Wasnoten van Living Naturally

Wat is het toch heerlijk om tot de ontdekking te komen dat sommige natuurlijke producten gewoon super fijn in gebruik zijn. Ik denk dat ik erg fan ga worden van de wasnoten. Klik snel verder om mijn review te lezen.

Wasnoten zijn de schillen van de noten van de zeepnotenboom en er bestaan tweeduizend soorten onder de familienaam Sapindaceae. Deze boomsoorten groeien in Centraal-Azië, vooral in Afghanistan, West China, Nepal en India en de noten worden in deze landen al eeuwen gebruikt om kleding mee te wassen. In de lente groeien grote witte bloemen aan de boom, in najaar vruchten die zichzelf tegen ongedierte en schimmel beschermen door in de notenschaal de kleverige stof saponine aan te maken. De wasnotenboom produceert na ongeveer negen jaar voor het eerst vruchten en blijft dit maximaal negentig jaar doen. Het verbouwen is duurzaam. Ook blijft er na de oogst blijft geen uitgeputte boom achter. Sterker nog, de noten die op de grond vallen zijn erg voedzaam en helpen woestijnvorming tegen gaan.

WasnotenWasnoten

Biologisch afbreekbaar
Saponine werkt reinigend en schuimend wanneer het in contact komt met water. De stof is krachtig, maar toch mild. De noot is biologisch afbreekbaar en mag bij het GFT of op de composthoop. Ook is er geen wasverzachter nodig omdat het je was erg zacht maakt. Let erop dat je je wasmachine eerst op je heetste stand een keer draait met soda of azijn om bacteriën te doden wanneer je begint met biologisch wasmiddel. Herhaal dit trouwens eens in de zoveel tijd om je wasmachine schoon te houden.

Ik had in alle eerlijkheid geen idee wat ik van de wasnoten kon verwachten, maar tot nu toe bevallen ze erg goed. Makkelijk in gebruik: gewoon wat wasnoten in het bijgeleverde zakje (of oude sok) doen. Je kunt de noten meerdere keren gebruiken, wat het duurzaam in gebruik maakt. Als ze week aanvoelen werken ze niet meer. Wat mij vooral opvalt is de neutrale ‘frisse’ geur, zonder parfum. Ruik vooral niet aan de wasnoten, die hebben niet bepaald een florissante geur. Best wel gek dat de was er dan juist wel heel fris uit komt. Wist je dat je ook een aftreksel kunt maken van de zeepnoten? Bijvoorbeeld om shampoo of allesreiniger te maken? Klik hier (en kijk bij tips) hoe je dat kunt doen. Ik denk dat ik qua werking meer tevreden ben over de wasnoten dan over de ecowasbal. De eerste wassen waren prima, maar gek genoeg waste de bal panty’s en bh’s in een speciaal waszakje niet goed genoeg.

Wasnoten

Witte was
Ik heb gelezen dat wasnoten zeker bij lage temperaturen moeilijk vetvlekken oplossen. Ik heb in de tussentijd nog geen extreme vlekken gemaakt (ook voor het eerst trouwens?!), maar wat ik heb begrepen kun je die vlekken het beste even voorweken in soda of bewerken met een anti-vlekkenmiddel. Ook moet je oppassen met witte kleding. Prop je wasmachine niet te vol, omdat als het zakje klem komt te zitten bruine vlekken kan geven. Je kunt ook een( biologisch) bleekmiddel toevoegen wanneer je wit wast. Ik heb weinig witte kleding, maar gebruik voor de witte was gewoon een biologisch wasmiddel (momenteel die van Klok). Better safe than sorry 😉

Ik kocht die van mij bij Earthwisegirls, maar als je op wasnoten zoekt in Google kom je heel wat Nederlanders aanbieders tegen.

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

11 Comments

 1. Hoi, heb jij misschien ook ervaring met het waspoeder van AH puur&eerlijk? Die doos van 1,1kg voor €2,80.
  Nu was ik altijd met Witte Reus (wit & color) vloeibaar. Hier ben ik wel tevreden over, maar het is zo duur 😛 en ik heb de laatste tijd een tic dat ik graag met poeder wil gaan wassen.(beter voor de machine enzo) Maar ik doe vrij lang met een fles vloeibaar dus ik heb nog geen nieuwe hoeven kopen.

  Weet je misschien ook of dat wel nut heeft, aangezien ik in een studentenhuis woon en de wasmachine dus deel met 10 huisgenoten?
  Voor zover ik weet worden de gezamenlijke theedoeken op 90 graden gewassen, om de machine te reinigen. Maar al mijn huisgenoten wassen met vloeibaar, dus heeft dat dan geen invloed op mijn was als ik met poeder was?
  De reden was trouwens dat ik (weer) last begin te krijgen van mijn huid, eczeem en droge plekjes. Ik dacht dat een ecologisch wasmiddel misschien zou helpen.

 2. Nadat ik deze review las was ik erg benieuwd naar de wasnoten. Beter voor het milieu, makkelijk en naar verhouding goedkoop! Claudia was zo aardig om een proefpakketje op te sturen en ik ben meteen aan de slag gegaan.

  Ik moet zeggen dat ik me verbaas over het feit dat de was er ook echt schoon en fris uit komt!
  Alleen bij gekleurde was geprobeerd en alles gedaan zoals hierboven beschreven.
  Ik heb zelf geen droger, in de zomer geen probleem maar nu in de winter duurt het soms een eeuwigheid voor het droog is. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de lekkere geur van wasverzachter mis, vooral nu de was langer nat blijft gaat het frisse er wel van af. Maar goed, al met al heel tevreden!

  Mevrouw Minder, bedankt!

 3. Ik hoorde vanavond van mijn vriendin over de wasnoten. Mijn man heeft psoriasis en kan niet tegen alle wasmiddelen dus kwam mijn vriendin met dit “middel”. Ik heb net wel op google gekeken en ga nu op zoek naar een webwinkel die een beetje redelijke verzendkosten heeft. Ben ook heel benieuwd hoe de wasnoten gaan bevallen.

  Welke Etherische olie kun je gebruiken???

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published