Zeven redenen om SLS te laten staan

Sodium Lauryl Sulfate is een reiniger die onder meer wordt gebruikt in shampoos, handzeep, tandpasta, douchegel en ook in motorontvetter, autowasmiddel en garagevloerpoetsmiddel. Inderdaad, SLS: voor al uw grote schoonmaakklussen.

Sommige wetenschappers beweren dat SLS kankerverwekkend is, andere wetenschappers noemen dat weer onzin. Maar los van deze discussie staat SLS bekend als een agressief middel, waar je last van kúnt krijgen. Dit hoeft natuurlijk niet. Ieder mens is anders. Hieronder in ieder geval zeven redenen om SLS te laten staan.

 • SLS lost zoveel vet op dat het de natuurlijke beschermlaag van je huid kan aantasten.
 • Door SLS in tandpasta krijg je na het tandenpoetsen een andere smaaksensatie omdat het de smaakreceptoren onderdrukt.
 • Irriterend voor de ogen. Al helemaal niet aan te raden als kindershampoo.
 • Je huid kan ervan uitdrogen, geïrriteerd door raken of allergisch op reageren. Niet geschikt voor mensen met een gevoelige huid of hoofdhuid, bijvoorbeeld mensen met roosklachten.
 • Je kunt er haaruitval van krijgen.
 • Je kunt er een chronisch gevoelige huid door krijgen.
 • Het reinigt je huid, maar wordt ook vooral gebruikt als goedkope schuimer om je het idee te geven dat het goed reinigt. Een cheap oplossing, maar stiekem betaal je misschien wel de hoofdprijs voor een zogenaamd luxe product.

Het broertje van SLS is Sodium Laureth Sulfate, deze wordt door veel mensen wel goed verdragen. Het verschil zit ‘m in de ether. Deze reiniger ontstaat door Sodium Lauryl Sulfate te behandelen met het gas ethyleenoxide, waardoor het beter oplosbaar is in water en daardoor milder wordt. Toch reageren sommige mensen gevoelig op SLES. Als je weet dat je gevoelige (hoofd)huid hebt kun je ze beter allebei vermijden. Alternatieven zijn: Cocoamidopropyl Betaine, alhoewel sommigen door ook allergisch op reageren, Sodium of Disodium Cocoamphodiacetate, Coco glucoside, Decyl glucoside of Lauryl glucoside.

Bronnen:
Derozeorchidee
Cosmopinie
Wikipedia

Bron afbeelding: LotusHead via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

9 Comments

 1. Overigens verminderen Cocoamidopropyl Betaine en Disodium Cocoamphodiacetate de irritatie veroorzaakt door andere reinigers, zoals SLS en SLES. Vooral de Betaine zie je daarom zo vaak gebruikt in combinatie met SLES.

 2. En in combinatie met DEA, MEA of TEA (die vaak in dezelfde syntheti-shampoo aanwezig zijn), vormen de SLS’sen nitrosaminen, en die zijn dan weer algemeen bekend om hun gevaarlijke carcinogene werking.

  Om er zeker van te zijn dat je deze producten of afgeleidden hier van niet in je shampoo zitten : koop natuurcosmetica met een BDIH en/of NaTrue keurlabel. Dan hoef je die hele ingewikkelde ingrediëntenlijst niet te ontcijferen 😉

 3. Voor het wassen van je haren (“gepikt van wie dit leest is een vrek”)
  1 koffielepel zuiveringszout oplossen in heet water en aanvullen met wat koud water
  Haren natmaken en de zoutoplossing voorzichtig inmasseren,
  haren uitspoelen
  appelzijn en wat warm water over het haar verdelen en weer voorzichtig inmasseren
  haren uitspoelen.
  Het is een “raar” gevoel aan je handen maar een behoud voor je haren.
  Dit werkt perfect, nooit geen droge haren meer.
  Na een paar keer kun je waarschijnlijk alleen appelzijn gebruiken.
  Nooit geen agressieve spullen meer op je huid.

  En voor het douchen gebruik ik alleen warm water.
  Als deodorent gebruik ik een halve theelepel zuiveringszout;
  dosering in je hand en aanbrengen op de net afgedroogde huid.

  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  • Hoi Gerrie,

   Dank je wel voor je reactie. Super leuk dat je hier een recept en ervaring achter laat. Ik denk zelf aan No Poo wassen, maar toen ik op een feestje was waar werd gerookt vroeg ik me toch af hoe dat zou zijn wanneer je zonder shampoo wast. Krijg je die geur uit je haar?

   Groetjes,

   Claudia

   • Goedemorgen,
    Het bevalt me over alle fronten prima!
    De kapper vindt het niet geweldig want bij het knippen ruikt ze azijn, maar het is wel mijn haar en hoofdhuid wat veel beter is. Alleen bij het op deze manier wassen krijg je voor je gevoel vette handen tijdens het reinigen, en dat is iets waar ik ook mijn grijze massa moest gebruiken om toch niet weer naar de shampoofles te grijpen. Maar Neurootje gebruikt dit al veel langer en zij heeft zelfs langere haren dan ik.
    Maar ervaring is het beste………………..zelf proberen dus.
    Hartelijke groet en tot laters
    Gerrie

    • Ik vind het erg interessant. Ik denk dat ik het eerst eens speciale olijfoliezeep ga proberen voordat ik deze stap (zonder shampoo) ‘aandurf’. Bedankt voor het delen van je ervaring!

 4. Pingback:Tandpasta |

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published