Zo maak je een chique en modern tv-meubel van keukenkastjes

Driemaal raden waarvan dit tv-meubel is gemaakt? Van keukenkastjes en een paar planken hout. Huh?

Mijn vriend en ik wilden al lange tijd een mooi strak tv-meubel waarin alle troep uit het zicht was. Hiervoor hadden we een simpele open kast en al die (stoffige!) zooi was me een doorn in het oog. Helaas zijn strakke en mooi afgewerkte tv-meubels enorm aan de prijs, het begint bij 600 euro. Dat geld hadden we er dus mooi niet voor over. We hebben nog wel eerst op Marktplaats gekeken, maar we vonden in een paar weken tijd niks wat ons echt aansprak.

Maar gelukkig is daar ikeahackers.net, een site waar ik al eerder naar linkte in dit artikeltje. En daar stond wel wat inspo op! Als het op inrichting aankomt proberen we de IKEA vanwege de kwaliteit (vaak zijn spullen krasgevoelig of niet zo stevig, waardoor ze niet lang meegaan) in principe links te laten liggen, maar soms kun of wil je niet anders vanwege je portemonnee of omdat je er op een andere manier niet uitkomt. Zolang je een bewuste keuze maakt is er wat mij betreft in ieder geval niks mis mee!

Daarbij komt dat de keukenkastjes steviger zijn dan de meeste tv-meubels van de Zweedse interieurketen en omdat er nog een dikke plank op zou komen te liggen maakt het voor eventuele krasgevoeligheid ook niks uit. De planken kun je eens in de zoveel tijd even opwaxen (of opnieuw in de olie doen, afhankelijk van het soort hout) zodat eventuele krassen praktisch weer zijn bijgewerkt.

Het meubel is gemaakt van drie Faktum IKEA-keukenkastjes met hoogglans deurtjes, een paar latten voor het onderstel, FSC-hout van de bouwmarkt (met hetzelfde hout hebben we ook een groot hoekbureau, inbouwkast en planken gemaakt in de werkkamer. Op die manier komt het hout op meerder plekken terug) en een aluminium latje voor de onderkant.

 1. Zet de kastjes in elkaar.
 2. Timmer een onderstel van een paar latten.
 3. Lijm de kastjes aan elkaar en plaats ze op het onderstel.
 4. Zaag het hout op maat en schuur de randjes bij.
 5. Plak het op de kastjes.
 6. Afwerken met een olie of wax.
 7. Aluminiumlatje op maat zagen en aan de onderkant bevestigen.
 8. Monteer eventueel handgrepen of klik-magneetjes aan de binnenkant van de deuren.
 9. Bevestig eventueel plankjes in de kastjes, mocht dat nodig zijn.

IKEA Hack tv-meubel

Omdat de keukenkastjes behoorlijk stevig zijn zaten we vervolgens wel met het probleem dat de deurtjes open moesten blijven staan omdat de afstandsbediening er qua signaal niet doorheen kwam. We hebben daarvoor een speciale receiver gekocht en een universele afstandsbediening. Tenslotte hebben we met nieuwe speakerinstellingen de speaker die voor de tv staat eráchter kunnen plaatsen, zodat het nog strakker oogt (een nadeel van alleen dichte kastjes is dat je natuurlijk geen extra plankje hebt voor een speaker).

Ik ben er erg blij mee. Voor een stuk minder geld hebben we een uniek meubelstuk dat we ook nog eens zelf hebben gemaakt. En niemand zou zeggen dat het keukenkastjes zijn. Wellicht ga ik ‘m nog wel een beetje stylen, hij oogt nu wel héél erg strak met alleen een kattengrasplantje ernaast 😉

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

7 Comments

 1. Dank jullie wel! 😀

  Voor geïnteresseerden…kijk eens op die site van IKEA hackers als je ook zoiets wilt maken (ff zoeken op Faktum). Je kunt natuurlijk ook oude keukenkastjes gebruiken en ander hout. Zag dat iemand bijvoorbeeld plywood heeft gebruikt. Ziet er ook wel vet uit (maar past niet echt in ons interieur).

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published