The Battle: Klok, Ecover en AH Puur en Eerlijk afwasmiddel

Zit er qua kwaliteit een verschil tussen de ecologische afwasmiddelen? Ik deed een klein proefje met Eco Klok (1 euro), Ecover Citroen & Aloë vera ( 3 euro, te koop bij de biologische winkel) en afwasmiddel Albert Heijn Puur en Eerlijk Citrus (1,20 euro).

Ten eerste: ik ben geen wetenschapper, dus zie dit gewoon als een eenvoudig consumententestje. Mijn opzet is dan ook simpel: hoe makkelijk schoon wordt een vies bord besmeurd met ketchup, mayonaise, olijfolie en verkruimeld beschuit? Is de viezigheid er na één onderdompeling al vanaf? Of als je tien keer heen en weer schommelt onder water? Laat het zich makkelijk afnemen?

The battle afwasmiddel

Het resultaat is eigenlijk bij alle producten hetzelfde. Even onderdompelen maakt het vuil week, na tien keer husselen is het grootste deel eraf en het de restanten laten zich daarna zeer makkelijk afnemen met een borstel of doekje. Geen van deze drie merken maakt naar mijn idee beter of slechter schoon en ook het schuim is ongeveer gelijk. AH Puur en Eerlijk ruikt het sterkst naar citroen, bij Ecover ruikt het minder chemisch en Klok is parfumloos. Bij alle producten heb ik wel wat droge handen na gebruik.

The battle afwasmiddel The battle afwasmiddel The battle afwasmiddel

Nou dat was het dan….of niet…?

Mijn oog viel op het grote kruis viel dat achterop AH Puur en Eerlijk staat. Er zitten dus irriterende stoffen in. Hmmz…wat zít er eigenlijk in afwasmiddelen? Wat zijn anionogene oppervlakteactieve stoffen en niet-iongene oppervlakteactieve stoffen? Want daar wordt deze scheikundeleek geen snars wijzers van. Ik ben eens gaan graven…

Ecover: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Lauryl Polyglucose, Sodium Chloride , Whey , Citric Acid , Parfum , Limonene , 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol , Calendula Officinalis Extract , Chamomilla Recutita Extract

Klok: Aqua, Sodium laureth sulfate, Decyl glucoside, Sodium chloride, Lactic acid

Albert Heijn Puur en Eerlijk: Aqua, Sodium laureth sulfate, Deceth-8, sodium chloride, Cocamide DEA, Sodium carboxymethyl cocopolypropylamine, Lauryl betaine, Parfum, Glycerin.

De SLES verklaart mijn droge handen na het afwassen. Natuurlijk snap ik dat je en krachtige reiniger nodig hebt voor je vaat, maar ik krijg niet echt een ecologisch gevoel bij deze stof. Er zijn toch ook heel wat natuurlijke alternatieven op basis van kokos? Ook zie ik dat er in de AH Puur en Eerlijk irriterende stoffen zitten zoals Cocamide DEA die in combinatie met nitrieten nitrosamine kan vormen dat kankerverwekkend is. En ook 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (Bronopol) uit Ecover is geen lieverdje! Het is een conserveermiddel, maar er kan formaldehyde vrij komen en de stof kan allergische reacties uitlokken of irriterend zijn voor de ogen. Het is zelfs verboden door de EU in bepaalde producten en op Wikipedia lees ik dat Bronopol alles behalve lief is voor waterorganismen. Huh?!

The battle afwasmiddel

Een pluspunt is dat Ecover gebruik maakt van een gerecycled plantaardig plastic en er zijn navulverpakkingen, maar dat laatste zie je ook steeds vaker bij reguliere schoonmaakmiddelen. Hoe dan ook is het mij nog steeds niet duidelijk waarom deze producten minder belastend zijn voor het milieu. En op hun website wordt het mij ook niet echt duidelijk. Het maakt het des te verwarrender omdat ik er achter ben gekomen dat álle afwasmiddelen biologisch afbreekbaar moeten zijn van de EU en dat dus ook zijn.

Ik ga dit eens uitzoeken…en kom er zeker nog op terug!

Edit: oplettende lezer Ewald zag dat de genoemde ingrediënten van Ecover Citroen en Aloë Vera niet overeenkomen met die op de site. Ik had per ongeluk bij Ecover Melkwei en Kamille gekeken. Excuses. Hierbij de juiste ingrediënten: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Lauryl Polyglucose, Sodium Chloride, Citric Acid, Parfum, Limonene, Hydrolized Wheat Gluten, Aloe Barbadensis Gel, Citral, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol.

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

9 Comments

 1. He verdorie? En ik maar denken dat ik met mijn Ecover-afwasmiddel goed bezig ben.. Hoe zit het dan met de stofjes in het klok-afwasmiddel?
  Ik ben benieuwd naar je verdere onderzoek… Bedankt voor je artikel!

 2. Ik ben ook heel benieuwd! Ik heb al zelf afwasmiddel willen maken, maar het staat vrij laag op mijn to do lijstje wegens toch niet zo dringend want ik gebruik Ecover, maar blijkbaar moet ik het toch misschien wat hoger op het lijstje zetten…

 3. Hoi Dorien en Kelly,

  Ik ben ook erg verbaasd over de ingrediënten van vooral Ecover :S Het merk profileert zich als écht groen, dus dan mag je wel wat meer verwachten (zeker voor 3 euro per fles).

  Qua prijs-kwaliteitverhouding denk ik dat je met Klok nog niet eens zo slecht zit, daarin zitten reinigers (SLES en Decyl Glucoside = vrij mild), water, keukenzout en een natuurlijk conserveermiddel. Hoe dan ook is Klok een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Dreft, dus als je het daar tegen af zet lijkt het me geen slechte keuze. Vraag blijft wat er dan zo eco aan is…

  Kwam gisteren online ook het merk Sonett tegen. Ben ik nog niet tegen gekomen in de bio-winkel, maar kan ook aan mij liggen (al een tijdje niet geweest en de biowinkel bij mij in de buurt is een beetje beperkt qua schoonmaakartikelen).

  @Kelly: leuk als je je eigen afwasmiddel gaat maken. Ik hou je blog in de gaten!

  Groetjes,

  Claudia

 4. Hallo Claudia,
  Ik zie op de website van Ecover een andere ingrediëntenlijst voor Ecover Citroen en Aloë, dan je hier hebt staan. In jou ingrediëntelijst staan bijvoorbeeld wei, kamille en calendula, die niet op de website staan, en Aloë Vera ontbreekt. Ecover noemt:

  Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Lauryl Polyglucose, Sodium Chloride, Citric Acid, Parfum, Limonene, Hydrolized Wheat Gluten, Aloe Barbadensis Gel, Citral, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol

  • Hey Ewald!

   Ik zie het al, ik heb me verkeken (namelijk bij de Melkwei & Kamille gekeken in plaats van die Citroen en Aloë Vera). Dank je wel voor je alertheid, ik zal het even aanpassen!

   Groet,

   Claudia

   • Overigens kun je je natuurlijk afvragen of een zo’n klein beetje Aloë Vera gel in je afwaswater de afwas veel huidvriendelijker zal maken. Volgens mij heb je daar veel grotere hoeveelheden voor nodig.

 5. Pingback:Tien tips voor duurzame cadeaus voor de feestdagen - test.hetkanWel.nl

  • Hej Man,

   Ik geloof dat ik ‘m jaren geleden via EarthWiseGirls.co.uk heb gekocht, maar volgens mij is hij daar niet meer te koop. De spons is van loofah, wellicht kun je daar even op Googlen? Succes!

   Groetjes,

   Claudia

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published