Met deze vijftien tips creëer je een groener kantoor

Ik werk thuis en bepaal zelf wat ik in huis haal aan duurzame producten. Maar als werknemer kun je natuurlijk best het één en ander opperen op de wekelijks vergadering. Overigens kan mijn eigen werkplek ook best een groene update krijgen. Ik ging eens op zoek naar praktische tips…

 1. Denk aan spaarlampen of LED-lampen. En doe de verlichting ’s avonds uit. Ik erger me kapot aan kantoren waar in het weekend ’s avonds nog licht brandt terwijl niemand werkt. Misschien dat deze kantoren allang gebruik maken van spaarlampen, maar ook die kunnen toch gewoon uit? Scheelt energie, dus uit ermee!
 2. Vraag eens na wat er mogelijk is op het gebied van zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met een windturbine of zonnecellen op het dak.
 3. Verkeerd geprint papier? Gebruik de achterkant als kladvel. Verzamel eens in de zoveel tijd eens van dit soort kladvelletjes, niet of naai ze aan elkaar of doe ze in een map en je hebt een nieuw kladblok.
 4. Er bestaan duurzame inkten voor de printer. Ook kun je eco-verantwoorde lettertypes gebruiken. En druk daarnaast zoveel als mogelijk dubbelzijdig af.
 5. Gebruik kantoorartikelen zoals gerecyled papier, pennen van mais, speciale staplers zodat je papier ‘nietloos’ aan elkaar kunt ‘nieten’ en pennenbakjes van bamboe. Kijk bijvoorbeeld eens bij GroeneKantoorArtikelen.nl of Bureaubewust.nl.
 6. Lever je pennen in bij TerraCycle!
 7. Schaf kasten, bureaus, boekenrekjes en bureaustoelen aan met een milieukeurmerk of controleer hoe het duurzaam het maakproces is geweest. Begin je net? Struin eens af naar restpartijen, veilingen of gewoon tweedehands. Cheapass en duurzaam.Overigens kunnen ook doorgewinterde ondernemers best af en toe iets tweedehands kopen.
 8. Zet eens een raampje open in plaats van climate control of airco (tenzij je aan de snelweg werkt natuurlijk).
 9. Planten, planten en nog eens planten. Ik heb die van mij weggedaan omdat ik een kat kreeg die er graag aan knaagde, maar dat probleem heb je meestal niet op kantoor 😉 Denk aan makkelijke planten die de neiging hebben om groot te worden zoals palmen.
 10. Het is vaak droevig gesteld met de lunch in bedrijfskantines. Er kan een hoop aan verbeterd worden zoals biologische alternatieven, sojavarianten voor zuivel, verantwoorde snakcs, biologische chocola en vegahapjes. Koop waar mogelijk lokaal in of neem een fruitabonnement. Voor een kleiner kantoor kan dit bijvoorbeeld een biologisch Odin abonnement zijn.
 11. Las eens een vegetarische dag in. Kan prima op zowel grote als kleine kantoren. Ook uitdagend voor eventueel cateringpersoneel om weer eens iets anders te bedenken. Denk aan dagen zoals Meatless Monday, Duurzame Dinsdag of Vrijdag Vleesloze Lunch dag.
 12. Hoe zit het eigenlijk met het koffieautomaat? Koop Fair Trade koffie en thee. Zet kannen neer, bijvoorbeeld om een kan thee te maken voor geclusterde bureaus. En stop met die plastic wegwerpbekers. Nieuwe werknemer? Geef ‘van het huis’ een leuke mok. Duurzaam en gastvrij.
 13. Geef een deel van je winst aan een goed doel. Screen dat doel wel op transparantie en effectiviteit.
 14. Of ga eens per jaar met je werknemers iets goeds doen voor een andere organisatie. Paintball, lasergame en boerengolf hebben we nou wel gezien toch?
 15. Het Nieuwe Werken rules! Het scheelt zoveel files als we niet allemaal om dezelfde tijd ergens moeten zijn of persé elke dag op dezelfde locatie moeten werken. Via Skype of MSN kun je prima contact onderhouden. Handig voor werknemers om vragen te stellen en fijn voor de ondernemer is het fijn voor het toezicht. Je kunt ook ’s ochtends en einde van de dag een korte meeting inplannen om af te stemmen wat er moet gebeuren.

Wat doet jouw werk aan duurzaamheid?

Bron afbeelding: sqback via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

2 Comments

 1. Prima lijstje, daar kan iedereen mee aan de slag!
  Maar, om printerinkt te besparen hoef je geen Ecofont aan te schaffen.
  Uit onderzoek blijkt dat Century Gothic nóg zuiniger is. Dat lettertype is standaard aanwezig op de meeste computers. En Times Roman scoort ook goed op zuinigheid.

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published