Mijn eerste bevindingen met een menstruatiecup – Femmecup

Ben je een man? Dan is dit bericht niet voor jou. Het gaat namelijk over de tijd van de maand en een erg duurzame manier om daar mee om te gaan. Sorry, guys women only today 😉

Heb je ooit van een menstruatiecup gehoord? Ik tot een half jaar geleden in ieder geval niet. Een menstruatiecup is een van siliconen, TPE of rubber gemaakt cupje dat je tijdens je periode laag in je vagina draagt om bloed op te vangen. Het cupje blijft vanwege je bekkenbodemspieren vast zitten en ook omdat het licht vacuüm zuigt. Je leegt de cup tussendoor, wast hem uit met water en brengt dan opnieuw in. Sommige vrouwen vinden het idee ranzig omdat je bij het eruit halen geconfronteerd wordt met bloed. Tja, ziet een gebruikt verbandje of tamponnetje er fris uit? Niet echt toch?

Droog gevoel
Een groot voordeel is de duurzaamheid van het product. Je kunt de cup hergebruiken, tot wel tien jaar lang! Het scheelt geld en ook afval. Een vrouw gebruikt in haar hele leven namelijk gemiddeld 11.000 tampons en maandverbanden. Wow! Dat belandt allemaal op de vuilnisbelt of nog erger in riolen of op straat. Vaak gebruiken de reguliere merken gebleekt katoen, plastic, chemische middelen en onttrekken vocht aan je lichaam, terwijl de cup het alleen opvangt. Een ander voordeel is dat je de cup, afhankelijk van hoe zwaar je menstrueert, acht tot twaalf uur kunt inhouden. Tenslotte vind ik het heerlijk om een lange neus te maken naar multinationals die schaamteloos rijk worden op wegwerpproducten zoals Always en OB. Wist je trouwens dat de cup al in 1867 is ontworpen en in 1937 gepatenteerd? Helaas was het na de Tweede Wereldoorlog ‘hip’ om wegwerpproducten te ontwikkelen en won de cup nooit aan terrein.

Femmecup Femmecup Femmecup

Ik heb na zeven jaar pil, ruim vijf jaar een Mirenaspiraal gehad en was in die tijd nooit ongesteld. Heerlijk! Maar helaas krijg ik last van acne. Het werd steeds heviger en toen ik een nieuwe had laten plaatsen was het einde zoek. Ik heb het nog een half jaar aangekeken, maar het ding in april dit jaar laten verwijderen. Ik zag best wel op tegen weer ongesteld zijn, vooral vanwege het gedoe en de middelen. Tampons geven altijd een droog gevoel, bovendien zit zelfs de meest kleine maat niet fijn. Misschien toch vanwege de langwerpige vorm? Maandverband verschuift, voelt plakkerig aan en het stinkt omdat bloed buiten je lichaam gaat rieken. Tja, wat nu??

Met wat Googlewerk stuitte ik op de menstruatiecup. Het zag er vooral monsterachtig groot uit. Ik heb veel research gedaan naar de soorten, de vouwtechnieken en gezocht op ervaringen van andere vrouwen. Op Engels geschreven blogs en community’s kwam ik tot de ontdekking dat er erg veel merken zijn (een stuk of twintig), met verschillende maten, lengtes, kleuren en ook materialen. Er zijn zelfs cups die alleen in landen zoals Brazilië, India en Zuid-Afrika op de markt komen.

Vacuüm
Maar welke moest ik kiezen?? De meeste merken hanteren twee maten: een kleinere maat voor wanneer je onder de dertig bent of geen kinderen hebt gehad en een grotere maat voor vrouwen boven de dertig of wanneer zij via de natuurlijke weg zijn bevallen. Ik word aan het einde van dit jaar 29 en zit dus echt in een overgangsfase. Moet ik alvast een grotere maat kopen zodat de cup ook mee kan wanneer ik kinderen heb gekregen? Of toch maar een kleine? Ik ben namelijk niet zo groot…Uiteindelijk kocht ik in een impulsieve bui de Femmecup in de Britse webshop Earthwisegirls. De prijs sprak me voor ‘gewoon proberen’ wel aan en ook is er maar  één maat van en dat scheelde me kiezen. Ik heb het proberen nog een tijdje uitgesteld, maar toen kwam de No Impact Week die samen viel met mijn maandstonde. Het moment van testen was aangebroken…

