Verbod dierproeven op cosmetica een feit

Hoor ik daar de klokken luiden? Vandaag is toch wel een echte historische dag. Het handelsverbod op dierproeven voor cosmetica in Europa is namelijk definitief van kracht gegaan.

Dit houdt in dat zowel de ingrediënten als het eindproduct van nieuwe cosmetica in de Europese Unie niet meer mag worden getest op dieren. Fantastisch nieuws natuurlijk en dat mag zeker worden gevierd, aangezien er enkele decennia hard voor is gevochten door onder meer de Nederlandse stichting Proefdiervrij.

In Nederland zijn dierproeven op cosmetica al sinds 1997 verboden, in 2004 volgde de rest van de Europese Unie. Aangezien die wet alleen nog om eindproducten ging, volgde het Europese testverbod in 2009. Later dat jaar ging het handelsverbod gedeeltelijk in. Omdat enkele proeven volgens producenten lastig te vervangen waren, kregen zij meer tijd om op zoek te gaan naar alternatieven. Tot vandaag mochten die proeven nog buiten Europa worden uitgevoerd, maar nu dus ook niet meer.

Dit houdt in dat cosmetica die buiten Europa wordt getest niet geïmporteerd mag worden. Een uitzondering vormt China, omdat dierproeven daar verplicht zijn vanuit de overheid. Een fabrikant die dus producten verkoopt in China en daar nieuwe lijnen op de markt wil brengen die getest moeten worden, is dus helaas niet volledig dierproefvrij. Momenteel wordt er door eurocommissaris Tonio Borg gelobbyd bij de Chinese autoriteiten.

In Nederland zal de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit alle geïmporteerde merken moeten gaan controleren. Hoe dit vorm krijgt is nog onduidelijk. Wil je zeker zijn dat een merk niet in landen wordt verkocht waar wordt getest, dan kun je het beste het merk controleren op de site van de organisatie Leaping Bunny. Zij houden nauwkeurig bij welk merk zeker te weten dierproefvrij is. Merken met dit label testen namelijk zowel ingrediënten als eindproduct niet en laten ook een onafhankelijke audit doen om dit te controleren.

Bron afbeelding: piafou63 via FreeImages

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published