Gele en rode bietensalade met appel, venkel en limoenvinaigrette

Gele en rode bietensalade met appel, venkel en limoenvinaigrette

Een ‘aardse’ salade die toch licht en frivool is, omdat de bietjes rauw worden gegeten. Ik at ‘m bij de schnitzel, vanwege het frissige uit de dressing.

Biet is echt zo’n nazomer slash vroege najaarsgroente. Lekker nu dus van profiteren in je salades, zou ik zeggen. Om eerlijk te zijn had ik nog nooit gele bieten gezien, maar ik kwam ze tegen bij de Marqt en het leek me leuk om voor deze salade zowel rode als gele biet te gebruiken. Als je niet aan gele bieten kunt komen, gebruik dan gewoon alleen rode bieten.

Gele en rode bietensalade met appel, venkel en limoenvinaigrette

Gele en rode bietensalade met appel, venkel en limoenvinaigrette

Voor vier personen

Ingrediënten

  • 1 rode biet
  • 1 gele biet
  • 1 fris zoete appel zoals Pink Lady of Braeburn
  • 80 á 100 gram rucola en eikenbladsla (bijvoorbeeld zo'n zakje uit de supermarkt)
  • kleine venkel
  • halve limoen
  • volle theelepel honing
  • olijfolie extra vierge
  • theelepel djion mosterd 
  • handvol zonnebloempitten

Instructies

  1. Schil de bieten. Snij ze in dunne plakken. Een mandoline zou perfect zijn. Ik heb een soort mini-mandoline (minder scherp, maar kostte dan ook niks) speciaal voor komkommers, die bleek het ook goed te doen met bietjes.
  2. Snij de venkel in dunne plakken, al dan niet met een dunschiller of mandoline.
  3. Snij de appel in ‘frietjes’ door de appel door midden te snijden, de kanten eerst in dunne plakken te snijden en vervolgens nog eens door te snijden.
  4. Maak een bord of schaal op met de sla en zojuist gesneden groente en het fruit.
  5. Zet een kleine koekenpan op het vuur en rooster in een droge pan de zonnebloempitten.
  6. Maak nu de vinaigrette. Rasp wat van de limoen in een kommetje, snij de limoen doormidden en pers het sap uit. Voeg de honing en mosterd toe en klop door elkaar. Voeg nu druppelsgewijs de olijfolie toe. Blijf kloppen totdat het een mooie egale substantie wordt.
  7. Meng dit door de salade en strooi de zonnebloempitten er overheen. Serveer direct.
https://allthatfood.nl/2014/09/gele-en-rode-bietensalade-met-appel-venkel-en-limoenvinaigrette/

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

2 Comments

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published