Vijftien ideeën om azijn in huis te gebruiken

Azijn is een heerlijke en goedkope smaakmaker, maar ook kun je er van alles mee ín huis. Klik verder voor vijftien snelle ideeën.

 1. Verdun het met water om je koelkast mee schoon te maken.
 2. Het gaat ook vieze luchtjes tegen in broodtrommels, plastic waterflesjes en bewaardozen.
 3. Gebruik het om aangekoekte resten op houten snijplanken mee schoon te maken.
 4. Maak een papje van een kopje azijn, met een theelepel zout en een kopje meel om metalen pannen en andere kookbenodigdheden goed schoon te krijgen. Wrijf het papje over pannen en laat het vijftien minuten intrekken. Spoel af en wrijf eventueel nog op met een droge theedoek totdat de pannen glimmen.
 5. Gebruik het als een onkruidverdelger in een oude sprayflacon. Natuurlijk wel even opletten dat je goede plantjes niet ermee insprayt.
 6. Een beetje azijn en water in een vaas met bloemen helpt ze langer goed te houden.
 7. Gebruik azijn als vervanger voor baking soda (of agressieve middelen) om de wc goed te schrobben. Giet wat azijn in de pot en laat het minstens een half uur staan om kalkresten op te lossen.
 8. Het werkt ook goed tegen zeepresten in de badkamer. Gebruik wat witte azijn in combinatie met baking soda om resten weg te poetsen. Spoel goed na met water.
 9. Last van kalkrasten óp je douchekop? Week een handdoek in een emmer azijn en drapeer die om je douchekop. Laat even intrekken.
 10. Anti-insectenbetenmiddel!
 11. Stinky doggie? Spoel je hondje na met azijn (een kopje azijn op acht liter water) of gebruik die spoeling in plaats van een compleet bad.
 12. Gebruik in plaats van wasverzachter wat azijn, eventueel in combinatie met een etherische olie.
 13. Neem een halve theelepel olie en een kwart cup azijn en mix dit in een glazen potje met deksel. Poets met een zachte doek je houten meubilair ermee op.
 14. Een kopje azijn in een emmer heet water. Meer heb je niet nodig om ramen te lappen (nou ja een spons, trekker en zeem zijn wel handig ;)).
 15. Bewaar citrusschillen en stop ze in een pot. Voeg 3 ½ cup azijn toe, doe de deksel erop en schudt de pot een paar keer. Laat één á twee weken staan. Haal de schillen eruit en giet het in een sprayflacon. Eventueel kun je nog een etherische olie toevoegen. Je allesreiniger is klaar!

Bron afbeelding: Georges Seguin via Wikimedia

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published