Bereken je ecologische voetafdruk

Je hoort wetenschappers er al jaren over en leest het in kranten. Iedereen heeft een ecologische voetafdruk. Maar wat is het eigenlijk precies?

Een ecologische voetafdruk meet hoeveel productief land nodig er nodig is voor compensatie van CO2-uitstoot, productie van voedsel en brandstof, infrastructuur en bebouwing van een bepaalde bevolkingsgroep. De meetmethode werd begin jaren negentig geïntroduceerd door William Rees en Mathis Wackernagel aan de Canadese Brittish University of Columbia.

Uitgangspunt van hun onderzoek was de vraag hoeveel oppervlakte vruchtbare grond er nodig zou zijn om een bepaalde bevolking voor onbeperkte duur te onderhouden. De landen met de hoogste voetafdruk zijn bijvoorbeeld de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en de Verenigde Staten. Nederland staat op de elfde plaats.

Kritiek kwam er ook. Zo zou het lastig zijn om milieubelasting voor alle activiteiten en regio’s op een gelijkwaardige manier vast te stellen en vervuiling van bepaalde stoffen zoals zware metalen zijn niet goed opgenomen in dit model. Ondanks de contra’s wordt het model toch veelvuldig gebruikt. Volgens aanhangers zou het de ontwikkelingen goed weergeven, bijvoorbeeld dat we als we op deze manier doorgaan vijf maal de aarde nodig hebben om ons te blijven voorzien.

Je eigen voetafdruk berekenen? Klik hier!

Bron afbeelding: miare via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published