Électrique c’est magnifique! Elektrische auto’s #3

In het laatste deel over elektrische auto’s komen enkele modellen aan de orde. Klik snel verder voor links en filmpjes!

Koploper en één van de meest bekende Nederlanders die een elektrische auto rijdt is duurzaam ondernemer Ruud Koornstra. Hij bestuurt de sportieve Lotus Elise. Een sportauto is natuurlijk leuk, maar een snelle tweezitter is minder praktisch wanneer je een gezin hebt.

Gelukkig komen er steeds meer gezinsauto’s op de markt. Mitsubishi gaf vorig jaar de aftrap met de iMiEV. De Peugeot iON en Citroen C-zero zijn op dit model gebaseerd. De actieradius van de iMiEV is wel groter (160 km) dan de C-zero en iON (130 km), maar ze kunnen ongeveer even hard (maximaal 130 km per uur), zowel normaal als snel laden en ook komt de grootte van de auto (stadsmodel) overeen.

Nissan Leaf
De Nissan Leaf werd in maart 2011 in Nederland geïntroduceerd. Het is een vijfpersoons wagen met een actieradius van 160 km. Ook kun je er maximaal 145 kilometer per uur mee. Net wat sneller dus dan zijn voorgangers. Aan de voorkant en zijkant zit een stopcontact. De één om snel mee te laden en de ander voor normaal. De auto won een prijs ‘auto van het jaar 2011’ omdat het als eerste volwaardige elektrische auto wordt gezien.

De Amerikaanse commercial ‘Polar Bear’

Review door de man in het Stig pak 😉 (de geheime coureur uit Top Gear)

Renault Z.E.
Er rijdt al een Renault Z.E. Kangoo bestelbus rond, maar vanaf volgend jaar (2012) komen er ook drie modellen voor consumenten op de markt. De Fluence Z.E. (Sedan), de Zoë Z.E. (compacte hatchback) en Twizy Z.E. (een open tweezitter die 45 of 80 km per uur kan). Z.E. staat trouwens voor Zero Emission

De sterke commercial…


Helaas kan de Fluence niet snel laden. Je bent met dat type dus gebonden aan het normaal laden of het omwisselen van de accu via een speciaal station. Maar dat soort stations komen nog nauwelijks voor (er worden momenteel proeven gedaan in Israël en Denemarken). De Zoë kan wel snel laden, maar is een compacter formaat auto. De actieradius van de Zoë is 160 km en van de Fluence 185. Kijk op hun site voor meer beeldmateriaal en de specs!

Tesla S
Gestroomlijnd, sexy en ruim want er passen vijf volwassen en eventueel ook nog twee kinderen in. Je kunt kiezen voor een batterij die 250, 370 of 480 kilometer kan rijden die bovendien binnen driekwartier is opgeladen en ook kan de accu bij een speciaal station worden gewisseld. Hij kan duidelijk een stuk harder rijden dan de andere merken: tot ruim 200 kilometer per uur. De productie voor de Tesla S op de Europese markt gaat pas eind volgend jaar van start. De sportieve broer Roadster is wel al te koop. Check hier het eerste, tweede en derde deel van een filmpje over het maken van de Tesla S en bekijk de site voor meer specs!

De Tesla S op de weg…

Opel Ampera
Geen volledige elektrische auto, maar ook geen hybride. De Opel Ampera is nog maar net op de markt gekomen. Met de accu kan hij tachtig kilometer en daarna schakelt hij over op de range extender (motor generator die elektrisch wordt aangedreven) waardoor de actieradius wordt vergroot naar 500 kilometer. De auto heeft dus naast een elektromotor ook een benzinemotor, maar het principe is zuinig, schoon, stil en ook efficiënt. De benzinemotor drijft namelijk een dynamo aan die de accu’s laadt waarop de elektromotoren weer lopen. Voor woon-verkeer en korte dagelijkse ritten kun je dus in ieder geval prima elektrisch rijden, maar voor langere tochten zoals vakanties heb je toch de back-up van een motor. Een mooie tussenoplossing voor mensen die graag elektrisch willen rijden, maar de huidige modellen niet toereikend genoeg vinden. Kijk hier voor meer info.

Chevrolet Volt
Ook Chevrolet brengt vanaf februari 2012 een ‘geen volledig elektrische, maar ook geen hybride’ auto op de markt. Kijk op Chevrolet.nl voor meer informatie en de specs!

BMW i3 en i8
BMW doet een duit in het zakje met de i3 (elektrisch, stadsauto) en i8 (sportwagen plug in). De auto’s zij niet alleen gestroomlijnd, maar zijn daarnaast gemaakt van carbon en bestaan uit recyclbare materialen. Deze auto’s zijn nog in de conceptfase, dus het is nog onduidelijk wanneer ze op de markt komen. Kijk hier voor meer gespecialiseerde informatie.

Fisker
Smoking!!! Maar voor de gewone sterveling niet te betalen. Ook de Fisker Karma is gebaseerd op een elektro en range extender waardoor je er lange afstanden mee kunt rijden. Deze sexy wagen kun je uitbreiden met veganproof eco-suede, gecertificeerd Amerikaans walnoothout en bestaat daarnaast uit recyclebare materialen. Te koop in sportmodel of comfy gezinsauto.

Review door het autoprogramma Driven

Mijn favoriet? De Tesla S! Snel, sexy en toch heel ruim en comfortabel. Want hey, een auto moet uiteindelijk ook praktisch zijn!

Kijk hier voor een overzicht van meer merken en modellen.

Bron afbeelding: Tesla Roadster door minkuni via Flickr.com

 

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published