Tien typische gerechten uit de Alpen

MEINE HEIMAT [Chiemgau]

Sommigen zijn al geweest, anderen gaan nog op wintersport. Misschien houd jij wel helemaal niet van wintersport, maar vertoef je graag in de zomermaanden in de Alpen. Hoe dan ook, na de klik volgt een overzicht met tien typische gerechten uit de Alpen.

Kaasfondue
Mogelijk in Frankrijk uit noodzaak ontstaan. De kazen die in de zomermaanden waren gemaakt, waren in de winter hard en oneetbaar geworden. Door ze te mengen en verwarmen ontstond een soort soep die werd gegeten met brood en aardappelen. Het gebruik raakte door de opkomende welvaart in de vergetelheid, maar werd in de jaren zestig van de 20ste in Zwitserland nieuw leven in geblazen. Het moderne recept is dan ook afkomstig uit Zwitserland en bestaat onder meer uit Gruyere of Emmentaler. Naar smaak wordt er onder meer knoflook, nootmuskaat en witte wijn toegevoegd.

Andrew Magill
Bron afbeelding: via Flickr.com, fotograaf: Andrew Magill

Wiener Schnitzel
Een gerecht afkomstig uit Wenen, al schijnt het dat dit gerecht oorspronkelijk Italiaans is en dat Weners het hebben overgenomen. Een schnitzel is een plat geslagen en gepaneerd stuk kalfsvlees, dat in een ruime hoeveelheid olie wordt gebakken en wordt opgediend met een stukje citroen. Omdat kalfsvlees relatief duur is, wordt er ook gekozen voor varkensvlees of kip. Er bestaan varianten, zoals zigeunerschnitzel die met paprika is gekruid, saté schnitzel is gevuld met saté en een jägerschnitzel wordt geserveerd met een saus op basis van champignons. Klik voor een recept om schnitzel te maken.

Wolfgang
Bron afbeelding: via Flickr.com, fotograaf: Wolfgang

Spätzle
Wanneer je het Oostenrijkse gerecht spätzle vertaalt, zou je op ‘kleine musjes’ uitkomen. In Zwitserland heet dit gerecht ook wel chnöpfli (‘kleine knoopjes’) en in Hongarije nokedli. Het gerecht bestaat uit kleine stukjes pasta op basis van meel, zout en eieren. Het deeg wordt gemaakt, vervolgens door een speciale rasp gemaakt en kort gekookt in water. Mogelijk komt het gerecht uit Zuid-Duitsland, maar daarover wordt getwist. Spätzle wordt gegeten bij geroosterd vlees, stoofpotten, zuurkool en varkensvlees. Ook zijn er zoete variaties mogelijk, bijvoorbeeld gecombineerd met verse kersen, bruine boter, suiker en kaneel.

Didriks
Bron afbeelding: via Flickr.com, fotograaf: Didriks

Germknödel
Een germknödel is een deegnoedel en een echte specialiteit uit Oostenrijk en het zuiden van Duitsland. Een germknödel is een grote bal gemaakt van brooddeeg en binnenin zit pruimencompote. Het gerecht wordt kort in water gekookt of gestoomd. Voordat het gerecht wordt opgediend gaat er wat gesmolten boter overheen met maandzaad en poedersuiker of vanillesaus. Het gerecht wordt altijd warm opgediend.

Michael Bumann
Bron afbeelding: via Flickr.com, fotograaf: Michael Bumann

Apfelstrüdel
Ook al is de apfelstrüdel op en top Weens, het recept is geïnspireerd op de Turkse baklava. Mogelijk hebben de Turken het in de tijd dat Oostenrijk-Hongarije nog bestond meegenomen. De lekkernij bestaat uit appels, rozijnen en deeg dat dun wordt uitgerold. De vulling wordt er als een strook ingelegd en het gebak wordt vervolgens opgerold. In Oostenrijk wordt de apfelstrüdel geserveerd met slagroom, ijs of warme vanillesaus.

Jennifer Woodard Maderazo
Bron afbeelding: via Flickr.com, fotograaf: Jennifer Woodard Maderazo

Rösti
Rösti is een gerecht uit Zwitserland dat met name door het Duitstalige deel wordt gegeten. Hierdoor wordt er ook wel eens grappend van röstigraben gesproken, de röstigrens tussen de Franse en Duitse Zwitsers. Tegenwoordig wordt het vaak bij vlees of spinat und spiegelei gegeten, maar oorspronkelijk is het een boerenontbijt. Het gerecht bestaat uit geraspte aardappelen die als een soort koekje in boter wordt gebakken. Vaak gaan er ook nog andere ingrediënten in de rösti, zoals ui, kaas of spek. Hier vind je een recept voor een variant van rösti met aardappel en pastinaak.

Bron afbeelding: via Flickr.com, fotograaf: Claudia_midori
Bron afbeelding: via Flickr.com, fotograaf: Claudia_midori

Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn is een zoet nagerecht uit Oostenrijk. Het lijkt op pannenkoeken, maar de eieren worden gesplitst en de opgeklopte eiwitten worden door het beslag geroerd. Hierdoor wordt het luchtig beslag. Het deeg wordt op het laatste moment in kleine stukjes gesneden en wordt vaak geserveerd met compote en poedersuiker.

Thomas Jaehnel
Bron afbeelding: via Flickr.com, fotograaf: Thomas Jaehnel

Schlipfkrapfen
Schlipfkrapfen (ook wel bekend onder de naam schlutzkrapfen) is een gerecht uit Tirol en was ooit een gerecht voor arme boeren. Het lijkt op ravioli en kan zowel zoet als hartig worden gegeten. Voor een hartig gerecht worden de deegtasjes gevuld met spinazie of een vleesmengsel. Voor een zoet gerecht worden ze gevuld met witte kaas of kwark. De schlipfkrapfen worden ook vaak toegevoegd aan heldere soep of bouillon.

« R☼Wεnα »
Bron afbeelding: via Flickr.com, fotograaf: « R☼Wεnα »

Walser krustenbraten
Walser krustenbraten is een hoofdgerecht uit Oostenrijk en bestaat uit langzaam gegaard varkensvlees uit de buik met het zwoerd er nog aan. Dit stukje zwoerd wordt knapperig tijdens de bereiding. Walser krustenbraten wordt vaak geserveerd met rode kool met appel en aardappel.

horax zeigt hier
Bron afbeelding: via Flickr.com, fotograaf: horax zeigt hier

Zürcher geschnetzeltes
Zürcher geschnetzeltes is een typisch gerecht uit Zwitserland. Hoewel de naam verwijst naar de stad Zürich, wordt het als een nationaal gerecht gezien. Zürcher geschnetzeltes bestaat uit fijngesneden ragout van kalfsvlees met een romige iets pittige saus. De saus bevat onder meer paddenstoelen, ui, witte wijn, room, citroen en peterselie. Het wordt vaak gecombineerd met rösti.

Claudia Walther-Dornieden
Bron afbeelding: via Flickr.com, fotograaf: Claudia Walther-Dornieden

Bron afbeelding boven: via Flickr.com, fotograaf: MEINE HEIMAT [Chiemgau]

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published