Zeven tips om je huis te isoleren en daarmee te besparen

Korter douchen, de cv een graad lager en niet te heet wassen. Inmiddels kennen we deze eco-bespaartips wel. In een korte serie wil ik per categorie zeven tips geven die je misschien nog niet wist. Vandaag: bespaartips om je huis te isoleren.

Vooral in oude huizen valt er veel winst te behalen op het gebied van isolatie. Een gemiddeld huis dat slecht is geïsoleerd verbruikt jaarlijks 2150 m3 gas. Een goed geïsoleerd huis 700 m3. Dat scheelt dus al snel 900 euro per jaar (bron: MilieuCentraal).

 1. Isoleren is een efficiënte manier om te besparen op je energierekening. Denk aan dubbelglas (HR++) of voorzetramen en gevelisolatie. De toch wel flinke investering verdien je snel terug en naast dat het beter voor het milieu is woont het ook behaaglijk in een warm huis. Wist je dat de meeste warmte trouwens via de vloer én het dak verdwijnt?
 2. Tocht door kieren kun je makkelijk tegen gaan met tochtstrips of wat dacht je van zo’n rol voor de ramen of voordeur? Ook gordijnen houden tocht tegen.
 3. Woon je in een huis waar de voordeur in de woonkamer uitkomt? Het is te overwegen om een tochtportaal te maken of met een gordijn en een rond gebogen roede (zoals je vaak in cafés en restaurants ziet) een mini-tochtportaal te creëren. Er gaat namelijk veel warmte verloren door de voordeur open te doen.
 4. Hang een brievenbusklepje of borstel aan de binnenkant van je brievenbus om op die manier tocht te voorkomen.
 5. Komt er een open trap in de woonkamer uit? Warme lucht stijgt op en kan via de bovenste etage verdwijnen. Door een deur of gordijn bij het trapgat te plaatsen voorkom je dat warmte onnodig ‘lekt’.
 6. Zorg voor goede ventilatie in je huis, onderhoud de ventilatieroosters en lucht de ruimtes elke dag een kwartier door deuren of ramen open te zetten. Op die manier zorg je voor droge lucht ín huis en die is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht.
 7. Heb je verwarmingsbuizen? Bijvoorbeeld op zolder? Doe er isolatiehoesjes omheen zodat er niet onnodig warmte verdwijnt. Pluspunt is dat je je handen niet meer brandt.

Lees op de site van Milieu Centraal welke isolatie nodig is voor woningen die in een bepaalde periode zijn gebouwd of doe de test op Verbeteruwhuis.nl 

Bron afbeelding: berent via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

3 Comments

 1. Veel mensen denken dat isoleren duurder is, dan in werkelijkheid. Het is de slimste maatregel. Want al hang je een zuinige cv op. je stookt nog steeds voor de mussen als je niet geïsoleerd hebt.

 2. In 2009 een grondige verbouwing gedaan de gehele woonkamer en de keuken onderhanden genomen. (hoekwoning 1910) Door flinke tegevalers ook toen de badkamer en 2 slaapkamers onderhanden genomen. Alles gedaan mbt isolatie en HR++ HR ketel en een allesbrander inhuis gehaald. Verlichting voor 99% vervangen door led verlichting (ook sfeer). De gas rekening ging in iedergeval van 1700 naar 1070 m3 van 2010 tot 2012 afrek 2013 nog niet ontvangen idem voor de elektra.

  Het loont de moeite om echt goed te isloleren verleden jaar betaalde ik 125 eur per maand aan gas en elktra en kreeg nog eens eur 196 terug op de eindafrekening (gewoon gezin 2 volw en 2 kinderen) en inderdaad zorg ook voor ventilatie.

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published