No Impact Week Day 5: Energie

Een hele dag zonder laptop, telefoon, iPad of tv? Dat is al heel lang niet voor gekomen. Misschien op vakantie, maar dat is inmiddels ook alweer twee jaar geleden. Ik kijk de laatste tijd weinig tv, maar ik leef serieus achter internet. Ik ben een informatiejunk en ook al schaam ik me er niet voor, het mag af en toe wel eens een stukkie minder.

Thuis werken is goed voor het fileprobleem, maar onderschat je energierekening niet. De hele dag je computer, verlichting en eventueel je verwarming aan. Het scheelt dat ik in een nieuwbouwappartement woon. Ik heb hiervoor in een prachtig oud pand gewoond. Drie meter hoge plafonds, ornamenten en klassieke ramen. Een huis met charme en karakter. Wacht maar totdat je je rekening ziet, die is een stuk minder charmant 😉

Eén van de voordelen van gestapeld wonen is dat ik tot voor kort de verwarming niet aan heb gehad. Het kan ook heel goed dat mijn buren gewoon absurd stoken. Zonder de verwarming is het namelijk ongeveer 19 graden in huis. Nu het kouder wordt vind ik iets warmer wel net iets aangenamer. ’s Avonds gaat ie natuurlijk lager of zelfs uit. ’s Ochtends gooi ik alle ramen en deuren open om te luchten. Anders wordt het, ondanks dat ik veel roostertjes open heb staan, toch wel erg bedompt.

Grote pot thee
Omdat ik de hele dag achter mijn computer zit draag ik daarnaast een lang dik vest en ski-sokken 😉 En drink ik liters thee om warm te blijven. Wel uit een thermoskan. Heb er nooit bij stil gestaan dat het duurzamer is om één grote pot thee te zetten in plaats van veel kleine kopjes. Nu ik er zo over nadenk…ik doe het eigenlijk zo omdat mij moeder dat ook altijd zo deed. Zo zie je maar weer 😉

Momenteel hebben we stadsverwarming, helaas kwamen we daar niet onder uit. Ik geloof wel dat die ‘iets’ aan groene stroom doen, maar toch ben ik blij dat ik er straks vanaf ben. Eigen keuzes!! Toch wel heel erg prettig. Over twee maanden gaan mijn vriend en ik verhuizen naar ons koopappartement waar we inmiddels al vier jaar op wachten (pff, het kan verkeren zeg!!) en dan nemen we wel groene stroom. Het hele gebouw trouwens dus ook : ) Ik zou eigenlijk wel eens willen uitzoeken wat de mogelijkheden zijn voor zonnepanelen voor een appartement. Loont wellicht de moeite om dat te weten…

In de handleiding van vandaag: wat vind je het moeilijkste aspect van minder energie gebruiken? Nou dat is toch wel het internetgebruik. Natuurlijk ook vanwege Mevrouw Minder en journalistieke klussen. Maar week in week uit dagelijks achter je computer/iPad, ook voor ontspanning, is dat écht nodig? Ik heb last van mijn arm, pols en onderrug. De prijs die je betaalt voor een zittend bestaan.

Verbeterpunten:

  • Mezelf vaker losrukken van de computer. Rustdagje kan geen kwaad…(ik hoor het mezelf zeggen met heel veel tegenzin…ai ai…).
  • Een handig droogrek kopen. Had er vroeger eentje, maar die ging stuk en toen kwam er een droger…
  • We hebben nu hallogeen en spaarlampen, maar in het nieuwe huis komen er LED-lampen!
  • Er moeten meer apparaten helemaal uit in plaats van stand-by. Probleem van digitale tv is dat als je de stroom eraf haalt dat hij helemaal moet rebooten en dan ben je al je instellingen kwijt. Echt enorm onhandig UPC!! Maar ja de rest kan er natuurlijk wel af (nu zit alles in één stekkerbak bij elkaar. Kwestie van alleen digitale tv in het gewone stopcontact en de rest met switchknop uitzetten).

Bron afbeelding: magurka via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published