Ecoballs van Ecozone

Ik was eigenlijk op zoek naar een ander product, maar stuitte op Bespaar Bazaar  op deze ufo-achtige wasballen van het merk Ecozone. Het schijnt al enige jaren een regelrechte hit in Engeland te zijn en de reviews die ik las waren best lovend. Ik werd nieuwsgierig en heb ze samen met de Ecozone Dryer Cubes aangeschaft.

Het idee achter deze wasballen is dat je geen wasmiddel meer nodig hebt. Eh…geen wasmiddel? Inderdaad, ik fronste ook wel even mijn wenkbrauwen bij het idee. In de ballen zitten mineralen die de PH-waarde van het water verhogen (tot pH10). Hierdoor sterven bacteriën en verdwijnt vuil uit kleding. Volgens de fabrikant zijn de wasballen efficiënter omdat je geen spoelbeurt meer nodig hebt om wasmiddel weg te wassen en daarmee bespaar je water. Andere pluspunten zijn dat er geen chemische middelen in het riool (en dus milieu) komen en je geen plastic wasmiddelflessen meer hoeft weg te gooien. Met deze twee ballen kun je 150 wasbeurten draaien en als de korreltjes ‘op’ zijn koop je gewoon een navulling. Klinkt interessant!

Helaas kan mijn wasmachine geen programma draaien zonder spoelstop, dus ik ga er geen water mee besparen. Nou ja, soit. Het werkt als volgt: bij een gemiddelde tot grote was doe je de twee ballen boven op je wasgoed. Bij een kleine was volstaat één bal. Het is belangrijk om je machine niet te vol te proppen, iets wat ik meestal doe. Ook is het handig om je wasmachine voor de eerste wasbeurt te reinigen, zodat eventuele bacteriën en schimmels eruit zijn. Maar het is natuurlijk geen must. Ik was er in ieder geval te ongeduldig voor en heb meteen een was gedraaid. En ik moet zeggen….

Ecowasballen

De was kwam er echt fris uit. Geen parfumlucht zoals bij reguliere wasmiddelen, maar toch rook het fris. Bizar! Ik heb er inmiddels een paar wassen mee gedraaid en meestal komt het er prima uit. Toch heb ik ook een minder prettige ervaring gehad. Mijn BH’s die ik altijd in een apart waszakje doe stonken na een wasbeurt naar een niet te plaatsen oude zweetlucht. Vreemd, want ze gingen er niet bezweet in 😉 Ik heb ze nogmaals gewassen, maar de geur was er nog steeds niet uit. Vervolgens heb ik ze geweekt in een handwasje en eindelijk was de stank weg. Toch een beetje jammer (en ook wel raar).

Ik moet stiekem nog wel een beetje moet wennen aan was zonder waslucht. Ik wissel wasmiddel en deze ballen daarom vooralsnog af. In de handleiding staat dat als je de ‘chemische geur mist je een speciale eco wasverzachter kunt gebruiken’. Maar dan moet je na de wasbeurt eerst de ballen uit de machine halen en daarna met wasverzachter een extra korte wasje draaien. Dat schiet watertechnisch gezien dus niet op. In een comment op Bespaar Bazaar las ik de tip om een etherische olie in je wasverzachtervakje te doen. Maar ik weet niet of dat nou zo’n goed idee is voor je kleding. Een nadeel kan daarnaast zijn dat ze wat lawaaiig zijn. Mijn vriend die niet wist dat ik de wasballen had gebruikt zette de wasmachine in paniek uit omdat hij dacht dat er iets mis was 😉

Ecowasballen

Overall gezien ben ik best tevreden. Je was komt er in principe fris en schoon uit. Als je ze consequent gebruikt bespaar je er wasmiddel mee en als je een wasmachine hebt met een spoelstopfunctie ook water. Hoe dan ook reduceer je chemische rommel in het milieu. Je kunt ze combineren met de anti-kalk magnobal en de dryer cubes waarmee je was zachter uit de droger komt. Ik heb de ecowasballen in de aanbieding gekocht voor 15 euro bij Bespaar Bazaar. Normaal gesproken zijn ze 18 euro.

Ingrediënten:
Anionogene oppervlakte-actieve stoffen (ruim vijftig procent)
Natriumcarbonaat (elf procent)
Natriummetasilicaat (elf procent)
Calciumcarbonaat (tien procent)

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

3 Comments

  1. Wellicht heb je een ‘kort’ programma op je wasmachine of een ‘spaar-‘programma? Dat kun je nu ook gebruiken, en dan bespaar je ook water en energie. Ik heb de ecoballs ook, en ben ook heel tevreden.

    • Sinds kort wel 😀 Hiervoor een wasmachine gehad die dat niet had en die is helaas stuk gegaan. Nog wel geprobeerd om het ding te maken, maar naast de onderdelen bleken we ook nog allerlei tools nodig te hebben. Nu een hele zuinige die de was weegt etc. 😀

  2. Kon het niet laten een commentaar hier te plaatsen. Ik gebruik deze wasballen ongeveer twee jaar nu met vergelijkbare ervaring – goed dus. Ik kwam deze post nu tegen terwijl ik op zoek was naar een nieuw setje. Dit is mijn filosofie over de ‘niet te plaatsen oude zweetlucht’ die je kreeg in je bh na het wassen met de ballen: De zweetlucht (oud zweet) zit nog gewoon in je bh! Dat spul is razend moeilijk eruit te krijgen. Als je op de klassieke manier wast, dan was je met een parfum in het wasmiddel (dat is je ‘waslucht’ – je wast dus niet met parfumvrije wasmiddel zoals b.v. ik deed). De wasballen hebben geen parfum en wassen de oude parfumresten uit je bh. Dan ruik je natuurlijk ook de ‘oude zweetlucht’ – die was en is er nog steeds. Nadat je je bh gewassen heb met een ouderwets wasmiddel (dus parfum houdend), camoufleert de parfumlucht de oude zweetlucht weer (daar is het voor ontworpen) en ruikt je bh weer fris! Voila, het ei van Columbus.
    Voordat ik de wasballen gebruikte, waste ik met parfumvrije wasmiddelen en mijn ondergoed ruikte nooit zo ‘fris’ als in de reklame. Zelfde reden. De overgang op de wasballen (goh, wat zijn die makkelijk te gebruiken, geen geknoei met waspoeder of wasvloeistof en werkt ook goed in de handwas) was voor mij dus minder schokkend.

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published