Met deze vijf ecolabels kies je de juiste cosmetica

Helaas zijn er maar weinig regels op het gebied van natuurcosmetica. Zodra er één druppeltje van een natuurlijk ingrediënt in een product zit mag de fabrikant er al een sticker ‘natuurlijk’ op plakken. Niet eerlijk en zelfs misleidend. Gelukkig zijn er op dat gebied organisaties die eco-certificaten uitgeven en merken controleren. In dit lijstje de vijf meest bekende eco-certificaten op rij.

BDIH: de in 1951 opgerichte Bond Duitse Industrie en Handelsonderneming voor medicinale producten, reformwaren, voedingssupplementen en lichaamsverzorging ontwikkelde in 1996 de federatierichtlijn ‘Gecontroleerde Natuurcosmetica’. Op basis van deze richtlijn controleert een onafhankelijk instituut twee keer per jaar cosmetica op grondstoffen en bereiding. Alleen fabrikanten die door deze controle heen komen krijgen het keurmerk BDIH of mogen die behouden. Ingrediënten die zijn toegestaan zijn bijvoorbeeld plantaardige oliën, kruidenextracten, bloemenwater en etherische oliën uit gecontroleerde biologische teelt. Daarnaast vormen de milieuvriendelijkheid van het product, de afbreekbaarheid van de grondstoffen en het inzetten van recyclebare verpakkingen belangrijke uitgangspunten. Kritiek op deze organisatie is er ook. Zo zou het BDIH niet streng genoeg zijn en ook natuurlijke ingrediënten accepteren die allergieën kunnen veroorzaken, zoals wolvet, propolis en perubalsum (bron: natuurlijke-huiderzorging.nl).

EcoCert: een Frans keurmerk, opgericht in 1991, dat richtlijnen voor natuurcosmetica opstelt en controleert in ongeveer tachtig landen wereldwijd. Een criterium is dat producten voor tenminste 95 procent uit natuurlijke plantaardige grondstoffen bestaan en minimaal tien procent daarvan een biologische oorsprong heeft. De producten mogen geen synthetische parfums, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, sulfaten, parabenen, siliconen, minerale olie en met uitsterven bedreigde plantensoorten bevatten. Check hier de commitments van EcoCert.

ICADA: een keurmerk dat honderd procent natuurlijke ingrediënten garandeert en alleen mogelijk is voor authentieke natuurcosmeticafabrikanten. Uitgangspunt is dat grondstoffen uit de plantenwereld komen, bij voorkeur uit gecontroleerde biologische teelt, ondersteund door mineralen en dierlijke grondstoffen. Synthetische kleur- en geurstoffen, geëtoxileerde grondstoffen, siliconen, paraffine en op aardolie gebaseerde grondstoffen zijn niet toegestaan, met uitzondering van enkele conserveringsmiddelen om de veiligheid van het product te waarborgen. De strenge eisen zijn bij ICADA doorgetrokken naar bedrijfsniveau van de fabrikant. Zo moet tachtig procent van het assortiment voldoen aan natuurlijkheidseisen. Veel aangesloten fabrikanten ondersteunen daarnaast global ethics. Kijk op hun site voor meer info.

Natrue: opgericht door enkele Duitse natuurlijke cosmeticafabrikanten waaronder Weleda, Primavera en Lavera als tegenhanger van de COSMOS-standard. Het toevoegen van niet-natuurlijke bestanddelen is niet toegestaan. De cosmetica wordt daarnaast ingedeeld op basis van een oplopend sterrensysteem: natuurcosmetica, met biologische ingrediënten en biologische cosmetica. Iedere categorie bestaat in ieder geval uit honderd procent natuurlijke ingrediënten en de hoeveelheid biologische toevoegingen loopt op tot 95 procent bij de biologische cosmetica. Kijk hier verder voor de criteria.

COSMOS Standard: European Cosmetics Standards Working Group, het eerste Europese natuurcosmeticalabel dat wordt ondersteund door de BDIH, COSMEBIO, EcoCert, ICEA en Soil Association. Doel van deze samenwerking is om het zowel voor de consument als fabrikant makkelijker te maken en daarnaast het creëren van meer draagvlak voor de natuur, biologische producten en het concept ‘Green Chemistry’. De partijen praten al sinds 2002 over dit certificaat en in februari dit jaar werd het officieel gelanceerd. Check hun site voor meer informatie.

Nieuwsgierig naar andere labels? Kijk dan voor een overzicht met labels uit het StoreCheck Magazine!

Bron afbeelding: yenhoon via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

One Comment

  1. Pingback:Review: Balancing Face Care van Primavera - hetkanWel.nl

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published