Eco-verantwoord wonen in een Earthship

Ik vind het heerlijk om zaterdagochtend lekker te lanterfanten, beetje zappen langs de National Geographic’s, BBC en Holland Doc met een slow ontbijtje en espresso. Afgelopen weekend zag ik bij National Geographic een programma over Earthships en vond het zo inspirerend dat ik het graag op mijn blog kwijt wilde. Earthships (aardeschip) zijn duurzame eco-woningen die rekening houden met de natuurelementen en kunnen overal ter wereld worden gebouwd. Architect Mike Reynolds is de grondlegger en ontwikkelde zijn eerste earthship begin jaren zeventig.

Er zijn drie uitgangspunten: autonomie, toepassen van duurzame technologie en hergebruik. De woningen vangen onder meer regen- en sneeuwwater op, halen energie uit zonnepanelen of windturbines en maken optimaal gebruik van lichtinval door ramen aan de meest zonnige kant. Op die manier vangt een earthship ook in de koude maanden voldoende zonlicht op. Doordat een earthship gedeeltelijk is ingegraven en het dak goed is geïsoleerd door aarde heeft de woning het gehele jaar een aangename temperatuur. De muren zijn gemaakt van met aarde gevulde autobanden en niet-dragende muren van gerecyclede blikjes of flessen en de binnenmuren afgewerkt met leem of kalk. Zowel binnen en buiten zijn er mogelijkheden om je eigen groenten te verbouwen.

In 2009 werd het eerste aardeschip van de Benelux in Zwolle opgeleverd en dit jaar worden ook in Olst aardhuizen gebouwd. Interessant ‘detail’: het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie rekende earthships door en het blijkt ruim negen keer minder milieubelasting te veroorzaken dan gewone nieuwbouw. Wil je zelf aan de slag? Check goed het bouwbesluit 2012 voor de nieuwste regels in Nederland! Zo heb ik uit begrepen dat de ontwikkelaars van het aardeschip in Zwolle problemen hadden in verband met de verplichte aansluiting op de NUTS-voorzieningen. Wat zijn we toch weer een vooruitstrevend land op het gebied van duurzaamheid…

 

Enkele filmpjes over earthships…

Basisprincipes om een aardeschip te bouwen.

 

Grand Designs met een Earthship in Engeland.

 

Het theehuis in doepark Nooterhof

 

Het theehuis in aanbouw…

Bron afbeelding: R0Ng via Flickr.com

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

2 Comments

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published