Duurzaam leven in een notendop

Duurzaam leven. Hoe doe je dat eigenlijk? Je huis goed isoleren, zonnepanelen op het dak en je eigen energie opwekken? Alleen nog maar biologische producten en fair-trade? Nooit meer met de auto? Hutje op de hei? Gelukkig is duurzaam een ruim begrip en zo persoonlijk te maken als je zelf wilt.

Ik denk dat er voor elke levensstijl en portemonnee mogelijkheden zijn om je leven te verduurzamen. Niemand kan honderd procent duurzaam leven (al was het maar omdat je Co2 uitademt ;)). Hieronder tien snelle duurzame tips…

 1. Print niet onnodig papier, plak een nee/nee sticker op je brievenbus en scheid al het afval.
 2. Kook jij ook graag met verse kruiden? En erger je je ook mateloos aan de plastic bakjes waar de kruiden bij de Bekende Supermarkten in worden gedaan? Koop dan de plantjes en zet ze thuis ze in een potje. Basilicum houdt van een warme plek en weinig wind, munt gaat hard op een vochtige grond. Je kunt ook in het voorjaar je eigen kruiden (en groenten!) planten op je balkon of in de tuin.
 3. Ook in de supermarkt zijn steeds vaker biologische producten te koop. Van rijst tot pindakaas en van groente tot schoonmaakmiddelen. Maak eventueel een mix van biologisch en niet-biologisch zodat het betaalbaar blijft. Vind je biologische groente en fruit te duur? Beperk je dan eens wat vaker tot groente en fruit van het seizoen. Aardbeien in december is alles behalve duurzaam omdat het is ingevlogen van een ander continent of in kassen is gekweekt.
 4. Boodschappen doen = eigen boodschappentas mee. Stop een opgevouwen tasje in je handtas voor ‘je weet maar nooit’.
 5. Sponsor eens een lokale boer door er zuivel of fruit te kopen. Lokaal inkopen = minder (inter)nationaal vervoer.
 6. Las een vleesloos dagje (of twee) per week in.
 7. Nieuwbouw heeft misschien minder ‘karakter’, maar is wel beter geïsoleerd. Woon je in een oud huis investeer dan in een goede isolatie.
 8. Natuurlijke cosmetica is minder milieubelastend omdat er geen schadelijke stoffen in zitten die het milieu belasten. Daarnaast zijn natuurlijke stoffen vaak ook beter voor je huid (tenzij je allergisch bent).
 9. Groene stroom. Leuker kunnen we het niet maken. Wel makkelijker. En LED-lampen…wat led je?
 10. Waarom zou je ál je spullen nieuw kopen? Kijk eens op Marktplaats, knap een oud meubel of of als je handig bent buit die gave dan vooral lekker uit 😉

Bron afbeelding: visual_k via Stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

4 Comments

 1. Mijn duurzame keuzes:
  We hebben sinds 2 jaar zonnepanelen op het dak, genoeg om onze jaarlijks electriciteitsverbruik op te wekken. Voor een gezin met 5 personen is 2000 kWh per jaar heel netjes. Met de subsidie erbij dekken we ook ons gasverbruik. Wekelijks doen we boodschappen bij een Groene Weg slager (We eten wel graag vlees maar niet te veel en regelmatig tahoe/tempeh) en een biologische supermarkt of biologische moestuin. We gaan hier wel met de auto naartoe. In de tuin staan kruiden, veel bloemen en planten waar bijen en vlinders van houden. Op de fiets naar school/werk en de kleine boodschappen. Bankieren bij ASN. Pas nieuwe spullen kopen als de oude versleten/kapot zijn.

  Groet,

  Ralph

 2. Hoi Ralph, wat leuk dat je hebt gereageerd, dank je wel! Ik vind 2000 kWh voor vijf personen per jaar zeker heel netjes! Je kunt tegenwoordig ook bij ASN pinnen hè? Toen ik de keuze had tussen Triodos of ASN kon je alleen nog maar sparen bij ASN. Overigens ben ik erg tevreden met Triodos 🙂 Leuk dat jij en je gezin wekelijks zoveel groene boodschappen doen, onder meer bij een biologische moestuin. Ik ga toch nog eens beter uitzoeken wat voor mogelijkheden er bij mij in de buurt zijn (ga wel eens naar de Landmarkt waar lokale producten worden verkocht).

 3. Hallo Claudia,

  Je kunt nu inderdaad pinnen bij de ASN, en ook IDEAL is mogelijk. Ze hebben zelfs een groene creditcard.
  Voor lokale biologische producten kun je ook op biologische boerenmarkten terecht, in Utrecht iedere vrijdag (zie http://www.bonfood.nl voor een overzicht van boerenmarkten in Nederland).
  De Moestuin in Utrecht is ook voor kinderen heel leuk, er is een speeltuin en een kinderboerderij en vaak leuke activiteiten voor kinderen.

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published