Zes manieren om je huis zonder agressieve chemie te verfrissen

Ik las in het boekje ‘250 onmisbare ecotips’ dat één luchtverfrisser in een stopcontact goed is voor 13,5 kg Co2 per jaar (en dat het de lucht eerder chemisch vervuilt dan dat het iets toevoegt ;)). Ik gebruik die dingen zelf niet, maar vind het natuurlijk wel fijn als mijn huis lekker ruikt…

Wierook en geurstokjes

Ik gebruik al jaaaaaaaren wierook om ’s avonds etensgeur te verdrijven, maar ik vraag me af of de rook ervan goed is voor de lucht (weet iemand hoe dit zit?). Mijn favoriete geur is sandelhout. Lekker aards, beetje zoet maar toch ook neutraal. Geurstokjes bestaan uit een glazen potje gevuld met een etherische olie en houten stokjes die je wekelijks even om moet draaien zodat er weer nieuwe geur vrij komt. Nadeel van geurstokjes is dat het eigenlijk alleen in een kleine ruimte werkt. In grotere ruimtes zoals een woonkamer heb je eigenlijk alweer twee flesjes nodig om overal die heerlijke geur te ruiken. Kies bij voorkeur een biologisch merk, bijvoorbeeld van Pacifica.

Sojageurkaarsen
Ik heb er tot voor kort niet bij stil gestaan dat gewone waxinelichtjes gemaakt zijn van paraffine! Kaarsen gemaakt van niet gemodificeerde soja schijnen langer mee te gaan en ook schoner te verbranden. Er komen steeds meer mooie merken op de markt, zoals Oscar&Babette. Je kunt ook kiezen voor kaarsen van bijenwas, die ruiken van zichzelf al een beetje zoet.

Geurende bloemen
Zet twee vazen neer verspreid in je woonkamer met geurende bloemen zoals lelies en geniet.

Potpourri
In de jaren negentig waren schalen met potpourri (gedroogde kruiden en bloemen) een designtrend. In alle eerlijkheid is het helemaal niks voor mij. Ik ben gewoon niet zo’n rommeltjesmens, maar je kunt potpourri ook gebruiken in je kledingkast. Koop op de markt, bij de reformwinkel of online lavendel, naai zelf een simpel zakje van een t-shirt dat kapot is gegaan en leg dat in je kast. Een zakje lavendel onder het kussen van je kind (of jezelf) werkt trouwens rustgevend.

Etherische olie in een brander
Simpel en doeltreffend. Koop een oliebrander en ga op zoek naar een biologische etherische olie die je prettig vindt ruiken. In het brandertje gaat een laagje water en vervolgens druppel je er een paar druppels olie in. Kies voor theelichtjes op basis van soja et voila! Er bestaan tegenwoordig ook elektrische varianten die niet alleen een geur verspreiden, maar ook de lucht voor je bevochtigen. Maar ja die lopen natuurlijk wel op stroom 😉 (en dus Co2 zoals ik in de inleiding al schreef).

Gewoon een raam open zetten
Elke dag zet ik alle ramen open en de deur naar het balkon om mijn huis lekker te luchten. Kan geen enkel product tegenop! Wel even de kachel uitzetten natuurlijk 😉

Wat is jouw favoriete manier om je huis te verfrissen?

Bron afbeelding: amandaism via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

5 Comments

  1. Ik heb een Zoutsteen van ongeveer 25 cm doorsnee op een waxinelichtje staan. Als ik thuis ben doe ik hem altijd aan en je ruikt dus helemaal niets in mijn huis. Zoutsteen neutraliseert luchtjes en neutraliseert negatieve energieen in je huis!

  2. Goede tips! Ik las vandaag nog dat heel veel mensen last krijgen van hun longen of van hoofdpijn door al die chemische luchtjes. Had dus net vanmiddag bedacht om die maar niet meer te gebruiken. Dus deze tips zijn zeker welkom!

    Je hebt trouwens ook van die houten balletjes met een geurtje eraan. Ze liggen vaak bij mensen in het toilet/de badkamer. Heb geen idee hoe die dingen heten.

    • Leuk om te lezen dat de tips welkom zijn. Ja nu je het zegt…die houten balletjes! Of steentjes waar je ook etherische olie op kunt druppelen (wel alleen geschikt voor kleine ruimtes).

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published