Potassium Alum/Aluin een ongezond aluminium?

Onlangs plaatste ik een review over de deodorant van Madara waar ik erg mee in mijn nopjes was. Ik bleef er niet altijd honderd procent geurvrij mee, maar tot nu toe is het één de best werkende natuurlijke deodoranten die ik heb getest. Twee oplettende lezers droegen bij de comments aan dat Potassium Alum of Aluin, een stof die in deze deodorant zit, óók aluminium is en vroegen hoe ik daar dan over dacht.

Ik ben eens gaan speuren op het internet en ben tot de conclusie gekomen dat het best een ingewikkeld verhaal is. Ten eerste is het goed om te vermelden dat aluminium in verband is gebracht met de ziekte Alzheimer en dat het ook in tumoren in borstkanker is gevonden. Het is niet officieel door meerdere wetenschappers bevestigd dat het komt door het gebruik van deodorant met aluminium (of uit het eten van aluminium pannen etc), maar het is voor velen een reden om die soorten deodorant niet meer te gebruiken.

Potassium Alum of aluin wordt in sommige natuurlijke deodoranten gebruikt omdat het geurtjes na het zweten tegen gaat. Het zit soms vloeibaar verwerkt of is als hard aluinkristal te koop dat je vochtig onder je oksels aanbrengt. De claim is dat het natuurlijke Potassium Alum beter is dan het synthetische Aluminum Zirconium or Aluminum Chlorohydrate. Alum heeft een andere scheikundige formule, heeft in tegenstelling tot de synthetische varianten geen xeno-oestrogene werking en omdat de moleculen groter zouden zijn én negatief geladen ionen zouden bevatten kunnen ze niet in je huid door dringen.

“Potassium alum molecules have a negative ionic charge, making it unable to pass through the cell wall. They are not absorbed. Alum and Aluminium are two different substances, with distinct chemical signatures. They possess different chemical properties which create different chemical attributes.”
Bron

Deodorant - petr0
Bron afbeelding: petr0 via stock.xchng

Nu blijf ik ook gewoon zweten met Madara, in tegenstelling tot regulieren merken met Chlorhydrate of Zirconium die echt zweet tegen houden.  Er is in mijn beleving dus in ieder geval een verschil tussen Alum en Chlorohydrate of Zirconium.
Toch ben ik iets anders tegen gekomen….

Namelijk dat Alum misschien wel kleinere moleculen heeft maar wanneer het eenmaal nat wordt (dus als een natte aluinstick wordt aangebracht of wanneer je zweet) dat de moleculen heel klein worden en juist makkelijker opgenomen kunnen worden.

“When alum (full name, Potassium or Ammonium aluminum sulfate) is in its solid crystal form, the molecules create a crystalline structure.  However, when it is wetted, the molecules break out of their crystalline structure and become ions (singular atoms with a positive or negative charge).  So, when you’re applying a wetted crystal to your skin, you’re applying aluminum ions, the smallest possible form of aluminum, to your skin.”
Bron

Volgens de schrijver van dit artikel Stephanie, die overigens zelf natuurlijke deodoranten produceert zonder aluminium en ik toch wel even moet opmerken dat ze er een winstoogmerk bij heeft, is het ook onzin dat Alum uit negatief geladen ionen bestaat omdat een molecuul eenmaal niet zo werkt.

“A molecule forms when an equal number of positive and negative charges meet up. A potassium alum molecule as a whole is a neutral charge. When dissolved, alum (full name, potassium aluminum sulfate) is broken down into its basic elements, potassium, aluminum, sulfur, and oxygen as positively or negatively charged ions. When aluminum is an ion, it is always Al+++. In Alum or Aluminum Chlorohydrate. Wherever. The protons in the atom don’t change. You can’t have a negatively charged aluminum ion. It doesn’t have the energy to hold the extra electrons in it orbit.”
Bron

Deodorant - giuseppe
Bron afbeelding: Giuseppe via stock.xchng

Ze heeft nog meer research gedaan. Zo kwam ze uit bij een onderzoek naar hoe effectief vaccinatiepoeder op de huid zou zijn in tegenstelling tot injecties. Dat poeder bestaat onder meer uit Alum dat bij zou dragen aan het beter laten absorberen van de overige ingrediënten. Maar het meest verontrustende vind ik een studie waar muizen Alum kregen toegediend en geheugenverlies opliepen. En de stof an sich is niet eetbaar, er zijn mensen overleden aan dertig gram en wanneer je het over je heen krijgt moet je het onmiddellijk minstens twintig minuten van je af spoelen. Wanneer je het in zeer grote doses binnen of op je krijgt is het dus erg giftig.

Stephanie geeft zelf aan dat  Potassium Alum minder schadelijk is dan Aluminium Chlorohydrate, omdat het geen xeno-oestrogene werking heeft en het met name giftig is wanneer je het inneemt. Met dat in mijn achterhoofd ga ik de Madara deodorant opmaken. Ik moet wel zeggen dat ik enigszins gechoqueerd ben dat Potassium Alum is toegestaan bij sommige natuurlijke cosmeticamerken. Toevallig gaat het om twee (Madara en Urtekram) merken die beiden ECOCERT gecertificeerd zijn. Deze organisatie staat erom bekend dat ze minder streng zijn.

In mijn Lavera deodorant (BDIH gecertificeerd) zit geen aluminium, helaas werkt hij ook minder goed. Ik moet nu ineens denken aan mijn tea tree deodorant van Dr. Organic. Die is qua werking vergelijbaar (misschien zelfs beter?) dan Madara en bevat geen aluminium. In mijn review destijds geen ingrediënten opgeschreven, maar het loont de moeite om weer eens De Tuinen in te lopen. Eén nadeel is de erg sterke geur. Andere geuren van dit merk werkten helaas minder goed. Na mijn vakantie ga ik zelf deo maken. Een eigen gemaakte deo werkt niet voor iedereen, dus ik ben erg benieuwd!