Ondanks dat ik op zag tegen het formaat, moet ik zeggen dat het inbrengen gemakkelijker ging dan gedacht. Ik heb gekozen voor de pushvouw en het ging eigenlijk redelijk vanzelf. Ik voelde ‘m de eerste keer alleen een klein beetje openspringen en dat was wat oncomfortabel. Ook irriteerde het steeltje me gedurende de dag. Toch heb ik de cup er vrij lang in laten zitten en hem uiteindelijk in de badkamer verwijderd. Ik was toch wat gespannen en heb er even een douchekop opgezet om de boel een beetje te ontspannen. Het eruit halen is wel oefenen, maar de dagen erna ging het al makkelijker. Het gaat erom dat je het vacuüm eraf haalt door zachtjes in de onderkant van het cupje te knijpen of aan de bovenkant met je vinger een deukje te maken. Je draagt de cup vrij laag, dus je kunt er op zich goed bij. Daarna moet je ‘m met voorzichtig zigzaggende bewegingen eruit halen. Bij de ‘uitgang’ kun je nog eens een deukje maken mocht het moeilijk gaan.

Femmecup Femmecup

Wijd
Het steeltje heb ik er uiteindelijk helemaal afgehaald. De cup zit wel beter zonder steeltje, maar toch heb ik het idee dat de Femmecup een tikkeltje te wijd is voor me. Tja één maat betekent voor dit merk dat ze iets aan de ruime kant gaan zitten. Ik voelde een soort druk aan de linkerkant van mijn onderbuik. Niet pijnlijk, maar gewoon een beetje (teveel) aanwezig. Overigens ben ik de cup ook een keer bijna vergeten, dus blijkbaar is hij toch niet de hele dag zo aanwezig 😉

Ik heb besloten om de Femmecup nog één periode te proberen en als de druk blijft dan misschien een kleinere maat van een ander merk te proberen. Hoe dan ook ben ik enthousiast over het concept. Vind het echt geweldig dat je gewoon iets kunt gebruiken zonder het meteen te moeten weggooien. En geweldig dat je niet continu jezelf hoeft te verschonen. Ik werk thuis en heb die stress op zich niet, maar wanneer je buitenshuis werkt zou je in principe de cup ’s ochtends kunnen inbrengen en wanneer je uit je werk komt thuis legen en opnieuw inbrengen. Of doe het op je werk. Je kunt de cup tussendoor het beste uitspoelen met water, maar wanneer er geen fonteintje in het toilet is kan het ook met wc-papier (of je neemt een flesje water mee). Aan het einde van je periode even uitkoken in een pannetje met water. Pas op met agressieve zeepproducten of bijtende middelen. Die kunnen jouw lichaam of de cup beschadigen. Last but not least: er zijn vrouwen die door het gebruik van de cup een dag minder lang ongesteld zijn….

Meer info?
Check deze informatieve Nederlandstalige site over menstruatiecups met informatie over het inbrengen, vouwtechnieken, merken en ook een forum
Een Engelstalige community met heel veel info!
Discussie op het Viva-forum
Youtube kanaal van een vrouw die cups vergelijkt en ook verkoopt
Merken en maten vergelijkingen

De Amerikaanse Vanessa Meyer maakte voor haar studie Film een korte documentaire waarin vrouwen het gebruik van een menstruatiecup bespreken (let op: in het Engels)

CUP U. (2011) from vanessa tolkin meyer on Vimeo.

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

31 Comments

 1. Ik hik er ook nog steeds tegenaan… Wil het eigenlijk wel graag proberen, maar ben er tegelijk een beetje huiverig voor. Bovendien hebben we geen aparte wasbak op het toilet, dus zou ik met dat ding naar boven moeten om het schoon te maken en te wisselen. Meer dan alleen onhandig als je bloedt, dus dan heb je er al snel 2 nodig. Of heb ik gewoon koudwatervrees? :p

  • Hey Lucia!

   Leuk dat je reageert. Ik snap heel goed dat je er tegen aan blijft hikken…dat deed ik zelf immers ook. Je kunt eventueel ook een flesje water in het toilet neerzetten of met wc-papier even schoonmaken. Heel veel succes!

