No Impact Week Day 2: Afval

Op de tweede dag van de No Impact Week staat afval centraal. Lees verder voor mijn to-do en enkele inspirerende filmpjes!

Afval scheiden doe ik braaf, maar ik ben helaas wel beperkt. Ik woon in een stadsappartement en kan bijvoorbeeld geen GFT scheiden. Heel erg jammer! Wel ben ik erachter gekomen dat er sinds kort een oranje bak in de buurt staat, dus naast papier, textiel en glas kan ik nu ook plastic scheiden. Raar eigenlijk dat we in Nederland nog niet aan metaalscheiding doen. In andere Europese landen is dat een stuk gebruikelijker. Scheelt toch weer een extra schiftingshandeling bij de afvalverwerking zou je zeggen, toch?

Ik gebruik al vrij lang een boodschappentas en meestal heb ik een plastic tasje ‘voor je weet maar nooit’ in mijn handtas. Ik probeer te letten op wat ik koop aan plastic, maar helaas is het niet altijd te voorkomen. Die plastic zakjes om groente en fruit in te doen gebruik ik trouwens wel als afvalzakje voor kleine prullenbakken, maar ik heb toch besloten om herbruikbare netjes te kopen voor groente en fruit. Eigenlijk mag ik niks extra’s kopen tijdens de No Impact Week, maar voor duurzame uitgaven mag ik vast wel een uitzondering maken 😉 Hetzelfde geldt voor ingrediënten om je eigen cosmetica te maken. Dat stond al langer op de planning en het lijkt me leuk om ervaringen/recepten te delen in de vorm van foto’s of misschien een filmpje (red ik niet meer deze week, maar een leuk projectje voor mijn blog).

In de handleiding van de No Impact Week staat daarnaast een tip voor vrouwen op het gebied van dameshygiëne, namelijk: ga de uitdaging eens aan met een herbruikbare menstruatiecup. Het lot, toeval of in ieder geval de wet der regelmaat wil dat het deze week de tijd van de maand voor mij is. Een tijdje geleden had ik al besloten om eens zo’n cupje aan te schaffen en ik ben er vandaag mee begonnen (ik heb het steeds onder het mom van ‘wtf, dat ding past nooit!’ uitgesteld. Toch leuk dat No Impact Week je kan aanzetten jezelf over die streep te halen ;)). Ik zal later deze week een update geven over mijn eerste bevindingen.

Even op een rijtje wat ik ga verbeteren:

 • Het scheiden van verpakkingsplastic in de oranje bak.
 • Aanschaf van herbruikbare netjes voor groente en fruit.
 • Menstruatiecup in plaats van tampons/verband die je weg moet gooien.
 • Ik kocht al veel biologische cosmetica, maar ik ga eens proberen of ik bepaalde producten zelf kan maken. Al was het maar omdat het gewoon leuk is om te doen. Ervaringen worden gedeeld zodat iedereen er iets aan heeft.
 • Opzeggen van krantenabonnementen (heb er twee!! En ben meestal te druk om ze fatsoenlijk te lezen) of overstappen op digitale versie (ik heb een iPad, dus dat kan makkelijk, scheelt afval en is nog goedkoper ook).
 • Ik print niet gigantisch veel, maar toch! Vanaf nu ga ik alleen maar nog maar gerecycled printpapier kopen…want nee, dat deed ik dus nog niet.

Om nog even te laten zien wat afval kan doen. Bekijk hier een fotoserie van een fotograaf die karkassen van zeevogels met maaginhoud fotografeerde. Schokkend!

Check hieronder enkele inspirerende films over afval…

Beth Terry minderde drastisch in plastic en deelt haar bevindingen op een ontwapenende manier in een Ted Talk (check sowieso eens Ted Talks…veel korte filmpjes met inspirerende visies op het gebied van duurzaamheid, afval en milieu…maar ook veel andere interessante onderwerpen).

 

Fotograaf Peter Smith startte de campagne Klean en ging als een moderne ridder op de fiets de straat op om zwerfvuil op te ruimen. Hij heeft ook veel interessante filmpjes over zwerfvuil op zijn website staan.

 

Bekende documentaire van Tegenlicht ‘Afval = voedsel’. Aanrader als je wilt weten wat Cradle 2 Cradle precies inhoudt!

Kwaliteit is niet geweldig, maar die van HollandDoc.nl wilde niet goed embedden 🙁 Kijk ‘m eventueel hier!

Bron afbeelding: johnnyberg via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

3 Comments

 1. Hier in Nijmegen staan ook blik-afval-bakken. Je moet er wel even goed naar zoeken en er een stuk voor fietsen maar ze staan er al jaren en ik maak er dus ook al jaren gebruik van.

  • Hey Marieke!

   Leuk dat je reageert. Heb meteen in de afvalwijzer in Amsterdam gekeken maar kan het niet vinden en vrees dat het gewoon niet wordt aangeboden 🙁 Ik heb begrepen dat metaal in Nederland via een magneet uit huisvuil wordt gehaald dus dat gescheiden inleveren daarom ‘onnodig’ is. Vraag me af hoe effectief zo’n magneet is…Maar ja aan de ander kant kost het plaatsen van nieuwe afvalbakken, communicatie daarover en het apart ophalen met een wagen natuurlijk ook weer geld. Maar misschien ga ik een keer uitzoeken hoe dat zit en waarom wij voor een magneet hebben gekozen in plaats van gescheiden inzameling! Toch effectiever? Maar halen ze wel al het metaal eruit?

   Goed weekend gewenst 🙂

   groet,

   Claudia

 2. Pingback:Vijf producten die gezonder zijn dan je dacht - test.hetkanWel.nl

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published