Stadsmoestuinavonturen #1

Al lange tijd wil ik een eigen moestuintje op het balkon. Helaas ben ik er dit jaar niet aan toegekomen om te zaaien, dus heb ik onlangs maar wat jonge planten gekocht. Ook om het gewoon eens te proberen. Klik verder voor een kijkje in mijn mini-moestuin.

In mijn vorige huis had ik helemaal geen zon en nu heb ik ochtendzon (oosten) en in de ‘tussenruimte’ de hele dag (zuiden). De ‘tussenruimte’ is een vliesgevel waar je ook in kunt staan. Het is wel vrij smal, dus behalve de katten die er af en toe rondscharrelen kun je er niet zoveel mee.

Het balkon is vrij klein, dus ik heb geen ruimte voor enorme bakken. Het is helaas niet anders. Er staat onder meer sla, rucola, bieslook, peterselie, aardbeien, catnip 😉 en diverse soorten munt. Waar ik kon heb ik biologisch gekocht. Twee planten bleken trouwens van nogal beroerde kwaliteit, dus ik heb weer twee plekjes over voor nieuwe.

_MG_1762
De katten luieren ook graag op het balkon 😉
Stadsmoestuinavonturen #1
Kruiden, rucola en aardbeitjes
Stadsmoestuinavonturen #1
Drie soorten sla

Ik had aanvankelijk een plantenetagière gekocht, maar die bleek helaas stuk dus moest terug. Omdat ik op dit moment even geen zin heb om er zelf een te maken heb ik deze plantenbakken gekocht die je kunt stapelen. In alle eerlijkheid ben ik er nog niet uit wat ik ervan vind. Sommige planten krijgen nu minder licht. Ik los het maar op door de bakken een beetje te draaien.

Stadsmoestuinavonturen #1
Ook hebben mijn vriend en ik een kattennet opgehangen. Aangezien het balkon geen spijlen heeft en we niet mogen boren hebben we het maar met klemmetjes vast gezet. Er moeten nog wel touwtjes in de hoeken zodat het wat strakker hangt. Niet té strak, dat zou weer uitnodigend werken bij katten.

In de vensterbank in de tussenruimte staan de zonneaanbidders zoals basilicum, salie, oregano, paprika en ik doe nog een verwoede poging om tomaten te kweken. Op zich blijft het in de tussenruimte wel vrij lang warm en staan de planten beschut, maar toch wel in de zon. Ik denk eraan om volgend jaar ín de tussenruimte (dus niet in de vensterbank maar op de vloer) grote tomaten en courgettes te kweken.

Stadsmoestuinavonturen #1
Tijm, rozemarijn en marjolein
Stadsmoestuinavonturen #1
Basilicum, oregano, salie en een paprikaplant (met daartussen nog baby tomaten)
Stadsmoestuinavonturen #1
Hopelijk wordt het nog wat met deze baby tomaatjes…

Ik heb dit tuintje nu anderhalve week en door het warme weer groeien sommige planten als kool. In de nazomer/herfst ga ik wintergroente zaaien. Ik moet nog even een plan maken, maar ik hou het wel simpel. Keep you posted!

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

7 Comments

 1. Ziet er goed uit! Ik ben ook bezig met tomaten (volgens mij grote dit keer, meestal kweek ik cherrytomaatjes). Ze staan nu met z’n allen in een grote pot buiten, maar tegen de tijd dat ze groter worden zal ikze moeten verdelen over een aantal potten. Eigenlijk was het niet zo slim om alle zaadjes in één keer te gebruiken, want het worden zoveel planten bij elkaar… hahaha, maar ja, we zien wel wat ervan komt. 🙂 Ik heb ook nog zaadjes voor aubergine/watermeloen liggen, dat ga ik na de tomaten ook maar eens proberen. 🙂
  Verder heb ik bieslook, basilicum, marjolein, munt, chocolademunt, honingmeloensalie, roodbladige salie en iets wat op peterselie moet lijken maar die ziet er niet zo goed uit, werd iets te warm in de kweekkas blijkbaar, haha. 😛 De marjolein deed het ook niet goed tot ik hem in een grote pot zette samen met de bijna dode basilicum en vooral de marjolein doet het ontzettend goed, het lijkt wel onkruid!
  Ik droom nog steeds van een grote tuin… ooit. 😛

 2. Dit jaar heb ik voor het eerst een moestuin-in-potten (op het terras) en heb er kruiden, tomaten en courgettes gekweekt (intussen al 25 rijpe tomaten geplukt en 15 courgettes).
  Voor courgettes heb je wel grote potten nodig (ik heb er van 50 cm diameter) en de planten worden erg groot (reken op een diameter van bijna 1m)
  Intussen heb ik alweer veel plannen voor volgend jaar (als je begint met een moestuintje, wil je steeds meer…). Nog veel plezier met jouw mini-moestuin 🙂

  • Leuk om te horen. Ik heb voor volgend jaar ook allemaal plannen nu hihi. Die etagère van op elkaar gestapelde potten werkt helaas niet goed, beetje jammer. Wellicht geef ik die maar weg aan iemand met een mooi zonnig terras of tuin!

 3. Geïnspireerd op deze blogpost (waarbij ik erachter kwam dat ik aan de overkant woon, omdat ik mijn eigen huis op één van de foto’s zag) ben ik een moestuin in de vliesgevel begonnen. Ik wist niet zeker of het zou werken, omdat mijn gevel op het noorden zit en dus helemaal geen volle zon krijgt. Maar inmiddels staat er een aardappelplant van bijna een meter hoog, en de boerenkool groeit ook prima.

  • Hahaha hoe cool is dat! Welkom overbuurvrouw 🙂 Ik loop wel eens langs het gebouw waar je woont als ik naar de sportschool ga, binnenkort even kijken of ik wat van je groente kan ontdekken vanaf straat 😀 Leuk dat je nog even in een reactie laat weten dat je moestuin zo’n succes is!

 4. Het is het glazen gebouw, en dan het appartement op de BG meteen rechts van de loopbrug. Je kunt het niet zo heel goed zien vanaf de straat, het staat in zwarte plantenbakken en -zakken zodat het minder opvalt. Maar de aardappel kun je zeker zien staan, want die is gigantisch. De boerenkolen zijn nu ongeveer 10 cm hoog, dus die zie je nog niet zo goed.

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published