   Groetjes,

   Claudia

 2. Toevallig! Ik probeer nu ook voor het eerst een menstruatiecup.. Ik begin er al aan te wennen. Ik vond maandverbandjes altijd zo zweterig vervelend worden. Nog even prutsen met uitspoelen, maar het hoeft maar 2 keer of 3 op een dag. Heerlijk!

  • Hoi Dorien,

   Leuk dat je reageert op dit artikel en dat jouw menstruatiecup goed bevalt. Fijn hè dat je niet zo vaak meer hoeft te verwisselen. Vind dat tot nu toe echt ideaal!

   Groetjes,

   Claudia

 3. Ik gebruik Mooncup uit Engeland. Heb wel enkele maanden moeten proberen om het goed te krijgen, voelde de cup steeds zitten en heb ook het steeltje volledig afgeknipt. Handig bij hen is dat je via mail een contactpersoon hebt die je helpt met al je vragen. Enkel om te sporten vind ik het niet handig. Het vraagt wat tijd en handigheid om het goed te plaatsen maar nu ben ik er zeer tevreden over !

 4. Hier ook een gebruikster van de mooncup! Het steeltje moet je op maat knippen. Laat er nog wel een klein stukje aanzitten hoor! Ik had in het begin enorme problemen het ding eruit te krijgen, ik kreeg het simpelweg niet voor elkaar en zat eens een kwartier op de wc alleen maar om hem eruit te kunnen krijgen. De gouden tip, oh zo simpel; pak een stukje wc papier en pak daarmee het steeltje vast! Veel meer grip, veel makkelijker om eruit te halen. Ik gebruik hem afgewisseld met tampons, maargoed, elke tampon die ik er minder door gebruik is er al 1 toch!
  Ik kan het heel erg aanraden om te gebruiken. Ja, het is even wennen, maar dat is vrijwel alles dat niet is. Dus hop, aan de mooncup allemaal 😉

  • Hoi Barbara,

   Dank je wel voor je reactie. Leuk om te lezen dat de cup voor jou ook een uitkomst is. Goede tip ook om het steeltje met wc-papier vast te pakken. Ik heb het steeltje er zelf af gehaald en pak de onderkant nu met mijn vingers. Beetje ‘persen’ en met een soort van zigzaggende bewegingen er voorzichtig uithalen. Het laatste stukje vind ik nog wel onaangenaam, misschien moet ik de cup dan wat beter induwen zodat ie er met meer beleid uit komt.

   Groetjes,

   Claudia

 5. he Claudia,
  Nou ik ben ook om hoor. Eindelijk geleverd gekregen: de mooncup (bij Katoen&Ko). Via duurzame waardekaart overigens 2.50 euro verzendkosten cadeau. Ik vind het geweldig!
  Groetjes!
  Sandy

 6. Ik gebruik sinds kort de Femme Cup en wil echt nooit anders meer! In het begin is het even wennen om de cup in te brengen en eruit te halen maar daar word je toch snel handig mee. Ik heb het steeltje er niet afgehaald, heb er geen last van en gebruik het juist om de cup eruit te halen. Ik moet er soms echt aan denken om de cup even eruit te halen en schoon te maken want je voelt hem echt niet en je lekt ook niet door etc dus geen reminders om eraan te denken… Ben vorige week naar de sauna geweest terwijl ik ongesteld was, dat kan ook gewoon! Kan het echt iedereen aanraden!

 7. Wat voor mij heel jammer is dat mijn baarmoedermond te laag zit. Altijd al zo geweest en dat het bij mij dus helemaal niet past. Jammer want ik vind het concept heel goed. Maandverband en tampons is hier verschrikkelijke jeuk en droog gevoel. hopelijk komen ze snel met iets wat dan ook geschikt is voor elke vrouw

 8. Dag Claudia (en andere dames,

  Ik heb net een aanbieding via de mail gekregen van de menstruatie cup. Daarom ben ik gaan googlen en kwam op deze site terecht. Fijn de ervaringen van anderen te lezen, want ik ken het niet. Je kunt hem bestellen van 39,95 voor 19,95 (Groupdeal)! Scheelt toch wel erg veel… Het zal even wennen zijn, dat geloof ik direct, maar zo te lezen: als je het eenmaal door hebt heb je er ECHT wat aan! Dus ik ga hem kopen. Dank voor jullie ervaringen.

  Ik las overigens ook dat je kunt kiezen uit de maten S of L.

