkelijk worden gemaakt met voldoende oranje bakken in de buurt. Wellicht worden jaren negentig leuzen nieuw leven ingeblazen. Want met hetzelfde gemak gooi jij het toch ook in de oranje bak?

Een prachtig park in de zomer. Uitgelaten jongeren met flessen frisdrank, verliefde stelletjes delen aardbeien uit een plastic bakje, gezinnen die gezellig picknicken. De beelden van afval na een zwoele zomeravond spreken bij iedereen tot de verbeelding. Denk daar vanaf 2015 een aanzienlijke hoeveelheid afval bij. Wanneer er bijvoorbeeld ook op kleine flesjes statiegeld wordt geheven wordt de boel door recreanten of mensen die een extra centje willen bijverdienen schoon gehouden. Straks niet meer. Overigens komen er wel extra budgeten vrij om zwerfafval tegen te gaan. Maar gek genoeg zijn die niet gelabeld, dus kunnen in theorie ook aan andere projecten worden uitgegeven.

Sexy
Een motivatie om statiegeld af te schaffen is het succes van Plastic Heroes. Begrijp me niet verkeerd: ik vind plastic inzamelen en recyclen enorm belangrijk, maar alleen wanneer de aanpak aantoonbaar succes heeft. Volgens Nedvang, de organisatie achter Plastic Heroes, zou de helft van het plastic verpakkingsmateriaal worden ingezameld en gerecycled. Maar uitgerekend milieuorganisaties twijfelen aan de juistheid van de cijfers omdat er is uitgegaan van een nieuwe meetmethode die tot slechtere metingen leidde en een vals jubelverhaal gaf. Recycling Netwerk maakte een eigen analyse en kwam op een minder rooskleurig beeld uit. Maar de cijfers van Nedvang gaf wel de aanleiding tot de discussie over het schrappen van statiegeld.

Kunnen we ons huidige systeem op basis van deze gegevens volledig op zijn kop zetten? Ik vind het een groot risico. Vooral binnen de gestelde termijn. Ook vind ik het jammer dat er met geen woord wordt gerept over plastic als verpakkingsmateriaal. De staatssecretaris zou de oude discussie over plastic in de industrie moeten voorzetten. Hij zou zelf het goede voorbeeld kunnen geven door sexy met een hervulbare fles te zwaaien en trots met herbruikbare groentenetjes boodschappen te gaan doen. Een ware Plastic Hero. Maar helaas. In plaats van dat we ook gaan nadenken hoe we plastic kunnen verminderen spreken we alleen over hoe we meer plastic efficiënter kunnen verwerken. De overheid denkt weer eens zo ver als haar eigen achterkamertje lang is. En daar zakt mijn PET van af!

Bron afbeelding: y0s1a via stock.xchng

author avatar

Op AllThatFood vind je dagelijks een aan eten gerelateerd artikel. Recepten, reviews over producten of restaurants, artikelen over foodlifestyle, maar ook achtergrondartikelen en interviews passeren de revue. Je kunt me ook vinden op Twitter, Facebook, Bloglovin en Instagram. Een berichtje achterlaten bij de comments = <3 Veel plezier met lezen (en koken)!

4 Comments

 1. Was maar de hele plasticindustrie gebouwd op basis van de Cradle to Cradle ontwerp paradigma.

  Dan zou het in principe niet uitmaken hoeveel plastic we dan zouden gebruiken.

  Want kijk om je heen en laten we eerlijk zijn plastic IS fantastic :P

 2. Ik vraag me af of hier überhaupt een punt komt om het in te zamelen. Ik vind het zo vreemd geregeld in Nederland. Op sommige plekken moet alles gescheiden ingezameld worden, in mijn vorige woonplaats moest het altijd al maar bleek het alsnog op 1 hoop gegooid te worden de eerste jaren, nu niet meer gelukkig… en hier in Rotterdam mag alles wat je in huis hebt gewoon in 1 container terwijl een paar straten verderop in Schiedam 5 containers staan voor vanalles en nog wat…. Ik zou het wel apart houden (voor mijn part alles wat er maar te scheiden valt), maar dan moet ik wel voor de deur van die bakken hebben, want ergens anders kom ik niet en ik weiger weken met afval in huis te blijven zitten.
  Daarbij willen veel mensen er inderdaad lekker geld voor terug, snap ik ook wel, als je veel drinkt en zomaar 20 flessen in 1x terug brengt, heb je toch mooie ‘korting’ bij de kassa.
  Maar goed, echt veel goedkoper wordt het niet denk ik. Zelf heb ik niet zoveel lege flessen die ik terug moet brengen, maar die bak hier voor de deur zit iedere dag vol als je een beetje pech hebt, laat staan als al die flessen daar ook nog bij komen, dan moeten ze 2x per dag komen legen? Ik vraag me echt heel erg af of het wel zoveel uit gaat halen, maar goed, we zullen zien…

 3. ja hoor we zitten echt te wachten op nog meer zwerfvuil, want plastic scheiden en afval niet op straat gooien is niet waar de meeste mensen zich mee bezig houden , te oordelen naar de hoeveelheid zwerfvuil die ik dagelijks onderweg tegenkom, statiegeld is tenminste nog een kleine duw in de rug om die flessen in te leveren.

Geef een reactie

(*) Verplicht, Je emailadres is niet zichtbaar voor anderen

Current ye@r *