Totaalverbod dierproeven voor cosmetica dichtbij?

Ken jij die reclameposters nog met een kaalgeschoren bloederig albinokonijn uit de jaren negentig? Enkele exemplaren daarvan hingen in de gangen van mijn middelbare school en ik kon er nooit langslopen zonder een paar tranen weg te slikken. Vreselijk.

In Nederland mogen gelukkig sinds 1995 en in de Europese Unie sinds 2004 geen dierproeven voor cosmetica worden uitgevoerd. Ook ging in maart 2009 het Europese test- en handelsverbod voor diergeteste cosmetica gedeeltelijk in werking. Door dit verbod moesten tien van de dertien veiligheidstesten worden vervangen door proefdiervrije technieken.

De afspraak is dat fabrikanten in 2013 de laatste drie testen vervangen met alternatieven. Het leek volgens plan te gaan, maar fabrikanten houden de boel op. Volgens hen zijn die laatste drie testen moeilijk vervangbaar. De Europese Unie overweegt nu om de fabrikanten uitstel te geven. Ik vind het ongelofelijk dat de Europese politiek ook maar denkt aan zwichten voor de industrie.

Edith Schippers
Een totaalverbod is belangrijk, omdat fabrikanten hun cosmetica anders in het buitenland kunnen laten testen en gewoon in de Europese Unie verkopen. Want ja, dat kan dus zonder een volledig sluitend test- en handelsverbod. Ook is een verbod een signaal naar andere landen buiten de EU plus dat het effect heeft op andere sectoren. Door het gedeeltelijke verbod in 2009 worden alternatieven testmethoden nu ook gebruikt in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Daar kan nog een hoop verbeteren op het gebied van dierproeven (misschien nog het wel het meest van alle industrieën), maar hulde voor deze eerste stappen!

Ik las op de site van Proefdiervrij dat Edith Schippers, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en sport gisteren in het Algemeen Overleg Dierproeven in de Tweede Kamer heeft beloofd een vuist te maken in Brussel. Ik hoop dat ze met krachtig lobbywerk andere politici kan mobiliseren en in ieder geval duidelijk maakt dat Nederland geen vertraging wil. Ik zou zeggen: alle hoop op Edith!

Het spreekt voor zich dat ik geen cosmeticaproducten meer koop die op dieren zijn getest. Vind je het moeilijk om te ontdekken welke cosmetica proefdiervrij is? Kijk eens op de site van Proefdiervrij of Peta. Ook boos dat fabrikanten met hun lakse gedrag de boel ophouden? Teken hier de petitie van Stichting Viervoeters!

Bron afbeelding: nmy via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

2 Comments

 1. Goed artikel! Ik ben ook fel tegen dierproeven, vooral op cosmetica. Ongelofelijk hoe bepaalde bedrijven (kuch L’oreal) nog steeds deze regeling proberen aan te vechten – voor zo ver ik weet heeft L’oreal nog nooit met hun producten een leven gered of iets wonderbaarlijks verricht dat ze dierproeven kunnen goed praten. Ik hoop in ieder geval dat het totaalverbod niet vertraagd wordt!

  • Dat hoop ik ook niet 🙁 Ik zie hier trouwens om welke testen het gaat en hieronder ook nog even de drie moeilijk vervangbare :S

   -Reproductive toxicity (schade op reproductief vermogen/nakomelingen)
   Er wordt na toediening van de stof gekeken naar eventuele effecten op de voortplantings-organen en alles wat daar mee samenhangt. Er wordt ook gekeken naar de ontwikkeling van de embryo en eventuele effecten op de nakomelingen na de geboorte.
   -Sub chronic toxicity (dodelijkheid/schade bij herhaalde toediening)
   Via langdurige blootstelling aan de stof via de huid of de luchtwegen wordt gekeken of dit op de lange termijn schade aan cellen of organen kan veroorzaken.
   -Toxicokinetics (de giftigheid van de stof bij opname en verwerking door het lichaam)
   De stof wordt toegediend aan de dieren en er wordt gekeken naar de manier van opname door het lichaam, de verdeling over het lichaam, de verwerking, en de uitscheiding van de stof.

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published