Wat geef jij je huisdier te eten?

Katten hebben vlees nodig. Feit. Hun lichaam is niet gebouwd om op planten te leven. Maar wat kies je eigenlijk uit al die merken en soorten voeding?

Om meteen maar even lekker gechargeerd een stelling te deponeren: ‘dat spul uit de supermarkt is qua voedingswaarde gelijk aan junkfood‘. De Bekende Merken stoppen geregeld suiker of zout in hun brokjes die bovendien uit teveel granen bestaan en het meeste natvoer is eigenlijk niets meer dan soja met een beetje vleespoeder. Er zijn katten die er prima twintig mee worden. Dus het is geen wet van meden en perz(ische poezen) en. Er zijn natuurlijk ook mensen die honderd worden op ongezond eten, weinig beweging en roken. Maar wíl je dat? Natuurlijk maakt iedereen eigen keuzes, maar wil je dat je kat astronautenvoer krijgt? Of industriekip eet? Misschien restanten daarvan? En waar worden de producten gemaakt?

Moos woont inmiddels een half jaar bij mij (excuses: ik heb het genoegen dat ik een half jaar personeel ben voor mijn huistijgah ;)) en ik vind het heerlijk om hem te verwennen met lekker voer. Qua brokjes vind ik het belangrijk dat het granengehalte laag of zelfs nihil is. Van teveel granen kan een kat diarree krijgen, want ze zijn niet gebouwd om granen goed te verteren. Natvoer moet een hoog percentage echt vlees bevatten. Geen soja voor mijn kat dus. Het is wel waar dat dit soort merken duurder zijn dan die uit de supermarkt, maar je hoeft er ook minder van te geven omdat ze voedzamer zijn. Ik bestel het trouwens gewoon allemaal online (via zooplus.nl maar er zijn meer dan genoeg aanbieders).

Ik doe het zo: er staat altijd een bakje brokjes zodat hij er de hele dag van kan eten, dat komt het meest overeen met zijn natuurlijke behoefte om steeds kleine beetjes te nemen. Verspreid door het huis staan bakjes water, want katten drinken niet waar ze eten. ’s Avonds geef ik een grote lepel natvoer. Grappig dat hij zeker een uur van te voren al met zijn charmeoffensief begint: kopjes geven, aandacht vragen, als een idioot achter me aanrennen als ik even naar een andere kamer loop…tja, nothing beats the real deal…

Barf
Zoals je op de foto ziet ben ik lekker aan het experimenteren. Deze foto heb ik alweer een tijdje geleden gemaakt, momenteel geef ik het merk Acana als brokjes. Dit wordt, overigens net zoals Orijen, in Canada gemaakt en bevat helemaal geen granen en alleen scharrel- en wildvlees. Ook een beetje rare ingrediënten zoals speciale bessen en bloemen waarvan ik me afvraag wat het toevoegt, maar oké 😉 (ik heb ook Hill’s gewone/VET Essentials/Indoor, Bozita Indoor en Royal Canin gegeven. Dat laatste merk moest m’n kat overigens echt niet. Hill’s en Bozita vindt hij lekker. De Indoor zelfs té lekker, daar at hij veel te veel van. Of misschien is het net zoals met ‘light’ producten, dat het niet goed genoeg vult). Op de foto staan ook wat biologische merken, maar niet alles vindt Moos lekker. Ik wil best wel wat bio-spul uitproberen, maar als hij het écht niet wilt eten houdt het natuurlijk op.

Een aanrader vind ik het merk Animonda ‘Carny’. De producten bestaan voor 99 procent uit vers vlees en het merk gaat uit van de BARF-methode (naast spiervlees ook organen en botten. Er zijn huisdiereigenaren die de samenstelling zelf maken, maar dat vergt behoorlijk wat inzicht). De potjes op de foto zijn 200 gram, daar doe ik ongeveer vier dagen mee (50 gram per keer) maar er zijn ook grotere potten te koop voor als je bijvoorbeeld meer katten hebt. Ik verdeel de inhoud van natvoer na het openen meteen over kleine opbergbakjes en bewaar ze in de koelkast. Ik haal ze er op tijd uit of verwarm het kort in de magnetron. Eventueel voeg ik nog een klein scheutje water toe. Smikkelen maar Moos!