  • L: Vrouwen van onder de 30 die nooit van een kind zijn bevallen kiezen maat L.
  • S: Vrouwen van boven de 30 en/of die op een natuurlijk manier zijn bevallen kiezen voor maat S.

  Groetjes,
  Linda

   • Hmm…eens op de site van GroupDeal gekeken. Er staan plaatjes onder met een Chinese dame en ook door de soort foto’s en typische Aziatische vormgeving krijg ik het idee dat het een Chinees merk is. Dit hoeft niks te betekenen (gegarandeerd veilig siliconen? Geen flataten etc?), maar misschien wel fijn om het in ieder geval te weten. Ik heb nog even gezocht op ‘China’ en ‘menstruation cup’ en via AliExpress precies dezelfde voor een lagere prijs gevonden. Prijzen variëren, maar eentje die geen verzendkosten hanteert dan nog krijg je de cup voor 11 euro (15 dollar) en binnen twee á vier weken. Da’s een stuk goedkoper dan via GroupDeal en ook nog sneller geleverd. Gemakkelijk geld verdienen van GroupDeal? Ze moeten immers ergens aan verdienen 😉

    Hier ook een discussie op het mentrualcupforum over deze cups: http://menstrual-cups.livejournal.com/3038448.html

 9. Hoi

  Zou zo’n cup ook geschikt zijn voor meisjes die nog zo lang menstrueren. Mijn dochter 14 heeft tampons geprobeerd een drama. Ze zwemt 3 keer in de week en kan niet altijd verzuimen ivm haar periode.
  Ze zijn nog zo onzeker met die dingen iemand een idee??

  • Er zijn eventueel kleine cups, ik geloof dat het merk Meluna de allerkleinste maat heeft (in dit filmpje worden merken met elkaar vergeleken: http://www.youtube.com/watch?v=uRQdVFqNd84). Ik denk gewoon een kwestie van proberen en niet teveel stressen als het niet meteen lukt. Je moet er nu eenmaal wat handigheid in krijgen. En het is wellicht fijn om een eerste keer in het weekend te proberen? Mocht het niet lekker zitten dan ze het gemakkelijker corrigeren. Ook is het belangrijk om even te controleren dat hij vacuüm heeft gezogen om lekken te voorkomen door bijvoorbeeld met een vinger langs de cup te gaan. Wanneer hij vacuüm heeft gezogen staat hij bol en als de maat goed is zou hij in principe niet mogen lekken. Om helemaal zeker te zijn kan ze in het begin een inlegkruisje gebruiken (kan natuurlijk niet tijdens het zwemmen, maar wel op andere momenten). Veel succes!

 10. Bericht*
  Ik heb ook online via groupon de organicup (http://www.organicup.eu/) besteld in maat b voor vrouwen boven de 30 die kinderen hebben gekregen.
  Deze komen uit Denemarken. Momenteel aan het testen, denk alleen wel dat ik ook het steeltje eraf ga halen want die zit mij in de weg.
  Ik heb er 2 voor 19,95 gekregen.

 11. Hoi dames,

  Ik heb ook via groupon de organicup besteld en ben hem nu aan het uitproberen. Het lukt mij alleen blijkbaar niet om hem goed in te brengen aangezien ik blijf lekken 🙁
  Heeft iemand tips of idëen hoe ik dat kan voorkomen?
  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Valéry

  • Hoi Valery,

   Het kán een verkeerde maat zijn of hij zuigt niet goed vacuüm. Je kunt dit testen door wanneer je de cup hebt ingebracht met een vinger langs de cup te gaan. Mocht er dan een vouw in zitten (wat normaal is tijdens het inbrengen, je vouwt de cup toch dubbel en brengt ‘m ingedeukt in) dan gaat ie zeg maar eruit wanneer je er met een vinger langs gaat en zou hij vacuüm moeten zuigen (en dus goed zitten en niet lekken). Wanneer je de cup inbrengt wanneer je er net achter bent gekomen dat je ongesteld bent geworden, kan het ook zijn dat er nog een klein beetje bloed achter is gebleven dat je niet meer helemaal goed kunt opvangen met de cup. Eventueel kun je daarvoor een inlegkruisje gebruiken. Maar op andere dagen zou hij niet mogen lekken wanneer hij volledig vacuüm is gezogen en het ook de juiste maat is. Hopelijk lukt het zo, succes!

