Zes cosmetische ingredienten die je (beter) niet op je huid smeert

Het ontcijferen van ingrediëntenlijsten van cosmeticaproducten is een behoorlijk en vooral lastig karwei. Hieronder een overzicht van ingrediënten die agressief of irriterend kunnen zijn en die je dus beter kunt vermijden.

– Monoethanolamine (MEA), Diethanolamine (DEA) en Triethanolamine (TEA)
Afkomstig van ethyl alcohol en amine en worden toegepast als conserveermiddel, oppervlakkige reiniger, bindmiddel, emulgator of om de PH-waarde te neutraliseren. Toegestaan in kleine hoeveelheden, maar in de basis zijn het irriterende stoffen die bij teveel gebruik tot contactallergie kan leiden. Ze kunnen reageren met nitrosamines en op die manier kankerverwekkend zijn. Nitrosamines worden in Europa en de Verenigde Staten uit cosmetica verwijderd, maar kunnen wel voorkomen in namaakproducten of door resten van een product van twee verschillende merken bij elkaar te voegen. Voor de zekerheid is het raadzaam om deze stoffen hoe dan ook te vermijden. Je kunt ze herkennen aan de volledige naam of als afgekorte toevoeging aan een ander ingrediënt.

-Parabenen (ethyl-, methyl-, propyl- en butylparabenen)
Bekend conserveermiddel dat bacteriën en schimmels doodt waardoor producten langer houdbaar zijn. Mensen met een gevoelige huid kunnen sterk allergisch reageren op parabenen. Eenmaal een allergie opgebouwd, kun je niet meer tegen die stof. Parabenen mogen nooit op een beschadigde huid worden gebruikt.

-Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea
Is na parabenen het meest gebruikte conserveermiddel. Hebben een hoge allergiegraad en zijn slechts in lage hoeveelheden toegestaan. Deze ingrediënten bestaan uit twee verschillende stoffen waarbij door een chemische reactie het giftige formaldehyde vrij kan komen.

-Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Sulfaten zijn gemaakt uit palm- en kokosolie en zijn extreme ontvetters die ook worden toegepast om industrievloeren, motoren en auto’s schoon te maken. Het zijn goedkope agressieve reinigers met een sterk schuimend vermogen en worden daarom veelvuldig in producten zoals shampoos, douchegels, handzeep en badschuim verwerkt. De Laureth variant is iets milder, maar je kunt er alsnog een droge en geïrriteerde huid van krijgen. Er zijn genoeg mildere alternatieven zoals Disodium Cocoamphodiacetate en Coco glucoside.

-Triclosan
Een antibacterieel en schimmelwerend middel dat onder meer wordt gebruikt om acné tegen te gaan en antiseptische producten zoals zeep en scheercrème. Kan onder invloed van zon of licht een (phototoxische) reactie veroorzaken en is irriterend voor lever en nieren.

-Polyethylene Glycol (PEG)
PEG’s hebben een waxachtige substantie en worden onder meer gebruikt als binder, oplosmiddel en als geleider voor andere ingrediënten. Hoe hoger het nummer, des te sterker en compacter. PEG’s met een nummer dat hoger is dan 200 kan eczeem en allergie veroorzaken. PEG’s worden meestal goed verdragen, maar omdat ze een geleider zijn kunnen ze andere schadelijke stoffen beter binnen laten dringen. Tijdens de fabricage is er een groot risico dat ze het kankerverwekkende dioxine ontwikkelen.

Bron afbeelding: foxiq via FreeImages

 

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published