Tien tips om in de lente te genieten van mooie bloemen

Vorige week kreeg je tips om je tuin herfstbestendig te maken. Daarin kon je lezen dat de herfst de beste tijd is om je voorjaarsbloeiers te planten. Vandaag tien tips over bloembollen planten.

  • Maak de grond eerst goed schoon. Verwijder onkruid, rommel en dode blaadjes.
  • Kies bij voorkeur voor biologische bloembollen. Dit zijn bloembollen waarbij de teler geen gebruik heeft gemaakt van synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, zuinig heeft gedaan met energie, aandacht heeft voor de teelt en ook geregeld wordt gecontroleerd.
  • Check je bloembollen. Zo mag je niet twee keer achter elkaar tulpen op dezelfde plek planten omdat er mogelijk schimmel of andere ziektes in de grond kunnen zitten.
  • Plant je bloembollen tussen eind september en november. Bekende voorjaarsbollen zijn tulpen, narcissen, krokussen en hyacint.
  • In de vroege herfst is de grond nog warm, dit is goed voor de groei van de wortels. Plant in ieder geval geen bollen als het al vriest (en de grond bevroren is) en ook niet als de grond erg nat is, want dan rotten ze weg of verstikken ze voordat ze op kunnen komen. De meest optimale grond is vochtig, maar luchtig en voedzaam door compost.
  • Plant bloembollen op een open plek zoals borders of semi-schaduw. Houd er rekening mee dat bollen in de zon eerder opkomen, maar ook sneller uitgebloeid zijn. Je kunt vroege bloeiers onder loofbomen planten zetten, als ze uitgebloeid zijn in de lente komen daar weer andere planten op.
  • Hoe diep moet een bol er eigenlijk in? De regel is: de bol en dan nog twee keer de ruimte van de hoogte van de bol. Zet de bol altijd rechtop in het kuiltje en zorg ervoor dat de onderkant in contact komt met de aarde. Er zijn natuurlijk handige hulpjes te koop, zoals een bollenplanter om het planten van bollen te vergemakkelijken. Bijvoorbeeld via de webshop van Tuinadvies maar ook via de bekende en minder bekende tuincentra.
  • Denk aan drainage door de grond met grof zand te mengen. Dit zorgt ervoor dat regen sneller door de grond afgevoerd wordt.
  • Geef geregeld water. Eenjarige bollen hoeven niet te worden bemest als je voldoende compost hebt gebruikt in de grond.
  • Geniet ervan in de lente en maak er veel foto’s. Niet alleen leuk op je blog of om te delen via sociale media, maar je kunt er ook leuke kaarten van maken om te versturen.

Bronnen:
Bloembollencentrum
Tuinadvies

Bron afbeelding: topfer via stock.xchng

 

 

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published