Sterilisator voor je menstruatiecup

Nog steeds gebruik ik mijn Femmecup graag. Ik hoef ‘m maar twee keer op een dag te verwisselen wat gedoe, maar ook extra boodschappen en tonnen aan afval scheelt. Hoe leuk dat ik een speciale sterilisator kon proberen!

Wanneer je er eenmaal aan gewend bent is een cup handig, maar je moet ‘m wel goed reinigen. Tijdens het gebruik kun je de cup gewoon even uitspoelen en opnieuw inbrengen, maar ‘tussen de bedrijven door’ is het raadzaam om de cup uit te koken. Dit kan in een pannetje water op het fornuis. Cup erin, paar minuten laten koken en klaar. Maar ook heel easy met de siliconen magnetronsterilisator.

Vul de sterilisator met water zo ver tot de cup onderstaat. Doe de deksel erop, maar niet helemaal dicht. Op die manier kan er nog lucht ontsnappen. Zet de magnetron op een mediumstand. Mijn ervaring is dat medium-hoog de beste stand is. De cup moet ongeveer twee tot drie minuten koken. C’est tout. Wel even oppassen met uit de magnetron halen aangezien de sterilisator nogal warm kan zijn. Bewaar de cup na het drogen daarna in een daarvoor bedoeld katoenen zakje.

Magnetroncupsterillisator

Een nadeel kan zijn dat de magnetron een grotere energieslurper is dan gas en volgens mij ook inductie, maar je gebruikt de sterilisator natuurlijk niet elke dag. Een groot pluspunt vind ik het gemak. Daarnaast kan het prettig zijn voor sommige vrouwen dat je minder opzichtig in de keuken aan de gang hoeft. Dit kan vooral fijn zijn voor jongere meiden of voor vrouwen waarvan de mede-gezinsleden het niet waarderen wanneer je met een pannetje en menstruatiecup in de keuken bezig bent. Tenslotte kun je de sterilisator opvouwen en eventueel meenemen wanneer je op vakantie gaat. Een vereiste is natuurlijk wel dat er een magnetron aanwezig is.

Magnetroncupsterillisator

De sterilisator is in verschillende kleuren voor 5,95 euro te koop via cupsenzo.nl. In deze webshop kun je trouwens ook twee merken cups bestellen die nergens anders in Nederland te koop zijn, namelijk Naturecup en de Iriscup.

Deze review bevat producten die door een fabrikant of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

6 Comments

 1. Wat een grappig product! Ik gebruik al meer dan tien jaar een Mooncup en kook deze meestal gewoon uit in een pannetje water. Huisgenoten (eerst in het studentenhuis, nu mijn partner) keken daar eerst wat vreemd van op, maar vonden het geen probleem omdat ik netjes een goed schoon te maken eigen pannetje gebruik 😉 Af en toe gooi in de cup in een sterilisatieoplossing met Dettol, als ik geen tijd heb om uit te koken! Op vakantie gaat de cup gewoon in één van onze kookpannetjes en die wordt daarna dan goed uitgewassen (ik hoor hele groepen mensen al ‘eeeeeeeeeeew!’ roepen, maar daar ben ik aan gewend).

  Trouwens, las in je andere artikel dat je wat ruzie hebt met de Femmecup vanwege de grootte. Ik was een tijdje geleden volgens mijn berekeningen toe aan een nieuwe Mooncup (net 30 geworden en al langer dan 10 jaar met de cup in de weer) en deze zou dan een maatje groter moeten zijn. Mooncup vertelde mij echter, aan de hand van mijn vragen, dat ik gewoon mijn huidige cup door kan gebruiken als de maat nog goed is (en dat is ‘ie) en de cup geen mankementen vertoont. De cup is wat verkleurd na meer dan tien jaar gebruik, maar dat is dus geen probleem. Nog duurzamer dan ik al dacht 🙂

  Leuk blog heb je trouwens! Erg inspiratievol 🙂

  • Hoi Nine,

   Dank je wel en leuk dat je ook de cup gebruikt! Ik vind het zelf niet vies in een pannetje. Eventueel kun je (‘je’ in z’n algemeenheid) na het uitkoken van de cup er nog nieuw water in doen en dat aan de kook brengen. Snap wel dat er mensen zijn die er liever één apart pannetje voor gebruiken.

   Soms voel ik de Femmecup een beetje zitten, maar dat hangt volgens mij ook af van de hoek tijdens het inbrengen. Ik heb een tijdje getwijfeld of ik een kleinere moet aanschaffen, maar ja ik ben 29…een grensgeval hè 😉 Maar hoe dan ook: ik ben er zo blij mee. Kan de cup aan alle vrouwen aanraden!

   Groetjes,

   Claudia

 2. Wat handig zeg!! Ik heb al jaren een Divacup die ik inderdaad ook altijd in een pannetje uitkook. Maar zon magnetron bakje is wel een makkelijke en hygiënische oplossing!
  In de week dat ik de cup in gebruik heb maak ik hem altijd schoon met een speciale reiniger van Diva.

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published