FF LETS’en!

Als elfjarige zag ik een keer een documentaire over een vrouw die klusjes opknapte en daar sterren voor kreeg. Van die sterren kon ze bij iemand anders een leren broek ‘kopen’. Op die manier kon iedereen wat voor elkaar betekenen. Ik vond het erg intrigerend. En eigenlijk nog steeds wel.

Toevallig dacht ik gisteren aan deze docu en ging eens Googlen. Het blijkt nog steeds te bestaan onder de naam LETS (Local Exchange Trading System ofwel: lokaal ruilhandel of uitwisselingssysteem). Het concept is in 1982 door de Canadees Michael Linton bedacht die samen met zijn vrouw Shirley een LETS-groep beheerde in British-Columbia.

Het idee is simpel en eigenlijk al oeroud: je ruilt goederen en diensten bij jou in de gemeente of regio met mensen die bij een LETS-groep horen vanuit het principe ‘ik doe iets voor jou, jij doet iets voor een ander en een ander doet een keer iets voor mij.’ Op internet kun je een op speciaal daarvoor bedoelde site advertenties plaatsen en worden je punten bijgehouden. Ook worden er bijeenkomsten georganiseerd en het concept van de ‘weggeefwinkel’ komt onder meer uit de LETS-cultuur.

Geen rente
Het grappige van dit systeem is dat je niet wordt aangespoord om extreem veel te sparen, omdat er geen rente bestaat. De punten blijven dus continu in beweging. LETS’en is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en dat is erg mooi, maar natuurlijk ook een nadeel.  Want in feite weet je niet of iemand daadwerkelijk iets voor je terug doet. En het kan een leuke manier zijn om in contact te komen met andere mensen, maar als je bijvoorbeeld verlegen bent aangelegd zal dit weer een drempel kunnen zijn.

Ik ben er nu ook achter dat die sterren bij Utrecht horen! Utrecht noemt hun LETS-groep sterrenstelsel (hihi!). In Amsterdam heten de punten bijvoorbeeld weer noppen en in Gouda staven. Er zijn in Nederland ongeveer tachtig groepen, kijk bij letscontact (Nederland) of bij LetsVlaanderen (België) of er ook een groep in jouw gemeente is.

Heb jij wel eens van dit systeem gehoord? Misschien ben je een LETS’er, hoe bevalt dat tot nu toe?

Bron afbeelding: Dioptria via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published