Weleda: “We zijn fel tegen dierproeven, maar claimen geen dierproefvrij merk te zijn”

Een zeer vervelende samenloop van omstandigheden noemt Hans Nijnens, algemeen directeur van Weleda Benelux SE, de afgelopen weken. “Heel jammer hoe het is gegaan, dit was nooit onze bedoeling geweest.”

Onlangs postte blogger Sophie een artikel over natuurlijke cosmeticamerken die in China producten verkopen en daardoor mogelijk niet meer dierproefvrij zijn, omdat buitenlandse cosmetica volgens de Chinese wet moet worden getest. Het gaat om Annemarie Börlind, Lavera, Kneipp en Weleda. Bij het laatst genoemde merk ontstond onduidelijkheid door een statement uit september. Weleda zou bodywashes uit het assortiment hebben gehaald omdat deze producten sinds 2010 weer getest moeten worden. Maar deze producten bleken, na onderzoek van Sophie, nog wel in de Chinese webshop te koop.

Volgens Nijnens, die hierover contact heeft gehad met Heiko Barth de internationale regiomanager van Azië, had Weleda afspraken gemaakt met de Chinese partner en stond het verwijderen van de producten uiterlijk eind december op de planning. “De aanpassing van de webshop gebeurde alleen precies in het weekend na het plaatsen van de blogpost van Sophie. Hierdoor leek het net alsof haar artikel de aanjager was.”

De internationale Weledawoordvoerder was daarnaast vanwege een werkgerelateerd bezoek aan het buitenland niet in de gelegenheid te reageren op vragen en ook het contact op Facebook verliep niet vlekkeloos. Een vraag van Sophie kwam namelijk binnen als spam en was dus niet publiekelijk zichtbaar. “Dit werd na het weekend meteen recht gezet, maar daardoor kwam het over alsof het bericht van Sophie expres verborgen werd gehouden totdat de Chinese webshop was aangepast. Al met al ongelukkig.”

In totaal worden drie producten nu niet meer op de Chinese markt verkocht. Volgens Weleda zijn hier in ieder geval vanuit het bedrijf uit nooit dierproeven op uitgevoerd. Wel zijn ze door miscommunicatie geregistreerd door een derde partij. “Er was binnen de Weledagroep op dat moment geen overeenstemming over het terugtrekken van deze producten, waardoor ze nog enige tijd naar China werden gedistribueerd. De export van bodywashes werd, zodra ze niet meer verkocht mochten worden zonder dierenproeven, wel onmiddellijk gestopt.” Inmiddels worden er in de webshop alleen nog babyproducten verkocht. Volgens Nijnens heeft dit te maken met vraag en aanbod. “Dit is een keuze, in deze regio’s in China is hier erg veel vraag naar.”

Nijnens zegt dat Weleda betreurt hoe het is gelopen, maar dat het natuurcosmeticamerk wel altijd eerlijk is geweest over de gang van zaken, onder meer over het voorval in 2003. Ook communiceert Weleda volgens hem niet dat het dierproefvrij is, omdat het bedrijf ook geneesmiddelen ontwikkelt waarvan sommigen verplicht in Europa moeten worden getest. “Omdat het bedrijf één geheel is maken we daarom bewust geen reclame voor dierproefvrije cosmetica, dit zou alleen maar verwarring veroorzaken. Weleda is dus wel fel tegen dierproeven voor cosmetica en we dragen dit ook uit, maar claimen geen dierproefvrij merk te zijn.”

Daarnaast zijn de regels voor dierproeven in China in de loop der tijd strenger geworden. “Aanvankelijk hoefde er minder te worden getest, maar dit is veranderd”, legt hij uit. “Om die reden hebben we bepaalde producten van de markt gehaald en hebben we voorlopig geen uitbreidingsplannen. Uiteraard kan een verkopende partner wel besluiten om producten die wel getest moeten worden via andere kanalen in te kopen. Dit blijft helaas lastig te controleren.”

Bron afbeelding: hottabov via FreeImages

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

6 Comments

 1. het is en blijft wel een heel vreemde opmerking, dat over “fel tegen dierproeven maar claimen niet dierproefvrij te zijn”.
  dan zijn ze dus ook niet dierproefvrij……in mijn ogen.

 2. Vaag verhaal (spam bericht dat eerst wel zichtbaar was maar na mijn tweede – kritische – comment opeens niet meer?!), ook raar dat ze geen contact met mij hebben opgenomen hierover maar wel over mijn blog en berichten spreken…

  Als ze niet claimen dierproefvrij te zijn, zou het wel zo netjes zijn als ze uit de lijst van Proefdiervrij gehaald worden. Daar hebben ze toch echt een tijd terug aangegeven dierproefvrij te zijn… als Weleda niet in deze lijst voor was gekomen had ik ook nooit dat artikel geschreven.

  Dankje voor de update Claudia!

  • Dat van die spam vond ik persoonlijk ook wel wazig (heb dit gesprek trouwens twee weken geleden gehad, er zat wat vertraging in de uitwerking omdat ik ziek ben geweest en ze gesloten waren tussen kerst en O&N). Hun uitleg is dat dit blijkbaar kán bij een Facebookpage. Nou ja iedereen moet op basis van jouw artikel en hun kant van het verhaal maar hun eigen conclusie trekken. En interessant wat je zegt over Proefdiervrij! Ben benieuwd of ze nog actie ondernemen…

 3. Sidenote: ik vroeg me vandaag ook af .. Dierproefvrij is 1 ding maar dan kun je producten maken met dier-afgeleide ingredienten en daar dan toch dierproefvrij opzetten denk ik.. Zoals in zeep bijvoorbeeld

  • Goede vraag Marjo! Dierproefvrij gaat inderdaad over het testen van eindproduct of ingrediënten op dieren, niet over het gebruik van eventueel dierlijke ingrediënten. De meeste gecertificeerde natuurcosmeticamerken kiezen wel vaak voor plantaardige alternatieven. Zo kan glycerine afkomstig zijn van dieren, maar ook van planten. Daarnaast zijn er nog meer afgeleiden zoals de rode kleurstof karmijn (van luizen), honing, melk en wolvet. Deze stoffen worden soms wel gebruikt in natuurlijke cosmetica. Wanneer je helemaal geen dierlijke ingrediënten wenst te gebruiken kun je op dit logo (http://muktiorganicskincare.com/wp-content/uploads/2011/04/Vegan-Alexami-300×241.jpg) letten.

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published