Met deze zeven seizoensgroenten eet je deze herfst bewust én gezond

Door te kiezen voor seizoensgroenten eet je niet alleen gezond maar ook  bewust, omdat je kas geteelde of ver geïmporteerde soorten links laat liggen. Klik verder voor zeven seizoensgroenten van de maanden oktober, november en december waarmee je zeker te weten goed zit.

Andijvie
Wordt in Nederland in de grond geteeld en is dus een lokale groente. Bevat naast veel vezels en mineralen zoals kalium vooral veel vitamine A en vitamine K. Je kunt andijvie helaas maar een dag of drie in de koelkast bewaren, snel bereiden dus. Bijvoorbeeld als aanvulling in een salade of lekker winters in een stamppot rauwe andijvie.

Witlof
Grondwitlof is van november tot april in Nederland verkrijgbaar. Deze groente bevat vitamine C, B1 en B2 en foliumzuur, selenium en kalium. Laat de blaadjes nooit lang in het licht liggen, dan worden ze bitter. Lekker in een salade met walnoten en rozijnen, als aperitiefje met blauwe schimmelkaas of verwerkt in een ovenschotel.

Pastinaak
Pastinaak is een vergeten groente die enkele jaren geleden haar plekje op het bord weer heeft terug veroverd. Het wortelgewas is rijk aan vitamine C, calcium en ijzer. De mogelijkheden zijn eindeloos. Soep, hutspot, stoofschotel, gebakken in de oven of in de koekenpan zoals aardappels en natuurlijk als gezond frietje. Combineert ook goed met andere wortelgewassen.

Winterpostelein
Een typische Nederlandse groente die in de volle grond wordt geteeld. Deze groente bevat naast vitamine C en ijzer. Daarnaast heeft winterpostelein het hoogste gehalte omega 3-vetzuren van alle groenten. Kan zowel rauw als (kort) gekookt of gestoofd worden gegeten. Lekker in de stamppot of als bijgerecht. Kort houdbaar in de koelkast.

Pompoen
De pompoen is oud cultuurgewas en werd mogelijk al tussen 9000 en 7000 jaar voor Christus in Midden- en Zuid-Amerika verbouwd. Bevat onder meer calcium, vitamine C en met name erg veel betacaroteen en vezels. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bakken, koken, frituren, stoven, bijvoorbeeld in een vegetarische Indiase curry of als romige soep.

Spruiten
Een waar vitamine C bommetje, dit minikooltje. Meestal zijn kinderen niet gek op gekookte spruiten, maar misschien kun je ze warm maken voor de kleine variant die je lekker opbakt in de wok? Of stoof stukjes appel, druif of rozijnen mee om het wat te zoeten.

Rode biet
Wederom bevat deze groente veel vitamine C en mineralen zoals calcium en wat ijzer. Kies bij voorkeur voor nog ongekookte bieten zodat alle vitaminen er nog in zitten.  Kook in één stuk met schil en al. Dit duurt bij de winterbiet wel lang, namelijk twee uur. Je kunt rode biet ook stoven, poffen, rauw eten in een salade of een Oost-Europese rode bietensoep van bereiden.

Dit overzicht geeft slechts enkele voorbeelden. Kijk op de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal welke soorten nog meer verkrijgbaar zijn.

Bron afbeelding: linder6580 via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

3 Comments

  1. Leuk overzicht! Ik ben ook fan van seizoensgroenten eten. Vaak heb ik alleen wel in de supermarkt dat ik spontaan ben vergeten welke groenten het ook al weer waren…Maar spruiten, bieten, pompoen en andijvie eet ik HEEL graag. Dus die komen sowieso wel in mijn mandje terecht deze winter 🙂

    • Leuk! Je kunt eventueel via milieucentraal.nl of Velt.be een seizoensgroentekalender uitdraaien en in je portemonnee stoppen als geheugensteuntje of als je een smartphone hebt de Groente- en fruitkalenderapp van Milieu Centraal erop zetten 🙂

  2. Oooh, ik hou echt van de herfst en de groenten die erbij horen! Ik heb echt alleen maar zin in pompoensoep de afgelopen weken. Ik was als kind altijd gek op spruitjes, mijn moeder maakte er dan een ovenschotel van met aardappelblokjes, stukjes ham en kaas eroverheen. Smullen! Aangezien ik tegenwoordig meer vegetarisch probeer te eten zal ik op zoek moeten naar een alternatief voor de hamblokjes, ik denk dat ik het eens met walnoten ofzo ga proberen.

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published