Zes natuurlijke middelen om je gebit mee te verzorgen

Iedere dag minstens twee keer poetsen met tandpasta en een paar keer per week flossen helpt je een schoon gebit te houden. Maar wist je dat er ook natuurlijke middeltjes bestaan om je gebit te verzorgen? Toegegeven, sommigen zijn een tikkeltje bizar.

Baking soda
Baking soda wordt aan veel bleektandpasta’s toegevoegd, dus waarom valt het niet te gebruiken als product op zich? Maak een oplossing van een beetje water en baking soda en poets daar je tanden mee. Een beetje oplossen in water en als gorgeldrank gebruiken kan ook.

Aardbeien
Heb je gele tanden? In aardbeien zit  en zuur dat als het ware het gele laagje op je tanden oplost. Prak een aardbei en smeer het papje op je tanden. Het eten van een aardbei en de substantie met je tong langs je tanden smeren zou hetzelfde effect hebben. Pas heel erg op met deze methode, te vaak kan het glazuur van je tanden aantasten.

Houtskool
Waarschijnlijk één van de meest bizarre middelen: je tanden poetsen met houtskool. Wrijf een stukje houtskool tegen je tanden en spoel daarna met water om het zwart weg te krijgen. Geloof je het niet? In deze aflevering van Metropolis poetste een Indiase dame op leeftijd al sinds ze zich kan heugen haar tanden met houtskool.

Miswak
Je kunt met een twijgje je tanden verzorgen, maar in Islamitische landen prefereert men de Miswak, ook wel bekend onder de naam Arak. In 2003 is er uitvoerig onderzoek gedaan en werd gewoon tanden poetsen vergeleken met de miswak. Het bleek dat de miswak beter reinigde dan regulier poetsen, maar wel alleen als de gebruiker precies wist hoe het moet. Miswak zou daarnaast helpen het tandvlees te verzorgen, tandsteen verwijderen, kiespijn voorkomen en zorgen voor een frisse adem.

Kruidenspoeling
Salie heeft een antiseptische werking. Trek een thee van salieblaadjes, laat het afkoelen en spoel er je mond mee. Je kunt ook munt en tijm toevoegen voor een lekkere frisse geur.

Olie
Spoel je mond met water. Neem dan een eetlepel biologische zonnebloemolie en laat dit tien minuten door je mond gaan. Daarna weer spoelen met water. Deze methode heet oilpulling en het zou niet alleen je tanden witter maken en je tandvlees gezonder, maar ook ontgiftend werken. Werkt alleen effectief in de ochtend voor je gaat ontbijten. Niet geschikt voor mensen met een zwakke maag.  

Tenslotte, deze middelen worden niet door reguliere tandartsen aanbevolen als vervanging van tandpasta en flos. Wanneer je nieuwsgierig bent, gebruik ze met mate en naast de standaardverzorging. Gebruik zeker de bleekmethodes niet vaker dan één of twee keer per maand.

Bron afbeelding: garytamin via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

15 Comments

 1. Hmmm, tanden poetsen met aardbeien, dat ga ik deze zomer zeker proberen 🙂
  Wat ik ook wel eens doe is met een salie blaadje (in plaats van de thee) m’n tanden poetsen. Met de ruwe kant van het blaadje ga ik dan gewoon over m’n tanden, achteraf voelen m’n tanden dan super proper…

  • Ik ben benieuwd! Als ik aardbeien eet, inderdaad pas weer in de zomer, zal ik er ook eens denken. Vind het zuuridee best een beetje eng, maar als je het niet te vaak doet zou het geen kwaad kunnen. Thanks voor de salietip!

 2. Ik poets sinds een aantal weken regelmatig met baking soda, lekker zout, haha. 😛 Merk wel dat vlekjes van thee nu van m’n tanden af zijn en ze daarna lekker glad zijn, en niet maar voor korte tijd. :O

 3. Mijn Ghanese man en familie reinigde hun gebit altijd met een soort houtje waar ze op kauwde en wat helemaal ging pluizen een soort bezempje werd het…ik zag het te koop op de Dappermarkt in een Ghanese toko.

  Van oude dames uit Suriname zag ik ook dat ze hun mond gingen reinigen met as van de sigaar. Ik schrok me wild zag ik ’s morgens om 5 uur in de ochtend oma zitten met dr hele mond vol as.

  • Bedankt voor de tip. Ik woon vlakbij de Dappermarkt, dus misschien loop ik eens binnen. Ik ben nu wel benieuwd geworden 🙂 Weet je toevallig de naam van de winkel?

 4. Pingback:Review: tandpasta met kamille, salie en toverhazelaar - hetkanWel.nl

 5. Hallo allemaal, 🙂
  Ik ben heel benieuwd of houtskool echt goed werkt. En of het ook kan met een beugel.
  Heeft iemand dit al geprobeerd met houtskool? Zo ja, werkt het goed? En weet je misschien of het geen kwaad kan met een beugel?
  En trouwens, waar kun je die houtskool krijgen en moet je er nog iets aan toevoegen behalve water?

 6. Ps.
  Is dat speciale houtskool die je moet gebruiken? Of gewoon die houtskoolkrijtjes?
  Lijkt me een gek idee om m’n tanden te poetsen met krijt…

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published