Miskopen voorkomen door je lichaamstype de hemel in te prijzen

Ben jij een ware shopaholic en ren je bij iedere modetrend onmiddellijk naar de winkel, maar kom je er vervolgens achter dat een groot deel van je aankopen zielig achterin je kast blijft liggen? Zonde! Leer je lichaamstype herkennen en je doet nooit meer een miskoop.

Ik was er ook zo eentje. Ik kocht gewoon wat in de mode was. Wist ik veel. Tot een paar jaar geleden bleek dat die A-lijn tops die toen ‘in’ waren, me totaal niet flatteren. Ik keek foto’s terug en zag een propje. Oh Lord, heb ik er echt zo bijgelopen? Skinny jeans? Ik lijk (en voel me) een olifant. Shorts of minirokjes? Doe maar niet. Truttige bloesjes met ruches? Nah, heb meer dan genoeg ‘bagage’ aan de bovenkant.

Eigenlijk zou ik trots moeten zijn op mijn klassieke vormen. Volgens styleguru’s Trinny and Susannah heb ik namelijk een zandloperfiguur. Tieten, heupen en een kont om het maar even in duidelijke taal te zeggen. Ow ja en een smal maar ook nogal kort middel. Hartstikke leuk hoor dat ik mijn bodytype mag vergeleken met de curves van Marilyn Monroe, Christina Hendricks en Nigella Lawson, maar ik voel me niet bepaald op mijn gemak als broeken bij de taille gaten zo groot als de Kretiaanse Samariakloof vertonen.

Bodyshape bible
In het boek ‘Stijlgids voor ieder figuur’ (The Body Shape Bible) van hun hand kun je van alles lezen over het ontdekken van je lichaamstype. Ze gaan daarnaast een stuk verder dan de klassieke indeling en specificeren vrouwen naast appel, peer, zandloper ook in lolly, ijshoorntje, kegel, beker, vaas, baksteen, zuil, cello en bel.

Het principe is natuurlijk niet nieuw, maar het is leuk om te weten dat er voor ieder figuur, of je nu een buikje hebt of een stevig zitvlak, leuke en modieuze outfits te bedenken zijn. Bijkomend pluspunt is dat het geld scheelt en duurzaam verantwoord is om kleding te kopen die je staat, je daarom graag draagt en lang meegaat. Ow ja en een complimentje krijgen omdat je prachtig uitziet is op z’n tijd toch ook gewoon leuk?

Hier kun je ontdekken welk bodytype jij hebt en hier vind je kort advies wat het beste bij je figuur past. Vind je het lastig om het zo van internet af te leiden? Ik leende het boek gewoon bij de bieb. Een avondje lachen krijg je er trouwens bij, want Britse droge humor is honderd procent gegarandeerd.

Wat voor bodytype heb jij? En hou je rekening met je figuur of koop je gewoon wat in de mode is?

Bron afbeelding: Wikimedia

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

12 Comments

 1. Ik ben peervormig, en vind Trinny and Susannah geweldig! Ik doe totaal niet mee aan de mode, maar volg de adviezen van Trinny and Susannah voor mijn figuur. Dus draag ik bijvoorbeld altijd gerende rokjes, die me flatteren.

  Ik snap dan ook niets van al die peervormige mensen die zich in een skinny jeans persen, en daarmee alle lelijke bulten en uitstulpingen accentueren alleen omdat het mode is.

 2. Leuke tip Claudia. Ik heb een jaar of twee ook een kleuradvies gevolgd, (consult). Super leerzaam. Ik weet nu precies welke kleuren mij mooi staan (bij huid en haarkleur en ogen). Nu blijkt dat ik heel vaak kleuren kocht die ik mooi vond, maar dat waren niet perse de kleuren die mij ook mooi staan. Nu koop ik hele andere kleuren.
  Groetjes!

  • Wat grappig! Mijn moeder heeft begin jaren negentig ook zo’n kleurenpaspoort aan laten meten. Volgens mij zijn de types in de loop der jaren wel meer uitgebreid met helder/diep en ook kruisbestuivingen. Ik ben een herfsttype, maar kan ook sommige winterkleuren hebben!

 3. ik weet al jaren wat voor figuur ik heb. Alleen moeten ze ook de kleding eropaan passen.
  Even een normale broek vinden zonder die krater aan de achterkant van je taille die dan ook nog redelijk in het tijdperk past “” is moeilijk”” Het is of een jongeren winkel ( daar bedoel ik mee tot 50 jaar) 😉 of je komt al gauw in de zaken van broeken met elastiek in de zijkanten. Mmmm draagt lekker, maar wat een verschrikkelijke trutte mode.
  Ik ken iemand en die werkt bij benneton en die heeft haar meerdere er al heel vaak op aangesproken “” van verhoog die taille 5 cm of pas het wat meer aan dan heb je een grotere afzet markt. Er werd gezegd “” mensen die benneton dragen willen niet dat de kleding ook door een lelijke dikke oudere doelgroep gedragen word.
  Nu weten we ook waarom dit in stand word gehouden.

  Nu we weten dat de vergrijzing groter is dan de jeugd moeten we misschien maar afdwingen !! dat er eens draagbare dingen worden gemaakt, die ook nog hip en leuk zijn, Maar een paar cm meer??? zowel in de hoogte al wijdte ???

 4. Haha, “gaten zo groot als de Kretiaanse Samariakloof “. Klinkt zó bekend. Hier ook een zandloper, met flinke baarheupen en een grote kont. Ik kon alleen maar hele saaie broeken vinden met een taille tot in de oksels, dus ik ben overgestapt op rokken en jurkjes. Als de mussen dood van het dak vallen van de hitte danwel van de kou, je kunt mij uittekenen in een rok of jurk. Beetje drastisch, maar het werkt al vijf jaar. Nooit meer gedoe met broeken.

 5. Pingback:Acht veganistische schoenenmerken - hetkanWel.nl

 6. Pingback:Acht veganistische schoenenmerken « Ode Magazine

 7. Pingback:Review: Dr. Hauschka, Urtekram en Erica lippenbalsem - hetkanWel.nl

 8. Pingback:Review: Facebalm van Balm Balm - hetkanWel.nl

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published