Tien ideeën voor duurzame kerstversieringen

Je kunt een échte kerstboom kopen, huren of misschien neem je uit praktisch oogpunt een kunstboom. Wat je ook kiest: duurzame versieringen maken het af. Oh dennenboom toch!

Natuurlijk is het zonde (en niet duurzaam) om kerstspullen weg te gooien, maar soms wil je na jaren dezelfde versiering wel eens iets nieuws. Geef dan (een deel van) je spullen weg en denk eens aan duurzame(re) alternatieven.

Sommige spulletjes die hieronder staan heb je wellicht al in huis (zeker wanneer je knutselt of kinderen hebt), kun je in de natuur vinden of naderhand opeten. Het kost dus nauwelijks geld en dat is zeker voor de dure kerstmaand heel mooi meegenomen.

  1. Loop je huis en tuin eens door. Wat heb je al in huis? In plaats van de bekende kerstboomversiering kun je bijvoorbeeld denken aan: zelfgemaakte strikjes van linten, (geverfde) dennenappels, uit papier/karton geknipte figuurtjes (sterren, Kerstman, sneeuwpop, sugarcane, duiven, gingerbreadman, kerstklok, engel enz), figuurtjes uit deeg, zelfgebakken koekjes, kaneelstokjes en steranijs.
  2. Maak een slinger van (geverfde) gepopte popcorn of cranberry’s. In de boom of aan de muur.
  3. Hou je meer van modern? Speelgoedpoppetjes van je kinderen aan een touwtje, een lint van oude knopen, figuurtjes uit tijdschriften, strikken van kranten en geregen kralen geven een originele touch!
  4. Een tennis/stuiterbal in crêpepapier, stof of papier wordt een kerstbal.
  5. Prik een ei door en gebruik de inhoud voor een gerecht. Of kook je eieren hard. Snij heel voorzichtig de bovenkant eraf, lepel uit bij je ontbijt, was de schalen goed uit, laat drogen en plak ze op elkaar met plakband. Versier met glitter, papier of hang er een touwtje doorheen met kralen en linten. Hoezo zijn eieren alleen voor Pasen geschikt?
  6. Mocht je nog kerstballen hebben die je misschien niet meer leuk vindt? Met een beetje glitter, lovertjes, touw en lijm zijn ze weer als nieuw.
  7. Ben jij een type ‘ik bewaar mooi inpakpapier, maar stiekem durf ik het niet te gebruiken want je ziet de afdruk van plakband’? Maak er leuke kerstversieringen van. Vouw er strikken van of knip er figuurtjes uit. Of vouw in origamistijl een beestje.
  8. Je kunt strikken maken van inpaklinten, touw en papier maar natuurlijk ook van oude kleding. Katoen, kant en satijn: alles is geschikt. Niet alleen leuk voor in de boom, maar ook op de kersttafel of om de eetkamerstoelen mee te versieren.
  9. Misschien vind je in het park/bos een grote afgevallen tak? Neem mee, verf eventueel in wit of goud en versier met linten en uit papier geknipte sterren.
  10. Fruit zoals appels en sinaasappels is te zwaar om in de boom te hangen, maar staat prachtig in een mooie schaal. Zeker wanneer je het afmaakt met takjes groen, harde bessen, kaneelstokjes, steranijs en andere geurende natuurlijke materialen.

Inspiratie nodig voor een boom zonder boom?

Bron afbeelding: johnnyberg via stock.xchng

 

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published