Wat voor soort kattenbakvulling gebruik jij?

Ik ben helemaal gek op mijn kat. Hij is niet alleen een vriend, maar ook een beetje collega aangezien ik thuis werk. Eerder schreef ik een artikel over voeding (klik), maar een fatsoenlijke kattenbakvulling vind ik evenmin belangrijk. In dit artikel alles over duurzame keuzes met betrekking tot kattenbakvulling.

Er wonen in Nederland ruim drie miljoen huiskatten. Per kat wordt een kleine vijftig kilo aan kattenbakvulling per jaar gebruikt. Deze vulling komt bij het huishoudelijk vuil en moet worden verwerkt. Ik vind het belangrijk om daarom te kiezen voor een duurzame variant. Ik gebruik momenteel Bio-kats Fresh. Het is op basis van natuurlijke klei dat klontert als het nat wordt. Ik vind deze variant best oké. Ik heb één kat, schep dagelijks de shizzle eruit en doe er dan drie weken mee. Het vuil kán bij het GFT, maar ja laat ik nou in een appartement wonen zonder mogelijkheid mijn afval te scheiden.

Mijn buren kwamen met een Eko-variant (Cat’s best Oko Plus) op de proppen. Dat spul mag je zelfs door je wc spoelen. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen het een vies idee vinden, maar het lijkt mij juist een uitkomst. Nu moet ik elke keer het vuil in een plastic zakje weggooien en eerder dan ik wil mijn vuilnisbak verschonen omdat het stinkt. Niet leuk en ik verspil plastic. Dus jullie raden al wat ik ga bij mijn volgende online bestelling in het digitale winkelmandje ‘gooi’ 😉 Review volgt!

Hieronder enkele tips waar je op kunt letten:

  • Katten maken een kuiltje om hun behoefte te doen en graven dit vervolgens dicht. Dit kan gaan stuiven, maar sommige merken of varianten hebben de neiging extreem ‘stoffig’ te zijn. Afhankelijk van de soort kan hier ook chemie in zitten wat in de longen van katten kan komen tijdens het bakbezoek of wasbeurt. En natuurlijk wil je ook niet dat jij, je kinderen of je partner dit soort fijne chemische stofdeeltjes inademt.
  • Hoe minder vaak je hoeft te verschonen des te minder afval, des te beter voor het milieu. Easy as that. Kies in ieder geval voor vulling die geurtjes tegen gaat en met een goed absorptievermogen.
  • Ook hangt de milieubelasting af van het soort materiaal, hoeveel energie er nodig was om het te produceren en hoe het verwerkt wordt als afval. Op Milieucentraal kun je precies zijn hoe goed of slecht de grondstoffen zijn.
  • Eko-merken zijn gemaakt van restproducten, biologisch afbreekbaar en composteerbaar en mogen daarom bij het GFT of zelfs in het toilet. Let wel op dat je niet je hele bak in de wc kiepert, daarvan kan het verstopt raken.
  • Last but not least: hou je kattenbak dagelijks schoon, op die manier stinkt het minder snel en doe je er langer mee.

Bron afbeelding: mzacha via FreeImages


Wat gebruik jij in je kattenbak? En wat vindt je kat ervan?

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published