Lieve lezeressen die mij erop hebben geattendeerd, ik wil jullie via deze weg ook nog even heel erg bedanken voor het opmerken.

Bron afbeelding (boven): photos71 via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

13 Comments

 1. Ik weet het zo allemaal niet, op de site van het KWF staat dat er geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen deo’s met aluminiumchlorohydraat en borstkanker:

  http://overons.kwfkankerbestrijding.nl/veelgestelde-vragen/Pages/veelgestelde-vragen-klachten-en-vroege-ontdekking-risicofactoren-deodorant-en-borstkanker.aspx

  nu neem ik aan dat KWF wel te vertrouwen is, aangezien zij geen baat hebben bij de verkoop van reguliere deo’s. Ik weet zo snel niet meer waar ik het gelezen heb, maar ik meen dat de parabenen gevonden in tumoren waarschijnlijk afkomstig zijn uit voedsel, dus opgenomen via het verteringsstelsel. Het is goed om erover na te denken en kritisch te zijn, maar soms weet ik niet meer wat op internet nou hype is en wat niet.

 2. Ik weet het ook niet, bewezen of niet, aangetoond of niet…ik neem het zekere voor het onzekere in dit geval. Ik gebruik uitsluitend Sanex zero% , staat op het etiket 0% Aluminium Chlorohydrate. Wel bevat het een actief mineraal Aluin?
  Minder gebruiken is sowieso beter en ach wat is ” stinken ” , een kwestie van beleving lijkt mij.

 3. Ik gebruik net zoals Jolanda ook een zelfgemaakte deo. Gebruik hem nu al bijna half jaar en ben er tevreden mee. Wil ook niet meer anders. Ik heb wel mijn idee over zweten hiervoor bijgesteld. 😉 Zodra hij op is, ga ik proberen er een geurtje aan te geven, om de ‘baklucht’ een beetje te verbloemen.
  Wat de “schadelijke stoffen” betreft, ik weet het ook niet, neem ook het zeker voor het onzekere en gebruik alleen nog mijn zelfgemaakte en bij hoge uitzondering eentje van Weleda.

 4. Hallo Claudia,

  sinds een maand gebruik ik een deodorant van urtekam die goed bevalt.
  Ik doe het na het douchen of wassen op en ruik de hele dag fris.
  zoals in de tekst van jou staat heeft het een ecocert keurmerk en dat die minder streng over de ingrediënten zijn. Mijn vraag is nu of er in dit product ook stoffen zitten die niet goed zijn:
  Dit zijn de ingrediënten: water, plantaardige glycerine, kristal, polysaccharide.

  groetjes Janet

  • Als je ervan uitgaat dat Potassium Alum schadelijk is of kan zijn (de meningen hierover verschillen zoals deze discussie ook laat zien) dan wel. Ik heb volgens mij dezelfde als jij geprobeerd (van Urtekram met Aloe vera). Hieronder de ingrediënten van deze deodorant:

   Ingrediënten
   Water, plantaardige glycerine*, kristal, aloë vera*, polysaccharide, essentiële sinaasappelolie*.
   * van biologische oorsprong.

   Ingrediënten (INCI)
   Aqua, glyverin*, potassium alum, aloe barbadensis gel*, xanthan gum, citrus aurantium dulcis oil* (aroma*), geraniol”, linalool”, limonene”.
   * van biologische oorsprong.
   ” van essentiële oliën.

 5. Hoi Claudia, Hartstikke leuk en goed dat je dit wat verder onderzocht hebt, bedankt! Ik ben benieuwd welke zelfgemaakte deo jij gebruikt, is het met baking soda, zoals je hier schrijft? http://mevrouw-minder.nl/2012/02/vijf-beautytoepassingen-met-baking-soda/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=vijf-beautytoepassingen-met-baking-soda
  Ik gebruik dat ook, gemengd met maïzena, kokosolie en een heel klein beetje tea tree-olie. Ik ben toch niet supertevreden. Ik ben benieuwd! Bedankt in elk geval voor dit artikel, en voor je hele blog! Goed werk! Groetjes, Laura

  • Ik heb inderdaad ook gemengde verhalen hierover gehoord. Voor sommigen werkte het erg goed, voor andere mensen wat minder. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ga het wel snel maken. Zal ook de azijn met kokosolie variant proberen zoals @lara hieronder oppert! Thanks!

 6. Ik ben zelf vorig jaar overgestapt van reguliere deo naar een aluinstick omdat ik de impressie had dat dit ‘gezonder’ was, maar toen ik er verder over ging lezen, begon ik toch ook een beetje te twijfelen. Ik vond in ieder geval wel dat hij best goed werkte, maar dan enkel in de koudere maanden. Tijdens de zomermaanden vond ik hem toch niet effectief genoeg en ben ik overgestapt naar azijn met daarover een laagje kokosolie (wat voor heel wat verbaasde blikken zorgde in mijn omgeving :p) en eerlijk gezegd is er nog geen enkele echte deo geweest (regulier of ‘natuurlijk’) die beter werkte voor mij.

  Moest iemand dit lezen en willen uitproberen, de azijn wel altijd aanbrengen met een watje/tissue/washandje van 100% katoen! Ik was enkele weken geleden nieuwe watjes gaan halen waarvan ik achteraf pas zag dat er polyester in zat en stonk ineens echt uren in de wind :p

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published