Wat geef jij je huisdier te eten?

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

7 Comments

 1. ‘Meneer’ hier krijgt Eko natuur van Carnibest en helemaal geen brokken. Dit is vers vlees wat bevroren geleverd wordt.

  Z’n tussendoortjes vangt hij zelf 😉

  Greetz
  Collane

  • Klinkt goed, waar kun je dat kopen? Hihi helaas woon ik vier hoog en volgend jaar zelfs negen hoog, dus kan mijn kat niet naar buiten 🙁 Wel liep er een paar maanden geleden een muis op het balkon en die heeft hij niet alleen gevangen maar met huid en haar opgesmikkeld!

 2. Dank voor de tip! Helaas heb ik nu nauwelijks diepvriesruimte…maar ik hoop over een half jaar te verhuizen en dan loont het wellicht de moeite om het te proberen. Carny van Animonda bestaat uit 99 procent vers vlees, maar zit natuurlijk wel in blik!

 3. Mijn katertje krijgt voornamelijk de supermarkt oplossingen.
  Bakjes pathe vind hij heerlijk (gelukkig maar, die zijn slechts iets meer dan 1 euro per kilo en ik ben arm).
  Die van de AH vind hij lekker, die van de Lidl eet hij niet, en die van de Aldi vind hij ook lekker. De AH is het goedkoopst.

  Daarnaast krijgt hij dagelijks van die gelei zakjes van felix, of eigen merk. Soms moet hij er niets van hebben, meestal smikkelt hij er 3 per dag van op. Deze zijn zo ongeveer 3.50 per kilo.
  Af en toe verwen ik hem met gourmet bakjes, maar die zijn al iets van 5.50 per kilo. Daar zitten wel echte stukjes vlees in. Bij de AH ligt ook nog een ander merk waar ik even de naam van vergeten ben, met vleesreepjes. Dat ruikt zo lekker dat zelfs ik het eten zou 😀 maar wel iets van 6.80 ofzo per kilo.
  Behalve dit voor kat bedoelde eten koop ik regelmatig blikjes vis op water. kost gemiddeld tussen de 4.50 en 12 euro per kilo. Sardientjes, zalm,tonijn en al het andere wat ze verkopen 🙂
  Ook koop ik wel eens koolvisfilet uit de vriezer, warm het op, en geef hem 100gram per portie. Dat vind hij Heerlijk! maar ook weer erg duur. Ik geloof zon 6 euro per kilo ofzo.

  naast dit supermarkt eten krijgt hij van mij een mix met allerlei lekkere brokjes, waar ook alle soorten smulbrokjes tussen zitten van wiskat enzo, die als tussendoortje zijn bedoeld.
  maar de lekkerste brokjes vind hij de tandenpoetsbrokjes van de dierenzaak. Ze zijn groot, hard, en zijn altijd als eerste uit de brokjesmix verdwenen 🙂

  • Dank voor je uitgebreide reactie op deze discussie 🙂 Leuk dat je je kat af en toe lekker verwent met vers vlees en natuurlijk begrijpelijk dat je daarnaast ook op je portemonnee let. Misschien een tip: ik heb wel eens begrepen dat het merk Snoezepoes niet zo heel duur is, vers bereid en notabene van eigen bodem. Als je interesse hebt kun je even op het merk Googlen voor een voor jou fijne aanbieder in de buurt of online. Hier vind je een review van katteneigenaren die verschillende merken hebben geprobeerd, waaronder Snoezepoes.

 4. o, en was ik bijna het lekkerste vergeten.
  Ik eet regelmatig een mix van rijst met stukjes groentje en ham, en spinazi ala boursin, en als ik het op heb, mag hij het bord aflikken. Dit vind hij lekkerder dan al het voorgaande 😀

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published