Elf tips voor een natuurlijke en duurzame vloer

Wanneer je gaat verhuizen of verbouwen is het een optie om duurzame materialen te nemen. In een korte serie kijk ik naar facetten die daarbij komen kijken zoals het kiezen van een vloer, behang en verf. In dit artikel ga ik in op vloeren.

Een vloer is duurzaam wanneer het productieproces relatief weinig energie kost, het wegnemen van de materialen geen grote belasting vormt voor de natuur, er geen plastic en giftige stoffen zijn gebruikt en de vloer uiteindelijk makkelijk af te breken is.

Bij voorkeur is de kwaliteit van de vloer zo goed dat je er zeker tien tot twintig jaar mee vooruit kunt. Nog mooier is als het materiaal uiteindelijk gerecycled kan worden voor een ander doel.

 1. Bedenk eerst waar je voorkeur naar uit gaat. Wil je hard of zacht materiaal? Moet het makkelijk schoon te maken zijn? Wil je vloerverwarming? In welke ruimte wordt de vloer gelegd? In een woonkamer wordt vaker gelopen dan in een slaapkamer dus moet het materiaal slijtvast zijn. En in een badkamer wordt het vochtig, daar zijn veel materialen niet tegen bestand.
 2. Natuurlijke vloeren zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe, jute, kurk, rubber, natuursteen en marmoleum. Ook hout is natuurlijk, maar wanneer je hout vergelijkt met bijvoorbeeld bamboe is het minder duurzaam omdat het lang duurt tot bomen terug groeien. Hier vind je een uitgebreid overzicht met de eigenschappen van natuurlijke materialen.
 3. Geen ruime beurs? Afgedankte houten vloeren die je opknapt en in je eigen huis legt is natuurlijk ook duurzaam te noemen.
 4. Niet duurzame materialen bevatten eigenlijk altijd plastic, chemische stoffen of vormen een aanslag op de natuur zoals tropisch hardhout. Niet duurzame materialen zijn onder meer laminaat, synthetisch tapijt en vinyl. Laminaat bevat een plastic coating en het kost daarom veel energie om te vervaardigen en af te breken.
 5. Let op keurmerken. Bijvoorbeeld het PIT-logo (geeft informatie over materiaal, toepassing en eigenschappen) of Rugmark (staat voor Oosterse tapijten zonder kinderarbeid).
 6. Eventueel kun je kijken wat de fabrikant en leverancier aan MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) doen.
 7. Leg een ondervloer onder je gekozen vloer. Dit is zeker in een appartement verplicht vanwege geluidsoverlast, maar het verlengt ook de levensduur van je vloer. Kies wel een ondervloer die bij het gekozen materiaal past.
 8. Kies voor lijm zonder oplosmiddelen. Een absolute no-go is universele lijm.
 9. Neem plinten, dit zorgt ervoor dat je vloer en muur beter bestand zijn tegen er tegen aan botsende speelgoedauto’s, driewielers en stofzuigers.
 10. Reinig je vloer geregeld en verwijder vlekken meteen. Houd eens in de tijd een schoonmaak met een speciaal daarvoor bedoeld reinigingsproduct om je vloer netjes te houden.
 11. Schoenen uit. Zeker met hakken loop je al snel putten in een harde vloer, maar je vloer wordt altijd vuil wanneer je er met schoenen overheen loopt. Koop eventueel meerdere maten slofjes die je aan je gasten geeft wanneer zij op bezoek komen. In Nederland is dit misschien niet zo gebruikelijk maar in andere landen is het de normaalste zaak van de wereld.

Bron afbeelding: deanniko via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

5 Comments

 1. Marmoleum schijnt heel milieuvriendelijk te zijn. Wij wilden een houten vloer echter. FSC Europees eiken is erg goed, of bamboe. Felle discussies zijn mogelijk over welke beter is: bamboe groeit heel snel, maar moet wel vanuit China per boot getransporteerd worden en de strips worden met lijm tot planken geperst. Maar ja, die (Europese!) eikenbomen moeten j-a-r-e-n groeien voor je er een behoorlijke plank uit kunt halen. Die dan wel maar een ‘klein’ eindje in de vrachtwagen hoeven af te leggen.
  Uiteindelijk is een oude houten vloer die je recyclet denk ik wel het beste – je voorkomt afval. Maar dan moet je wel voldoende oude vloerdelen vinden voor je hele huis. Oh – en het kon niet op onze milieuvriendelijke vloerverwarming… 😉

  • Ter aanvulling: die vloerverwarming was de reden dat (kokos/sisal)tapijt en grenen vloerdelen (te dikke planken en vervormt door warmte) afvielen. Maar die kunnen natuulijk ook heel milieuvriendelijk zijn!

  • Hey Juli,

   Late reactie van mij! Jullie hebben eiken dus? Ik ben erg tevreden met mijn bamboevloer…inderdaad moet hij wel ‘wat’ verder reizen. Het blijven lastige keuzes allemaal 😉

   Groetjes,

   Claudia

 2. Ook heel duurzaam: marktplaats afstruinen voor laminaat. Bij mij op zolder ligt een gratis vloer, van marktplaats. Op de bovenverdieping ligt ook een gratis vloer, van marktplaats. In de woonkamer en de eetkamer ligt een ikeavloer, ook van marktplaats, kostte maar 100 piek en bij alle vloeren hoefde we alleen nog maar plinten te kopen.

  Ondanks dat kliklaminaat zelf niet duurzaam is, is het goed om de vloeren te hergebruiken, anders waren deze vloeren bij het grofvuil beland. Goed voor de portemonnee en het milieu.

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published