De zen van het opruimen

Er zijn boeken over geschreven en zelfs series over gemaakt. Opruimen! Ken je dat gevoel? Opluchting maar ook tevredenheid omdat je huis weer netjes is? Dat kan kloppen: opruimen geeft rust, schept letterlijk en figuurlijk ruimte en creëert welbehagen. Weg met die ruis in huis!

Als kind had ik weinig binding met spullen en het liefste gooide ik alles weg. Tot grote ergernis van mijn moeder. Zij is heel schoon, maar ook zuinig en vindt het heerlijk om decoratieve spulletjes te verzamelen. Ik kan juist helemaal niet tegen prullen die je niet echt nodig hebt. Ik hou van sobere elegantie. Decoratie? Prima. Maar het moet strak, overzichtelijk en functioneel zijn.

Maar ook ik heb een achilleshiel op het gebied van opruimen. Ik laat mijn administratie te lang liggen, dus in de werkkamer liggen overal papieren en ongeopende post. En dan de tijdschriftopbergers met readers en aantekeningen van de twee opleidingen die ik heb gedaan. “Dat kan nog best van pas komen!” Uhuh. Wanneer heb ik er ooit ingekeken? U raadt het al. Nooit! En tenslotte hou ik van een schoon huis, maar trek geen kastjes open. Tenzij je een tsunami van wanorde over je heen wilt krijgen.

Binnenkort ga ik verhuizen. Mooi moment om die kasten eens uit te mesten. Het gaat om typische dingen zoals kantoorfrutsels, dozen met kabeltjes en mappen met administratie die terug gaat tot de vorige eeuw (tja eenmaal mijn administratie gedaan, dan ik kijk er ook nooit meer naar om). Het nieuwe huis is wederom een appartement. Met iets meer ruimte, maar niet zoveel meer. En eigenlijk vind ik dat een zalvende gedachte. Het scheelt mij de verleiding om rommel te bewaren. Want troep is ballast voor de geest. Al was het maar omdat je er aan herinnerd wordt dat je het moet opruimen 😉

Tips voor een Grote Opruim Actie:

 • Leef je volgens een agenda? Join the club! Plan de Grote Opruim Actie van te voren in.
 • Bedenk dat je waarschijnlijk niet je hele huis in één keer onder handen kunt nemen. Accepteer dat.
 • Begin bij een ruimte die je dagelijks gebruikt zoals je woonkamer.
 • Stel jezelf de vraag: heb ik dit voorwerp het afgelopen jaar gebruikt? Nee? Weg ermee. Zo, ja? Is het echt belangrijk? Hoe is de kwaliteit? Kan of zou ik het opnieuw kopen?
 • Je ruimt op en maakt drie stapels houden, wegdoen en twijfel. Herkenbaar? Van uitstel komt afstel, probeer het dus bij twee stapels te houden: wegdoen of houden. Kun je dat echt niet? Spreek dan een ultimatum met jezelf af. Uiterlijk volgende week woensdag heb je een beslissing genomen over de spulletjes uit de twijfelstapel.
 • Tenzij het niet kapot is kan het op Marktplaats, bol.com, naar de kringloop, textielbak, een (andere) verzamelaar, knutselclub, school van je kind(eren), het Leger des Heils of een speciale instelling zoals een opvanghuis voor tienermoeders.
 • Alles wat je niet koopt of overneemt hoef je ook niet op te ruimen. Simple as that!
 • Hou een Grote Schoonmaak in de kamer van je kind of kinderen wanneer ze er niet zijn. Wedden dat ze veel speelgoed niet eens missen? Berg alles logisch op en koop grote bakken waarin ze elke dag zelf hun spullen opruimen.
 • Heb je moeite om creaties van je kind(eren) weg te gooien? Maak er foto’s van en laat er ieder jaar een leuk boekje van drukken. Staat ook nog eens leuk in de boekenkast of op de salontafel.
 • Natuurlijk…sommige spulletjes hebben emotionele waarde. Beperk je tot één doos of mooie kist waarin je alles bij elkaar hebt. Meteen lekker overzichtelijk wanneer je in een nostalgische bui bent.
 • Koop opbergdozen, berg spullen in de juiste ruimtes op en doe dat ook op een vaste en logische plek zodat je niks meer kwijt bent. Scheelt je bergen met tijd als je weet waar je sleutels/lievelingskopje/naaispullen/visitekaartjes liggen.
 • Opgeruimd staat netjes? Inderdaad. En dan is het nu tijd voor een schouderklopje. Ga lekker in bad, kijk een film of bestel eten in plaats van uitgebreid kokkerrelen. Let op: daarna natuurlijk wel even opruimen 😉

Inspiratie nodig? Klik hier voor een prachtige zen-benadering voor alledaagse opruimklusjes geschreven door Karen Maezen Miller.

Bron afbeelding: ricky01 via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

6 Comments

 1. S.P.A.C.E
  Staat voor
  Sort –>sorteren
  Purge –> uitmesten, weggooien, recyclen, weggeven, hoofdzakelijk weg doen dus
  Assign a place –> plaats toewijzen voor de spullen die je wilt behouden
  Containerize –> zoveel mogelijk dezelfde zaken bij elkaar in bakken, laden, dozen, manden, enz.
  Equalize –> bijhouden. Dus iets gebruikt? Gelijk terug leggen waar het hoort

  Bron: Juli Morgenstern, de gene die het beroep Professional Organizer uitgevonden heeft.

 2. Pingback:Tien tips voor duurzame cadeaus voor de feestdagen « OdeWire.nl

 3. Pingback:Review: rose geranium care and protect handcrème van Skin Blossom - hetkanWel.nl

 4. Pingback:wat is er mis met verzamelen? - OmgevingsPsycholoog.nl

 5. Pingback:Tien tips voor duurzame cadeaus voor de feestdagen - test.hetkanWel.nl

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published