De verspilling die Telefoongids heet

Sommige folderbezorgers hebben lak aan mijn brievenbussticker. Heel even werd mijn ernaast geplakte briefje ‘ik wil mijn CO2-voetafdruk verkleinen, echt geen folders AUB’ gerespecteerd. Totdat de regen de tekst wegspoelde. De Telefoongids & Gouden Gids is ook zo’n papierbundel waar ik niks mee kan en wil. Hallo, we leven anno 2012! Alles valt te Googlen.

Ondanks dat de gids vol staat met reclame en huis-aan-huis wordt verspreid heeft hij een soort uitzonderingspositie en gaat daarom zonder pardon door de brievenbus. De organisatie achter de Telefoongids & Gouden Gids bewijst burgers immers een dienst met een gratis boekje. Maar wat is gratis? Gratis bestaat niet. Er zijn commerciële partijen die erin adverteren en daarnaast zijn er vaak niet ingecalculeerde milieukosten.

Het papier van de telefoongidsen komt uit het Finland. Het bedrijf zou aan belangrijke natuurcertificeringen voldoen, er worden bomen terug geplant en de gids is gemaakt van vijftig procent gerecycled papier. Omdat er in Finland met slechts vijf miljoen inwoners niet meer recyclebaar papier aanwezig is wordt er voor de andere helft nieuwe papiervezels, wel van restafval, gebruikt. Al dit materiaal moet worden geproduceerd, vervoerd, bedrukt met inkt, vastgelijmd tot een gids en verstuurd naar ruim zeven miljoen Nederlandse huishoudens.

De organisatie koketteert op hun site dat in 2009 vier miljoen mensen de Telefoongids & Gouden Gids daadwerkelijk hebben gebruikt (onderzoek TNS NIPO). Maar er wonen bijna zeventien miljoen mensen in Nederland. Dus zeker driekwart doet niks met de gids. Behalve als computerschermverhoging gaan ze linea recta de papierbak in wat een beroep doet op onze eigen papierhoop, plus dat papier niet eeuwig gerecycled kan worden omdat de kracht van vezels achteruit gaat. Pure verspilling dus.

Volgens de Telefoongids & Gouden Gids ligt het probleem in de Telecomwet. Iedereen heeft recht op de gids zodat we met elkaar kunnen communiceren. Dit was inderdaad handig toen de telefoon in 1881 in opkomst was. Tegenwoordig kun je zelfs onderweg op je smartphone even iets opzoeken. In artikel 9.1. van de Telecomwet staat trouwens dat ‘de gedrukte telefoongids tegen een betaalbare prijs met een bepaalde kwaliteit beschikbaar moet zijn’. Dat is heel wat anders dan ‘iedereen heeft er recht op, we douwen het verplicht door je strot (brievenbus)’.

Wat mij betreft prima dat er een papieren versie is. Er zijn mensen die om wat voor reden dan ook geen internet hebben en het moet nu eenmaal van de wet. Maar dan wel op bestelling en niet als verplicht nummer. Het scheelt kosten op allerlei vlakken, maar ook bomen en heel wat ergernissen van die dertien miljoen Nederlanders die de telefoongids toch meteen weggooien. Tot het zover is kun je je in ieder geval hier voor de Telefoongids & Gouden Gids afmelden.

Bron afbeelding: frankhvia Flickr.com

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

8 Comments

  1. Ik heb me afgemeld voor de telefoongids, dus krijg hem ook niet. Inderdaad jammer dat je je juist moet afmelden om hem niet te krijgen ivp aan te melden om hem wel te krijgen.
    Er zullen verschrikkelijk veel huishoudens zijn die hem nu krijgen, maar hem helemaal niet willen of nodig hebben

  2. Wist niet dat je je kon afmelden voor de telefoongids. Erger me al jaren eraan: het gaat bij mij inderdaad ook linea recta bij het oud papier. Ben benieuwd of het afmelden werkt… Leuke site overigens.

  3. dank je wel voor het plaatsen van dit artikel. ik erger me al jaren aan het ontvangen van de telefoon/gele gids en neem me steeds voor een bericht te sturen dat ik ‘m niet meer wil ontvangen. je weet waarschijnlijk wel hoe dat gaat, op het moment dat er weer één op de mat valt denk je eraan :$

    nu heb ik via de link gelijk actie ondernomen. dus nogmaals mijn dank.

    mooie site met veel handige tips. ik hoop hier informatie te vinden over verantwoorde kleding.

  4. Pingback:Sojakaarsen en geurolie van BsaB - hetkanWel.nl

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published