Met deze zeven seizoensgroenten eet je deze winter bewust én gezond

Door te kiezen voor seizoensgroenten eet je niet alleen gezond maar ook bewust, omdat je ver geïmporteerde soorten links laat liggen. Klik verder voor zeven seizoensgroenten van de maanden januari, februari en maart waarmee je zeker te weten goed zit.

Knolselderij
Knolselderij is de wortel van de selderijplant en familie van bleekselderij en bladselderij. De knol bevat onder meer vitamine C, B11, calcium en magnesium. Je kunt knolselderij in blokjes bakken met tijm en knoflook, een stuk minder koolhydraatrijk dan aardappels en net zo lekker. Een soepje of rauw in een winterse koolsalade zijn ook heerlijke en gezonde opties.

Rammenas
Rammenas wordt ook wel zwarte radijs genoemd, waar deze groente net zoals rettich en daikon familie van is. De groente bevat vitamine C, magnesium en kalium en werkt zuiverend op gal en lever. Let erop dat je niet teveel rammenas eet, dit kan de maag irriteren en je kunt er zelfs braakneigingen van krijgen.

Prei
Deze grote en veelzijdige broer van de lookachtigen wordt vaak gebruikt in soepen, stoofpotten, ovengerechten en pasta’s. De groente bevat vitamines B, C en diverse minerale zouten die zorgen voor een goede stofwisseling. Prei is het hele jaar door verkrijgbaar, maar in de wintermaanden is hij groter en steviger. Laat prei niet uitdrogen, want dan verliest hij zijn goede eigenschappen.

Schorseneren
Schorseneren lijken qua uiterlijk op asperges, maar smaken minder delicaat. Omdat het een flinke klus is om ze schoon te maken raakten ze in de loop der tijd minder populair en kregen ze zelfs de bijnaam keukenmeidverdriet. Eet deze vergeten groent met een kaassaus, gecombineerd met vis, als soepje of rauw geraspt in een salade.

Veldsla
Slasoorten overleven de winter meestal niet, maar veldsla wel. Deze groente bevat allerlei vitaminen om de winter mee door te komen, zoals vitamine C, A, ijzer, calcium en foliumzuur.  Koop veldsla bij voorkeur met wortel, dan blijft het langer goed en dompel even onder water in plaats stromend water, zodat de tere blaadjes intact blijven.

Savooiekool
Zeg je winter, dan zeg je kool. Momenteel is deze groente misschien nog wel het meest bekend als hét ingrediënt van groene smoothies. En niet zonder reden. Savooikool bevat veel vitamine C, vezels en calcium. Kook de kool eerst even voor je ‘m verder bereidt. Natuurlijk helemaal klassiek in echte wintergerechten zoals hutspot.

Witte kool
Nog een typische wintergroente: witte kool. De mogelijkheden om deze groente te bereiden zijn eindeloos. Gewokt, gestoofd of rauw in een koolsalade. Witte kool bevat veel vitamine A, C, ijzer, fosfor en magnesium. Let erop dat kool niet spierwit is wanneer je ‘m koopt, maar lichtgroen en stevig aanvoelt.

Dit overzicht geeft slechts enkele voorbeelden. Kijk op de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal welke soorten nog meer verkrijgbaar zijn.

Bron afbeelding: Ayla87 via stock.xchng

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

3 Comments

  1. Grappig, we bloggen min of meer over hetzelfde vandaag! Op mijn blog een leuk kookboekje over dit onderwerp. Heb er mijn hele kerstdiner uit gekookt, was erg leuk om te doen.

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published