   Groetjes,

   Claudia

 12. Ik heb ook via Groupon de Organicup gekocht en heb ‘m gister voor het eerst geprobeerd. Het steeltje heb ik er al vrijwel helemaal afgeknipt, maar ik heb nog steeds het gevoel dat de cup te laag zit. Hij werkt goed (lekt niet) maar ik voel ‘m zitten. De onderkant steekt ahw wat naar buiten.
  Betekent dat nou dat ik iets verkeerd doe? Of zit bij mij mijn baarmoedermond misschien ook te laag? Heb ik een verzakking zonder het te weten???? Of zou hij te groot zijn (ik ben boven de 40 en heb 2 kinderen; heb dus automatisch voor de grootste gekozen)?
  Lastig, want dit is niet comfortabel. Maar ik sta zeker achter het concept….

  Groetjes,
  Marjo

  • Hoi Marjo,

   Als hij uitsteekt en je de cup voelt zitten, zit hij mogelijk niet diep genoeg. Het is wel even prutsen om ‘m wat dieper in te brengen (met name hoe je ‘m handig binnen krijgt zonder dat hij meteen uitklapt), maar als hij eenmaal goed zit hoor je ‘m in principe niet te voelen zitten. Ik denk dat het ook een kwestie is van vertrouwd raken met de cup. In het begin vond ik het in ieder geval ook spannend. Veel succes!

   Groetjes,

   Claudia

 13. Heyhey,
  Ik heb ook sinds deze week een organicup in bezit. Heb em al enkele keren ingebracht om niet voor verrassingen te komen als het zover is. Heb alleen een vervelend drukkend gevoel in mn onderbuik. Hopelijk trekt dit weg naargelang ik hem gebruik. Of wilt dit zeggen dat hij niet goed zit?
  Groetjes

  • Hoi Lies,

   In principe mag je ‘m niet voelen zitten. Het kan zijn dat hij toch nog niet helemaal goed zit of dat hij toch net iets te groot voor je is. Wat ook nog kan…het inbrengen buiten de menstruatie om kan anders ‘voelen’, omdat je de boel daar tijdens je cyclus natuurlijk verandert. Sommige vrouwen vinden de menstruatiecup tijdens de laatste dagen bijvoorbeeld al niet meer prettig zitten. Iedereen is ook weer anders en de één is hoe dan ook weer wat gevoeliger. Probeer ‘m nog eens tijdens je menstruatie uit zou ik zeggen, misschien dat hij dan beter zit? Tenslotte heb ik de menstruatiecup zelf maanden niet kunnen gebruiken omdat ik heel lang heftige naweeën heb gehad door een blaasontsteking waardoor de cup een enorm drukkend gevoel gaf. Ik hoop het natuurlijk niet voor je, maar als je zelf zoiets hebt gehad dan zou het ook nog daaraan kunnen liggen. Heel veel succes!

   Groetjes,

   Claudia

 14. Hey claudia,
  ik heb de melunacup soft.
  zit goed nu. Mr hij plooit niet volledig uit. Maar heb ook niet de indruk dat hij lekt..
  zou het kunnen dat deze te soepel is? Aangezien meluna 3 verschillende sterktes heeft.
  groetjes

  • Hoi Lies,

   Fijn dat je de Meluna hebt en die in principe goed bevalt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet weet. Ik weet niet waar je de Meluna hebt gekocht? Misschien kun je het bij die winkel of bij Meluna navragen? Of misschien is er iemand die in dit topic heeft gereageerd die er meer over weet? Succes!

   Groetjes,

   Claudia

 15. heb een organic cup besteld. ben zeer benieuwd want ik heb een zware menstruatie dus gooi nog al wat maandverband en tampons in de prullenbak. hoop dat ik straks van dat doorlekken af ben!

 16. Ik heb ook de Organicup via Groupon besteld een tijd geleden. Overdag werkt alles prima, geen lekken, ik voel het niet zitten, helemaal in orde en supertevreden over. Maar als ik hem ’s nachts gebruik, lekt het verschrikkelijk. Ik ben na de eerste maand ’s nachts ook gewoon terug tampons gaan gebruiken. Doe ik iets fout of heeft het te maken met liggen, waardoor het bloed er langs kan ofzo? Nog iemand problemen of tips hiervoor?

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published