Koken tussen vulkanen

Wat krijg je wanneer een avontuurlijke ontwerper met een grote voorliefde voor eten zijn biezen pakt en naar Sicilië vertrekt? Een heel bijzonder kookboek gevuld met authentieke Zuid-Italiaans recepten.

Ko Sliggers wilde na de ontwerp én kokswereld wel eens iets anders. Zeven jaar geleden laadde hij zijn bus in en vertrok naar Zuid-Italië. Hij vroeg koks, huisvrouwen en vissers het hemd van het lijf over authentieke Italiaanse recepten. Hij deed hier niet alleen verslag van voor het VPRO-programma De zaterdagbijlage van de Avonden, maar schreef er naderhand ook een kookboek over. Van foto’s tot tekst en van research tot ontwerp, alles deed hij zelf. Het leverde hem uiteindelijk de titel Kookboek van het Jaar 2014 op.

Koken tussen (Italiaanse) vulkanen bevat 240 recepten, informatie over ingrediënten en leert je over de geschiedenis van voedsel in Zuid-Italië en Sicilië. Het is op alle fronten een heel bijzonder boek. Nog nooit heb ik een kookboek gezien met recht toe recht aan foto’s. Geen belichting, geen styling, gewoon zoals iedereen zonder enige kennis van culinaire fotografie ook foto’s van eten zou maken. Het heeft iets knulligs, maar daardoor is het nou juist zo charmant. En origineel. Want je moet het maar durven tussen boeken die bulken van de meest oogstrelende foodfotografie.

Origineel ontwerp
Heel gaaf is ook de keuze voor het materiaal van de buitenkant van het boek. Dik, bruin gerecycled papier. En eenvoudig ingebonden. Het heeft wel een klein nadeeltje, namelijk dat je vette vingers onmiddellijk op de kaft ziet. Nu vind ik dat persoonlijk niet zo erg. Een kookboek moet worden gebruikt. Zoals het een goed ontwerper betaamt heeft Sliggers ook gekozen voor hele mooie letters en die op een bijzondere gepresenteerd. Ja, hier heeft overduidelijk een creatief in hart en nieren met veel liefde aan een bijzonder project gewerkt.

Koken-tussen-vulkanen3

Het boek is ingedeeld in de categorieën: sughi (sauzen), antipasti (hapjes), primi (voorgerechten), contorni (groentegerechten), secondi (hoofdgerechten), dolci (zoetigheid), merende (broodjes). Uiteraard heb ik ook wat recepten geprobeerd, waaronder een pasta met raddichio en rauwe ham (pasta con radicchio e crudo), kipgerecht (cosce di pollo al vino cotto) en een bonensalade (insalata di fagioli bianchi).

Aanvulling
Helaas was er niet aan radicchio te komen. Ik ben naar de supermarkt, twee biologische winkels, een Arabische winkel en de markt gegaan, maar ik kon het niet vinden. Ik heb de radicchio maar vervangen door witlof, dat is namelijk familie ‘van’. Ik dacht dat ik nog Marsala had staan, maar dat had ik niet dus heb ik een beetje port gebruikt. Een smaakvolle en heel erg romige pasta, met wat bittere tonen. Het kipgerecht vond ik erg lekker, vino cotto heb ik vervangen met rode wijn. De bonensalade was ook erg lekker, gewoon een eenvoudige salade op basis van bonen, komkommer, tomaat, kappertjes en ui. Niks bijzonders, maar altijd lekker.

Koken-tussen-vulkanen Koken-tussen-vulkanen

Koken tussen (Italiaanse) vulkanen is niet alleen een bijzonder kookboek, maar bovendien leerzaam en gevuld met eenvoudige, maar smaakvolle gerechten. Precies waar de Italiaanse keuken om bekend staat. Verwacht in tegenstelling tot de Noord-Italiaanse keuken nog meer tomaten, aubergines en courgettes, vissoorten, citrusfruit en meer Moorse invloeden. Een mooie aanvulling op je overige kookboeken in je boekenkast. Of zoals de jury in het rapport schreef: “Je krijgt meteen zin om de koffers te pakken en te vertrekken richting het zuiden. Wie daar even geen tijd voor heeft, kan wél boodschappen gaan doen en heerlijk koken uit dit boek. Voor alle liefhebbers van de Italiaanse keuken: een absolute must!”

Koken tussen (Italiaanse) vulkanen, Ko Sliggers, Uitgeverij Loopvis, 2013, 24,95 euro. Onder meer hier te koop.

Bron afbeeldingen: Uitgeverij Loopvis

Dit artikel bevat gesponsorde links. Kijk bij mijn disclaimer voor meer informatie.

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published