Kattenbakvulling Cat’s Best ÖkoPlus

Een tijdje terug startte ik een discussie over kattenbakvulling. Daarin gaf ik aan dat ik Cat’s Best ÖkoPlus kattenbakvulling zou gaan proberen. Vandaag de review!

Ik wilde deze kattenbakkorrels proberen omdat het biologisch afbreekbaar is en je de klompjes zelfs door de wc kunt spoelen. Dit kan omdat Cat’s Best ÖkoPlus van plantenvezels is gemaakt en wanneer je het doorspoelt wordt het met toiletpapier vergelijkbaar materiaal en lost ook op in het riool. Handig!

Beloftes:

 • Klompenvormend.
 • Extreem geurbindend op natuurlijke wijze.
 • Honderd procent biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Mag op composthoop of bioton (al wordt dit geloof ik niet aangeraden in verband met ziektes??), in de GFT-bak en mits geen grote hoeveelheden ook door het toilet.
 • Gemaakt van weer aangroeiende plantenvezels zonder kunstmatige en chemische aanvullingen. Wordt gewonnen uit onbehandeld sparren- en vurenhout. Deze plantproducten groeien steeds bij en het gebruik hiervan zou het behoud van natuurlijk en gezonde bossen ondersteunen. Geen roofbouw op natuur, zoals gebeurt bij afgraving van mineralen en aarde bij andere soorten kattengrit.
 • Tot drie keer langer bruikbaar als normaal klontvormend kattengrit. Vochtopname is zeven keer sterker. Gaat vier tot zes weken mee.
 • Zacht voor de pootjes.
 • Getest door Öko-test met de eindbeoordeling ‘heel goed’ en door de onafhankelijke stichting Warentest-Prüfer beoordeeld als kattengrit met de beste kwaliteit en prijs-kwaliteitverhouding.

Enthousiast geworden door de tip van de buren kocht ik meteen twee enorme zakken van veertig liter via Zooplus voor 23 euro per zak. Ietsje duurder dan de Biokats Fresh die ik eerst gebruikte, maar niet extreem meer. Wel een klein risico, want stel dat Moos er niet op wilde? Gelukkig maakt het hem niet zoveel uit. Houtkorrels, klei of deze plantenvezels…zolang hij maar een keer of twee op een dag een momentje voor zichzelf mag hebben 😉

En…?
De klompjes zijn een stuk kleiner en lichter dan die enorme dingen bij Biokats Fresh. Aanzienlijk materiaalbesparend. Ook fijn: bij Biokats Fresh moet je even wachten tot er een klomp is gevormd, bij Cat’s Best ÖkoPlus kun je het er sneller uitscheppen mocht je dat willen. Ik merk in vergelijking met Biokats Fresh weinig verschil in stank nadat hij er voor the number 2 op is geweest (the number one ruik je niet, maar die rook ik ook niet of nauwelijks met Biokats Fresh), maar heb het idee dat het in z’n algemeenheid langer fris blijft. Ik leeg wel dagelijks de klompjes in zijn bak. En dus echt ideaal om die gewoon in de wc te kunnen gooien. Het scheelt zoveel stank vanuit de prullenbak, plastic zakjes én vuilniszakken omdat ik vanwege de stank nu niet meer bijna dagelijks de vuilnisbak hoef te legen.

Ik schep trouwens met een kattenbakschepje de klompjes in een yoghurtemmer die ik daar speciaal voor gebruik en loop daarmee naar de wc. Overigens heb ik er één keer per ongeluk teveel in gegooid en toen had ik een kleine verstopping. Was snel opgelost omdat het materiaal goed oplost, maar beter doe je grotere hoeveelheden gewoon in twee keer.

Bij Biokats Fresh moest ik sneller bijvullen, bij Cat’s Best ÖkoPlus misschien eens in de twee weken. Moet wel zeggen dat ik er gewoon een flinke laag in doe. Vind mijn kat ook relaxter. Kan hij lekker graven! Ik doe een ruime maand met één verschoning en een keer goed bijvullen. Langer zou misschien wel kunnen, maar ik vond het toch een beetje rieken en aangezien de kattenbak helaas in de woonkamer staat vind ik dat niet fijn. Een heel groot nadeel van dit merk is alleen dat er onwijs veel uitloop is. Ik denk eraan om een speciaal matje te kopen zodat dit probleem wordt opgelost. Want voorlopig kan ik met die enorme zakken wel even vooruit 😉

Voordelen:

 • Biologisch afbreekbaar, composteerbaar
 • Milieuvriendelijk vervaardigd
 • Mag in het toilet, daardoor geen stank vanuit prullenbak
 • Klompvormend
 • Prima geurbindend
 • Neutrale houtachtige geur
 • Zuinig in gebruik

Nadelen:

 • Veel uitloop omdat het erg licht is en mijn kat het er lekker makkelijk uitzwiept
 • Het mag in het toilet, maar doe grotere hoeveelheden wel in twee keer.
 • Niet goedkoop in aanschaf.

Bron afbeelding: Cat’s Best Oko Plus

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

5 Comments

 1. Een matje is zeker nodig bij dit kattengrit en dat vormt voor mij ook het enige nadeel. Daarnaast is dat een eenmalige aanschaf waardoor het dus voor mij niet opweegt tegen alle voordelen! Een tip: koop meteen een fatsoenlijk matje, dan doe je 1 keer een aankoop en kun je in principe de komende tien jaar vooruit. Ik heb zelf een matje met een uitneembaar rooster zodat ook daadwerkelijk alle kruimels daarin blijven.

 2. Heb je ook eens gekeken naar PeeWee? Houtpellets, gemaakt van zaagsel. Voor zover niks nieuws. Maar ze hebben er een speciale (dure, dat wel!) kattebak met dubbele bodem bij. De bak heeft gaatjes, waardoor het fijne zaagsel tijdens het graven in de onderste bak valt en de korrels bovenin dus altijd fris blijven en heel lang meegaan. Zo is het toch niet zo duur en heel zuinig. Zaagsel gaat in de biobak, evenals de dagelijks uitgeschepte drolletjes. Ik ben overigens ipv. de dure Peewee korrels overgestapt op goedkopere houtpellets van Plospan. Werkt ook, kost een derde 🙂

  • Dank voor de tip! Op zich best tevreden met de Cat’s Best…alleen moet mijn kat wanneer ik de bak heb verschoond wel eens hoesten omdat het blijkbaar best wel stuift 🙁

 3. Pingback:Zeven redenen om SLS te laten staan - test.hetkanWel.nl

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published