Nederlandse vrouw winkelt niet duurzaam – tien tips hoe het wel kan

Vorige week op Trouw.nl gelezen: ‘Nederlandse vrouw winkelt niet duurzaam’. Slechts twee procent van de ruim vierduizend ondervraagden door onderzoeksbureau GfK zou op het duurzaamheidsaspect letten. Ook wordt de verantwoordelijkheid voor duurzaam gemaakte artikelen vaak bij de overheid en fabrikanten neergelegd.

Het stukje op Trouw.nl is op basis van een persbericht van GfK en vrij kort door de bocht. Want wat is duurzaam gemaakte kleding? En waarom is er weinig belangstelling voor? Ten eerste hangt er aan duurzaam geproduceerde kleding vaak een ander prijskaartje dan kleding van de Primark, Zara of H&M. Ook is duurzame kleding nog niet zo bekend, je moet net weten waar je de merken kunt vinden. En er is minder keuze en je moet dus maar mazzel hebben dat je iets vindt dat je staat.

Ik denk dat het daarom niet realistisch is om te denken dat je je volledige kledingkast met deze merken kunt vervangen. Maar dat is niet erg. Elke stap is er één en daarnaast zijn er nog meer manieren om je kledingkast te verduurzamen.

1. Winkel vaker tweedehands
Tweedehands shoppen is besparen. Én het is duurzaam omdat je kleding een tweede leven geeft. Let er wel op dat kleding er goed uit ziet en kwalitatief is zodat je er nog even mee vooruit kan. Je vindt tweedehands kleding natuurlijk in tweedehands winkels, maar ook online zijn er steeds vaker tweedehands winkels te vinden en daarnaast kun je bij sites als Marktplaats en Glamour Detoxstore terecht, al moet je dan wel zeker weten wat je maat van een bepaald merk is.

2. Kies voor kwaliteit
Waarom zijn de prijzen zo laag in budgetwinkels? Naast het feit dat de kleding is gemaakt in lagelonenlanden, is ook vaak de stof goedkoop, de kleding minder goed afgewerkt en raakt het sneller verwassen omdat er met goedkope  verf is geverfd. Wanneer je voor kwalitatieve kleding kiest, betaal je meer maar het gaat ook langer mee wat weer duurzaam is. Sla wanneer je wilt of moet besparen, natuurlijk vooral je slag in de sale.

3. Duurzaamheid checken
Hoe weet je zeker dat een merk écht duurzaam is? Dat kun je heel gemakkelijk checken met Rank-A-Brand. Via de Fair Wear Foundation (hier) en Made By (hier) vind je eerlijk gemaakte modemerken. Zijn dit soort merken boven je budget? Je kunt ook kiezen voor biologisch katoenen t-shirts bij winkels zoals de HEMA. Je betaalt maar een klein beetje meer voor een bio katoenen shirtje.

4. Goede basis
Cliché, maar waar: zorg voor een goede basis, bij voorkeur van goede kwaliteit. Hoe je basic kledingcollectie eruit ziet, verschilt per persoon. Maar denk in ieder geval aan een nette donkere broek, jeans, een vest of jasje, een jurkje of rok, nette schoenen zoals pumps en laarzen al dan niet met hak. Kies voor twee basiskleuren, bijvoorbeeld (gebroken) wit, grijs, zwart, donkerblauw, bruin, beige of taupe en bouw daar de rest van je kledingkast en modeaccessoires omheen.

5. Swappen, recyclen of verkopen
Organiseer een kledingruilavondje met vriendinnen (die ongeveer dezelfde kledingmaat hebben) of bezoek een ruilavond van Little Green Dress. En natuurlijk kun je kleding ook verkopen, weggeven aan tweedehands winkels of recyclen via de textielbak.

6. Gooi niet meteen iets weg
Rits stuk? Zoom loos? Knoop kwijt? Een knoop aannaaien kun je wellicht zelf, maar een rits is misschien al lastiger. Natuurlijk kun je iemand uit je omgeving vragen of anders toch maar naar de kleermaker voor dit klusje. Een vaal kledingstuk kun je gemakkelijk verven met kledingverf die je bij de drogist kunt kopen. Is er helemaal geen land meer mee te bezeilen? Gebruik het kledingstuk dan voor een DIY of natuurlijk gewoon als oude kluskleding.

7. Check de wasvoorschriften
Het is logisch dat dezelfde kleuren bij elkaar horen. Maar ook kun je om kleding langer mooi te houden beter niet alles in de droger doen en sommige kledingstukken kun je, ondanks dat ze in de wasmachine mogen, toch beter met de hand wassen. En op een lagere temperatuur blijft kleding langer mooi en het is nog beter voor het milieu ook.

8. Koop alleen wat je nodig hebt en wanneer je het echt gaat dragen
Simpel. Maar het is zo. Hoeveel schoenen, tassen en vesten heb je nodig? En ga je tien jurkjes dragen als je meer een broekenmens bent? Waar voel je je prettig in? Hou je bijvoorbeeld vooral van comfy kleding, laat je dan niet verleiden tot strakke kledingstukken die misschien wel in de mode zijn, maar waar je je niet goed in voelt.

9. Appel, peer, zandloper?
Ook loont het de moeite om uit te zoeken welke kleuren je goed staan en wat voor lichaamsfiguur je hebt. Zonder je hier extreem krampachtig aan vast te houden kun je met een richtlijn heel wat miskopen voorkomen.

10. Lenen
Lenen is het nieuwe kopen. Heeft je zus of vriendin een fantastische jurk of paar pumps voor een feest en hebben jullie dezelfde maat? Waarom zou je het nieuw kopen als je net zo goed haar kleding kunt lenen?

Bron afbeelding: RWLinder via RGB.stock

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

8 Comments

 1. Binnenkort ga ik samen met mijn moeder een kleurenanalyse laten doen, gewoon omdat ons dat leuk lijkt, maar ook zeker om miskopen in de toekomst te voorkomen, want er hangt te veel in mijn kast waarvan ik denk…mwah het is het toch niet. Maar dat kan binnenkort naar de kringloopwinkel en ik kan dan weer gaan struinen naar kleren met kleuren die me wel staan ;]

  • Oh wat leuk! Mijn moeder heeft begin jaren negentig zo’n kleurenanalyse laten doen. Ik niet, maar ik weet wel dat ik een herfsttype ben (met vrij veel contrast in mijn gezicht, dus ik kan soms wat meer uitgesproken kleuren hebben). Veel plezier met de analyse 🙂

 2. Goed geschreven stuk! En goede tips ook. 🙂
  Het is inderdaad jammer dat er inderdaad nog niet veel keus is in de offline winkels en inderdaad ook dat het je maar net moet staan. Vooralsnog slag ik met shirts, vesten en jurkjes online goed. Ik ga ook weer eens een tweedehands shop bezoeken, denk ik.

 3. Ik haal de laatste jaren mijn kleding bijna alleen nog bij de Kringloop (uitgezonderd ondergoed, sokken e.d. natuurlijk). Ook wel gewoon omdat mijn portemonee de nieuwprijzen gewoon niet kan dragen….nu heb ik een goede broek voor 4-5 euro i.p.v. 40-50 euro en dat tikt toch flink aan.

 4. Hi Claudia,
  Leuk én interessant artikel! Sommige tips kende ik nog niet, ben altijd blij verrast als er nog meer leuke en duurzame alternatieven bestaan.

  Liefs,
  Kim

  P.s. er zit een kleine fout in de titel van tip 1 ^_^

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published