Zeven bespaartips voor wassen en drogen

Korter douchen, de cv een graad lager en niet te heet wassen. Inmiddels kennen we deze eco-bespaartips wel. In een korte serie wil ik per categorie zeven tips geven die je misschien nog niet wist (of wel en vul dan vooral aan). Vandaag: bespaartips voor wassen en drogen.

  1. Je wast natuurlijk al geregeld op een lage temperatuur (wassen op 40 graden in plaats van 60 graden bespaart bijna 30 euro!), maar vergeet niet af en toe op een heet programma te wassen. Dit doodt namelijk bacteriën die je er met een minder heet programma helaas niet uit krijgt. Heb je een beroep waarbij je kleren erg vuil worden of alleen hygiënisch schoon krijgt met een heet programma? Kies dan voor een aansluiting op een warmwaterkraan. Volgens Milieu Centraal kun je daarmee tussen de 10 en 35 procent energie besparen.
  2. Voorwassen? Als je was erg vuil is kun je de was ook voorweken in een simpel sopje. Scheelt je een lang wasprogramma, dus energie.
  3. Een katoenprogramma wast zuiniger dan een synthetisch programma. Zeker als de trommel vol zit. Een volle trommel levert je ten opzichte van een halve trommel in een gezin met twee kinderen trouwens 20 euro per jaar op.
  4. Het meest zuinig is je droger de deur uit doen. Je bespaart daarmee 80 tot 110 euro op jaarbasis. Kies als je de mogelijkheid hebt voor een warmtepompdroger, die is het meest efficiënt en gebruik de droger vooral voor ‘cruciale’ wassen zoals beddengoed, handdoeken en zware katoenen kleding. Op het droogrek kunnen prima snel drogende stoffen. Als je plaats hebt kun je het beste aan het plafond drogen in bijvoorbeeld het washok. Warme lucht stijgt namelijk op waardoor je was sneller droog wordt. En gebruik de lente en zomer om je was lekker in de tuin of op het balkon uit te hangen.
  5. Centrifugeer je was voordat je ze de droger in doet, dit bekort de droogtijd. Wist je dat je beter een paar droogsessies achter elkaar kunt doen? Een droger gebruikt minder energie wanneer hij al is opgewarmd.
  6. Zijn dure merken wasmiddel echt beter? Ik was sinds kort met wasnoten en ben erg content mee. Lees hier mijn review. Ik heb ze gezien op internet voor 8,50 euro voor een kilo. Daarmee zou je een jaar kunnen wassen en je hebt geen wasverzachter meer nodig! Voor witte was kun je eventueel een witwasmiddel nemen aangezien de noten geen blekend vermogen hebben.
  7. Nieuwe apparaten zijn meestal energiezuiniger, maar let op het energielabel. Tegenwoordig zijn er zelfs wasmachines met een A+++ label. Check hier hoe je jouw oude wasmachine kunt vergelijken met een nieuw exemplaar!

Bronnen: Consumentenbond, E-ON en Milieu Centraal

Bron afbeelding: bugdog via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

2 Comments

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published