Smoothie van banaan, gedroogde vijgen en lucuma

Smoothie Lucuma

Lucuma (spreek uit als: loo-coo-ma) is de vrucht van de lucumaboom die gedijt in het Andesgebied. De vrucht staat ook wel bekend als het Goud van de Inca’s. Ik kreeg een tijdje geleden van Druantia een zakje Lucumapoeder van het merk Purasana opgestuurd en maakte er een lekkere zoete smoothie van.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nogal over de groene smoothiehype heen ben. Sinds ik weet dat het helemaal niet perse natuurlijk en gezond is om een halve groene kool, twee bieten en zes wortels in gepureerde vorm in een keer naar binnen te werken, ben ik er eigenlijk van afgekickt. Het is ook niet meer mijn doel om zoveel mogelijk groenten naar binnen te werken, ik zie het nu meer als een lekker tussendoortje.

Groot voordeel van lucuma is dat je het naast eventuele gezondheidsvoordelen (het zou bijvoorbeeld rijk zijn aan vitamines B, mineralen en antioxidanten en daardoor immuunsysteemversterkend zijn, spierherstel bevorderen, zorgen voor een goede nierfunctie en wonden sneller laten helen), ook kunt gebruiken als vervanger van zoetstoffen. De smaak is namelijk zoetig en doet denken aan gedroogde zuidvruchten. Er zitten trage koolhydraten in, dus lucuma is ook geschikt voor diabetici. Tarwegras, eat your heart out met je vieze smaak!

Smoothie Lucuma

De biologisch geteelde lucumavruchten worden op een lage temperatuur geroosterd zodat de essentiële voedingsstoffen zoveel als mogelijk bewaard blijven. Heel praktisch vind ik dat Purasana lekkere platte zakjes gebruikt die je gemakkelijk kunt sluiten. Lucumapoeder is onder meer te koop bij Druantia. Een gezondheidswinkel met webshop vlakbij Antwerpen. Je kunt in de webshop betalen met iDeal.

Smoothie van banaan, gedroogde vijgen en lucuma

Ingrediënten 

 • 1 rijpe banaan
 • 3 gedroogde vijgen, geweld
 • flinke theelepel lucuma
 • citroenzest van 1/3 citroen
 • kneepje citroensap
 • halve theelepel Chinese 5 spices
 • 200 ml melk naar keuze
 • geraspte kokos
 • handje amandelen
 • klein handje krenten

Smoothie Lucuma

Bereidingswijze

 1. Laat de gedroogde vijgen een kwartiertje wellen in warm water.
 2. Pureer de banaan, gewelde vijgen, melksoort naar keuzes, 5 spices, Lucuma, citroensap en zest in een blender. Voeg eventueel wat ijsblokjes toe.
 3. Ik nam wat amandelen, krenten en geraspte kokos als topping. Is niet perse nodig maar geeft je smoothie nog meer bite en geeft een langere verzadiging.
Dit recept bevat een door een bedrijf opgestuurd product. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published