Ondertussen in de moestuin…

Dit jaar was het bal. Het lenteweer dan. Het zorgde ervoor dat ik pas erg laat ging zaaien. Door het koude weer had ik ook helemaal geen zin in het gepiel van voorzaaien onder glas en heb ik net zo lang gewacht tot het eindelijk buiten mocht.

Al in de herfst kocht ik enthousiast zaad via De Bolster. Deze zadenleverancier levert biologisch-dynamische bloemen, kruiden en groentenzaden. Ik heb nog niet alles gezaaid omdat ik onvoldoende potten heb. Die moet ik dus nog even bijkopen.

De zaden die ik kocht….
Salie
Basilicum Genovese
Rozemarijn
Bieslook
Koriander
Platte peterselie
Wilde Marjolein
Tijm
Komkommerkruid
Dille

Nog te zaaien…
Rode basilicum
Citroenmelisse

Daarnaast had ik nog wat zaden van de tuinwinkel, namelijk…
Kervel (gezaaid)
Tuinkers
Stevia
Koriander
Lampionplant
Radijs (gezaaid)

Ik kan dus wel even vooruit, met name met de koriander want die heb ik dubbel. Dat is mooi want koriander groeit snel en is ook vrij snel uitgebloeid. Ik doe er verstandig aan om dus op tijd een nieuwe lading te zaaien. Moet zeggen dat ik het vrij vaak eet, dus dat er in een balkon/vensterbanktuin eigenlijk maar moeilijk tegen op te zaaien is. Een nadeel van een mini-moestuin.

IMG_8733
Platte peterselie (boven), kervel (onder), bieslook (geen), komkommerkruid (geen), lavendel (geen).
IMG_8734
Maar ik heb radijsjes…

Het balkon is klein en op het oosten. Er is matig zon, dus er staan planten in die met weinig zon kunnen groeien. Zoals je op de foto kunt zien doet de radijs het super. In de andere pot staan lavendel (wel een plantje dat van zon houdt, maar ja wist ook niet wat ik er anders mee moest. Heb ooit een zakje gekregen, maar volgens mij is het dood zaad. Er gebeurt in ieder geval niks). Komkommerkruid (gebeurt helaas tot nu toe nog niks), platte peterselie, kervel en bieslook. Ook van de bieslook heb ik nog niks gezien. Even opnieuw zaaien maar.

IMG_8722
Dille, koriander, tijm.
IMG_8726
Salie, ‘rozemarijn’, marjolein.
IMG_8729
…en basilicum!

De ‘tussenruimte’ (het is een dubbele wand, met vloer, om geluidsoverlast tegen te gaan van het rangeerterrein) is op het zuiden, hier staan met name de zonneaanbidders zoals Mediterrane kruiden. Ze doen het prima op de rozemarijn na. Heb er een paar extra zaden bij gedaan en er komen nu dan eindelijk twee sprietjes naar boven. Grrr, eindelijk!

Tuinieren is goed voor de geest. Ik heb het vaak gehoord en het is zo. Al was het maar omdat ik weer eens wordt geconfronteerd met mijn ongeduldige karakter. Ik ben zeg maar zo ongeduldig aangelegd dat ik eigenlijk wil dat er meteen een plant is na het zaaien, maar er gaat natuurlijk wat tijd overheen 😉 Ook ben ik vrij resultaatgericht, waardoor ik te weinig geniet van het proces. Ik verwacht blijkbaar dat ik in een soort oerwoud van kruiden kom te wonen waar ik dan de hele dag een stuk kruid of groente kan plukken om te proeven. Leuk en lekker, maar niet echt de realiteit met een mini-moestuintje 😉

Anywayzzz, op mijn verlanglijstje staan nog pluksla, rucola en munt. Helaas verkopen ze bij De Bolster geen munt, geen idee waarom. Het is toch niet dat je die niet biologisch kunt kweken lijkt me. Tenslotte denk ik dat ik volgend jaar een 1 bij 1 bak op het balkon ga maken. Ik vind die potten niet zo handig. Klein aandachtspuntje is misschien dat de katten door zo’n 1 bij 1 moestuintje gaan liggen rollen. Ze zijn nu al nieuwsgierig naar de kruiden die erin groeien. Hmmm…to be continued 😉

Heb jij ook een mini-moestuin? En wat verbouw je allemaal?

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

8 Comments

 1. Wat leuk, zo’n mini-moestuintje! Ik heb geen moestuintje, omdat ik er te weinig geduld voor heb, en onze honden denk ik alles op zouden eten voor het boven de grond uitkomt, hihihi!

  • Hahaha nee dat is dan wel een uitdaging 😉 Ik speel met het idee om een 1 bij 1 bak op het balkon te maken, maar ben ook bang dat de katten erin gaan liggen rollen. Hmm…

 2. Oh wat leuk, zo’n moestuintje op je balkon! Wil zoiets zelf misschien ook wel, maar ik ben bang dat ik er het geduld niet voor heb, of het gewoon vergeet en alles dood laat gaan :’)

 3. Leuk om te zien, zoveel groen.
  Zelf heb ik ook mijn vensterbank behoorlijk vol staan.
  Volgens mij is munt trouwens lastig om zelf te zaaien, ik heb dus gewoon een (biologisch) plantje bij de tuinwinkel gekocht dat nu vrolijk aan het doorgroeien is op mijn vensterbank.

  Ik heb ook pluksla gekocht en gezaaid maar door ruimtegebrek heb ik veel te veel zaad over. Die wil ik je best wel opsturen. Op dit moment kan ik alleen even niet gaan kijken wat voor soort het is, want de zaadjes liggen in de keuken en daar staat de vloer nu in de was…

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published