Zeven bespaartips voor in de keuken

Korter douchen, de cv een graad lager en niet te heet wassen. Inmiddels kennen we deze eco-bespaartips wel. In een korte serie wil ik per categorie vijf tips geven die je misschien nog niet wist (of wel en vul dan vooral aan!). Vandaag: bespaartips voor in de keuken.

 1. Nieuwe keuken? Plaats je vaatwasser niet naast de koelkast of verwarming. Door de warmte moet de koelkast harder werken. Dit kan oplopen tot vijftig procent meer stroomverbruik. Als het echt niet anders kan, plaats dan isolatiemateriaal tussen de apparaten.
 2. Vind jij afwasblokjes ook altijd zo duur? Waarom doe je ze niet door de helft? Voor een hele vuile en extreem volle vaat is het misschien een no-go, maar voor gemiddeld kun je best een halve gebruiken.
 3. We weten allemaal dat je beter kunt wachten tot de vaatwasser vol is om energie te besparen, maar wist je dat je ook kunt besparen door je vaatwasser op een warmwaterleiding aan te sluiten. Het scheelt opwarmen en je vaat is eerder klaar.
 4. Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast. Op die manier blijven ze niet alleen bacterievrij, maar je koelt je koelkast er ook mee en dat scheelt weer energie. En wacht met warm eten in de koelkast zetten. Want dan moet je koelkast juist harder werken om het gekoeld te houden en dat kost energie.
 5. Neem een koelkast die past bij je gebruik. Een eenpersoonshuishouden heeft weinig aan een grote koelkast en een groot gezin kan niet uit de voeten met een klein tafelmodel. Ideaal is dat je koelkast ongeveer voor driekwart vol zit om zichzelf constant te blijven koelen. Controleer natuurlijk regelmatig even de temperatuur van je koelkast (+5 graden Celsius) en diepvriezer (-18 graden Celsius) en ontdooi ook de vriezer geregeld. Eén centimeter ijsafzetting staat voor tien procent meer energiegebruik.
 6. Wist je dat een te kleine pan op een grot pit echt onnodig veel energie kost? Vooral bij keramische fornuizen scheelt dit al vijftien kilowatt per jaar. Natuurlijk doe je ook een deksel op de pan en waar mogelijk kook je producten samen. Een ei kan best bij aardappels bijvoorbeeld.
 7. Elektrisch koken is op jaarbasis een stuk duurder dan gas. Hier kun je precies zien hoeveel het scheelt!

Bronnen:
Rijkerleven.com
Eon.nl

Heb jij nog handige bespaartips voor in de keuken?

Bron afbeelding: hux via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

6 Comments

  • Ha Karel,

   Leuk dat je reageert, dank! Is het niet zo dat een wasmachine zuiniger is dan afwassen qua waterverbruik (met nadruk op waterverbruik, want een wasmachine gebruikt natuurlijk ook energie)? Ik snap overigens heel goed dat wanneer je bijvoorbeeld een gezin hebt het een wasmachine toch wel een uitkomst is.

   Groetjes,

   Claudia

 1. Leuk artikel!
  Een opmerking: moet “Plaats je vaatwasser niet naast de koelkast of verwarming.” niet zijn “Plaats je koelkast niet naast de vaatwasser of verwarming.”? Dan is het vervolg logischer.
  Ik ga deze blog zeker volgen.

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published