Tien gemakkelijke groenten om je moestuin mee te beginnen

Yaaaay, de lente is in aantocht. Dat betekent dat je langzaam maar zeker kunt beginnen met voorzaaien. Beginner? Met deze groenten slaag je zeker (ook op het balkon).

Aardappelen
Misschien niet de eerste groente waar je aan denkt wanneer je een moestuintje wilt beginnen, maar aardappelen zijn vrij gemakkelijke groeiers. Je hebt wel wat ruimte nodig, maar ze doen het ook in prima in een grote pot of groeizak. Aardappelen worden niet gezaaid, maar opgekweekt. Dit kan vanaf april buiten.

Courgette
Courgettes kun je vanaf april op de vensterbank laten groeien, vanaf half mei kunnen ze al dan niet verpot naar buiten. Het is wel een omvangrijke plant, dus je moet er een stukje grond of grote groeizak aan opofferen. Oogst jong. Kleine courgettes hebben namelijk veel meer smaak.

Erwten
Week de zaden en zaai ze in maart of april buiten. Geef klimmers snel een groeistok. De erwt is een zomergroente, maar je kunt eventueel eind april nog zaaien voor een latere oogst. Daarna is de grond te gebruiken voor bijvoorbeeld veldsla.

Komkommer
Start eventueel alvast binnen voor een snelle groei, maar dit is niet perse nodig. Komkommers kun je vanaf mei buiten zaaien. Ze hebben wel veel zon, water en ruimte nodig. Oogst ze net als courgettes jong en regelmatig.

Paprika
Het kost iets meer tijd tijdens de opkweek, maar daarna is het geen moeilijk te onderhouden plant. Er zijn eventueel kleine paprikasoorten die het prima doen in pot. Begin midden maart op een warme plek in huis. Vanaf april mogen de jonge planten naar buiten.

Radijs
Start met zaaien vanaf maart in de grond met ongeveer één centimeter ruimte ertussen. Geef ze ruim voldoende water, voor de rest hebben ze weinig onderhoud nodig. Gemakkelijke groente die ook leuk is om te verbouwen met kinderen.

Rucola
Je kunt rucola zowel in het voorjaar (maart-april) als later in het jaar (september-oktober) zaaien. Zaai in een ondiepe schaal of in de volle grond. Na twee weken begint het al te groeien. Knip niet de hele plant af, maar ongeveer twee centimeter boven de grond. Zo groeit de plant weer door.

Slasoorten
Sla is misschien wel de meest gemakkelijke groente ooit die je ook nog eens van maart tot september kunt zaaien. Houd er wel rekening mee dat sla wat ruimte nodig heeft, alhoewel hij het ook prima doet in pot. Logischerwijs krijg je dan wel wat kleinere kroppen.

Tomaat
Begin in maart of april met binnen voorzaaien en verpot naar een kleine pot. Plant of zet ze pas na de laatste nachtvorst midden mei buiten. Tomaten komen in veel verschillende soorten voor. Kies voor een stevige stok wanneer je een klimras neemt.

Wortel
Zaai wortelen meteen in de grond of een definitieve pot, want ze houden niet van verpotten. Het zijn geen moeilijke planten, maar het duurt bij gewone lange wortelen wel een tijdje tot uitgegroeid zijn voor consumptie.

Bron afbeelding: ColinBroug via FreeImages

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

5 Comments

  1. Jaa, met dat zonnetje van vandaag krijg ik ook alweer zin om te gaan zaaien. Ik heb helaas geen tuin of balkon voor mezelf dus ik houd het maar gewoon bij de vensterbank.
    Dat werkt ook wel aardig, ik heb vorig jaar spaanse pepertjes, aardbeien, paprikaatjes en een beetje basilicum kunnen oogsten. Hopelijk kan ik dit jaar tomaat en munt erbij zetten en wie weet nog wat leuks.

    • Ik heb ook geen tuin en een klein balkon op oosten wat ook niet ideaal is helaas. Gelukkig wel een vensterbank en een soort ‘tussenruimte’ (dmv een voorzetgevel) waar ik wat potten kwijt kan 😀 In de herfst al wat zaden bij Bolster gehaald, ben erg benieuwd!

  2. Mijn paprikaplantjes staan al een maandje te ontkiemen in de vensterbank, en wanneer de ijsheiligen geweest staan kunnen de wortel-, bieten- en boontjeszaden ook de grond in!

  3. Het enige wat bij mij tot nu toe wel heeft gewerkt is tomaatjes, maar ook dat valt tegen (een tomaatje per dag ofzo :P), de rest wordt of aangevreten of gaat gewoonweg dood, ik weet niet waar het aan ligt maar ook al wonen we 3 hoog we hebben ontzettend veel last van beestjes en ongedierte, ook op de planten binnen… Ik vind het zo jammer! Nu is een ui wel zover dat hij al een groen gedeelte heeft van ongeveer 10 cm, maar weet niet zo goed wat ik ermee aan moet eigenlijk, zou ik m’n eigen uien kunnen kweken? 😛 Knoflook wil ik ook nog eens proberen (die van vorig jaar is dood gegaan door de vorst helaas dus dat is niks geworden), misschien lukt dat wel aangezien knoflook ook vaak tegen ongedierte wordt gebruikt.. misschien heeft een knoflookplant dan wel geen last van beestjes. 🙂

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published