Zeven tips om je huis optimaal te verwarmen en daarmee te besparen

Korter douchen, de cv een graad lager en niet te heet wassen. Inmiddels kennen we deze eco-bespaartips wel. In een korte serie wil ik per categorie zeven tips geven die je misschien nog niet wist (of wel en vul dan vooral aan). Vandaag: bespaartips om je huis optimaal te verwarmen.

 1. Een open haard is romantisch, maar wist je dat er ook veel warmte door kan verdwijnen? Sluit de afvoer af met een dik prop papier wanneer je niet stookt.
 2. Vloer-of muurverwarming is een investering maar ook efficiënt en ruimtebesparend. De gevoelstemperatuur van vloer- of muurverwarming is hoger, gelijkmatiger en constant omdat een groot oppervlakte wordt verwarmd. Dit betekent dat je je thermosstaat lager kunt zetten en op die manier kunt besparen.
 3. Zet geen bank en hang geen gordijnen over de radiator. Dit zorgt ervoor dat de warmte blijft hangen in plaats van te verspreiden. Nog een truc om de warmte optimaal te verspreiden: hang radiatorfolie tussen de verwarming en de muur.
 4. Een hoge rendementscombiketel (HR-ketel) verbruikt minder gas, waardoor je flink bespaart, maar zijn ondanks dat je ze binnen een paar jaar hebt terugverdiend wel duur in aanschaf. Niet veel of tijdelijk niet veel te besteden? Je kunt ze ook huren!
 5. Woon je klein en kun je geen grote ketel kwijt? Denk dan na over de volume van de boiler of geiser. Alles wat je meer verwarmt dan je gebruikt kost onnodig geld. Let er ook op dat je de temperatuurt niet te hoog instelt. Als het water dat uit de kraan komt te heet is en je het moet vermengen met koud water is het te warm. Dit stoken kosten natuurlijk onnodig meer.
 6. Heb je een boiler? Misschien kun je een zonneboiler overwegen. Hiermee kun je de helft  van gasverbruik voor warm water besparen.
 7. Neem een slimme thermostaat die anticipeert om de temperatuur in huis. Zorg er trouwens voor dat een thermostaat de omgevingsruimte goed kan waarnemen om de temperatuur goed te regelen. Hang ‘m dus niet bij een radiator of koude gang. Geen slimme thermostaat? Zet ‘m dan voordat je gaat slapen op vijftien graden. Dit heeft vooral effect wanneer je in een oud minder goed geïsoleerd huis woont.

Bronnen: E-On

Bron afbeelding: kgreggain via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

7 Comments

 1. Uiteraard kan een HR-ketel al veel doen qua stookkosten, maar het onderhoud van een CV-ketel is net zo belangrijk. Als het onderhoud slecht is, of wordt niet elk jaar gecontroleerd, zal de CV ketel op den duur toch weer energie gaan verbruiken. Wat mij betreft kan dus tip 8 erbij: onderhoud de CV-ketel regelmatig zodat de onderdelen binnen de ketel 100% goed blijven werken en de ketel dus niet onnodig energie verspilt.

 2. Mijn moeder zegt ook altijd dat frisse lucht met veel zuurstof sneller warm wordt. Zij lucht het huis elke dag, zelfs in de winter. En ik doe dat nu ook. Al heb ik een studentenkamer, als ik ga slapen zet ik mijn raam een klein stukje open. ’s Middags rond een uur of 3, of wanneer ik uit school kom, gaat het raam dicht en de verwarming aan.

  • Klopt, dank voor deze goede aanvulling! Ik gooi zelf ’s morgens alles open (wel even verwarming uit natuurlijk ;)). Ik heb in het huis waar ik nu woon geen goede afzuigkap, dus het wordt meteen weer lekker fris!

 3. Als je 1 uur voor je gaat slapen de thermostaat al terug zet, dan spaar je per jaar 7% op je gasnota. En het duurt best lang voordat je merkt dat de verwarming uit is. Dus je hebt geen verlies in comfort. Slim met je thermostaat omgaan is dus ook slim verwarmen.

 4. Ik heb mijn verwarming nog niet aangehad dit jaar en het is steeds rond de 16.5 en 19.o graden geweest hier.
  De buren moeten de kachel wel heel hoog hebben staan denk ik.
  Ik lucht elke dag smorgens voor ik de deur uit ga en als ik dan smiddags terug kom is mijn huis al weer warm door de buren en de zon die door de ramen komt van smorgens tot laat in de middag.
  De deuren naar de gang en slaapkamer houd ik altijd dicht zodat ik nergens stook waar het niet nodig is.
  Toen het zo hard vroor een paar weken terug heb ik de badkamer deur wel open laten staan om bevriezing van de waterleidingen te voorkomen.
  Het is als je bezig bent echt niet te koud tot een graad of 15.0 als je je maar goed aankleed en vooral niet op blote voeten rondloopt.
  Mijn voorschot voor energie is veel hoger dan mijn verbruik zodat ik volgend jaar een mooi bedrag terug krijg en eventueele prijs verhogingen me niet kunnen verrassen.
  Douchen doe ik in 3 minuten de klok is het licht in de douche dat na 3 minuten automatisch uitgaat.
  Verder douche ik elke 2 dagen en was me verder aan de wastafel met een washand.
  Afwassen kan ook 1x per dag in een teiltje warm water en dan afspoelen in een teiltje met koud water.
  De was draai ik altijd op 40 graden .. alleen 1x per week doe ik een kookwas met lakens en handdoeken dat vind ik wel zo fris en het houd de machine vrij van bacteriesmurrie die ontstaat als je altijd bij lage temperaturen wast.
  Mijn energie kosten zijn op dit moment ongeveer 40 euro per maand en ik zou niet weten hoe ik verder nog kan besparen behalve dan met douchen misschien 2 emmers water vullen en me met het ene wassen en met het andere dan afspoelen..

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published